Dělají vám starosti aktuální ceny pohonných hmot? Poradíme vám, jak ušetřit

PR článek | rubrika: FINEXPO | 13. 6. 2022
Způsobuje vám aktuální růst cen pohonných hmot potíže, ať už jde o rodinný, nebo firemní rozpočet? Máme pro vás několik tipů, jak výdaje za benzín a naftu snížit a finance dostat opět pod kontrolu.
Dělají vám starosti aktuální ceny pohonných hmot? Poradíme vám, jak ušetřit

Zdroj: Pexels / Erik McLean

Komerční spolupráce

Jaká je aktuální cena pohonných hmot?

Cena za litr benzínu a nafty se dnes v České republice na většině čerpacích stanic pohybuje kolem 45 korun za litr. Naleznete ale „čerpačky“, kde je cena o několik korun nižší, stejně tak jako místa, kde naopak cena šplhá přes padesát korun za litr.

V čem tyto rozdíly spočívají? Faktorů je hned několik. Vyšší ceny jsou poměrně typické pro hlavní silniční tahy. Čerpací stanice zde využívají zvýšeného provozu a část aut jedoucích po trase zkrátka v daném místě natankuje bez ohledu na to, zda je to výhodné, či nikoliv. Je ale potřeba podívat se i na nákladovou stránku dané stanice – pozemky podél hlavních tahů jsou dražší a čerpací stanice zde bývají větší. Z toho plynoucí zvýšené náklady je nutné uhradit i vyšší marží na palivu a dalším zboží.

Pomohou i věrnostní programy a firemní palivové karty

Provozovatelé největších sítí čerpacích stanic nabízejí zákazníkům věrnostní programy v podobě tankovacích karet. Díky nim můžete ušetřit cenné koruny při každém tankování. Takové tankovací karty jsou určeny především běžným spotřebitelům, soukromým osobám.

Pro firmy může zase být výhodná tankovací karta určená pro podnikatele s vozovým parkem. Jednou z takových je palivová karta Eurowag. Jde o profesionální řešení, které kromě možnosti ušetřit za pohonné hmoty nabízí spoustu dalších benefitů.

  • Tankovat s ní lze u několika tisíc čerpacích stanic po celé Evropě
  • Zjednoduší se administrativa s tankováním spojená (jedna platba, méně dokladů, absence hotovosti)
  • Pokročilé možnosti plánování trasy
  • Profesionální zákaznická péče 

Kde netankovat, pokud chcete ušetřit?

Z výše uvedených skutečností plyne, že pro snížení nákladů byste se měli vyhnout tankování podél dálnic a hlavních tahů. Místo toho hledejte „odlehlejší“ pobočky. Často se nacházejí doslova za rohem, jen pár desítek metrů od sjezdu z dálnice nebo přes kopec za městem. V pohraničí může být zajímavou možností tankování u našich sousedů, někteří z nich mají pohonné hmoty výrazně levnější.

V České republice obecně platí, že pohonné hmoty mají kvalitu odpovídající normě. Chcete-li ale mít jistotu, na internetu naleznete výsledky kontroly kvality paliv a preventivně se můžete vyhnout těm pobočkám nebo řetězcům, kde k problémům s kvalitou v poslední době došlo. 

Pomohou i zdánlivé drobnosti

Nemusíte se ale soustředit pouze cenu benzinu. Ušetřit lze i tím, že snížíte spotřebu pohonných hmot. Snažit byste se měli o plynulou jízdu. Zejména řidiči osobních aut a dodávek by měli ubrat nohu z plynu. Při jízdě „na spotřebu“ se bude na dálnici ideální rychlost u většiny moderních vozů pohybovat kolem 120 km/h při nejvyšším zařazeném stupni. Předvídejte dění na silnici. Například místo rychlého dojezdu k semaforu, na kterém svítí červená, můžete dojet volněji a počkat na zelenou bez nutnosti zastavení vozidla. Zejména ve větších městech pak může být v případě osobní dopravy cenově (a mnohdy i časově) výhodnější přesedlat na veřejnou dopravu.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

Na pražském letišti už druhý den kolabuje výdej zavazadel. Lidé čekají v prostorách letiště i několik hodin. Problémy s chybějícími kufry ale hlásí i cestující, kteří z Prahy už odletěli. celý článek

Partners Financial Services