Elektromobil: nevěřte předsudkům aneb dávno překonaná klišé

PR článek | rubrika: FINEXPO | 19. 9. 2022
Zatracované elektrické auto už se nejeví jako špatná investice, zejména s ohledem na ekologické změny, kterým se v budoucích letech nevyhneme.
Elektromobil: nevěřte předsudkům aneb dávno překonaná klišé

Zdroj: Peugeot

Komerční spolupráce

Elektromobily: pro a proti? Před pěti lety by zřejmě „proti“ převážila misku vah na svou stranu. Ale dnes? Mnoho domácností si pořídilo fotovoltaiku a k ní wallbox – používat pro pohánění elektromobilu doma vyrobenou energii je ideální. K tomu rostou ceny pohonných hmot, servisních prací i samotných aut se spalovacím motorem. Zatracované elektrické auto už se nejeví jako špatná investice, zejména s ohledem na ekologické změny, kterým se v budoucích letech zřejmě nevyhneme.

Ukažme si to na příkladu jednoho z nejprodávanějších elektromobilů v Česku, Peugeotu e-2008. Toto malé městské SUV si zamilujete na první pohled. Originální design s mohutnou čelní maskou, svalnatými tvary, moderními trojúhelníkovými prolisy a pronikavým pohledem LED světlometů působí mimořádně atraktivně. Díky prostornosti na zadních sedadlech je auto příjemně univerzální. S délkou 430 cm a rozvorem 260 cm nabízí rovněž velký zavazadlový prostor o objemu 434 litrů. K tomu si připočtěte ještě pestrou nabídku odkládacích prostor. Obrovský arsenál asistenčních prvků výbavy posunuje toto malé SUV na úroveň „prémiovek“. A třešničkou na dortu je otvíratelné střešní okno, se kterým si vytvoříte ve voze tu pravou atmosféru. Vše jmenované činí z vozu Peugeot 2008 plechového miláčka, kterého budete každý den s radostí řídit a který vyhoví všem vašim požadavkům. Můžete si ho pořídit i jako elektromobil. Mýty, které tento trend zahalují, klidně můžete pustit z hlavy.

Mýtus č. 1: Provoz elektromobilu je drahý

Vyrábí-li vám elektřinu solární panely na střeše vašeho domu, není co řešit. Ovšem i bez solárů stojí za to dát elektromotoru šanci, máte-li kde nabíjet. Jako palivo pro vůz vyjde elektřina stále levněji než nafta či benzin, a to i při stávajících vysokých cenách energií. Nabíjení vozu je velice snadné. Připojíte do zásuvky a počkáte 16 hodin, až se vůz zcela dobije. Ještě lepší je dobíjet pomocí wallboxu, kde to zabere asi 5 hodin. V ojedinělých případech lze dobíjet i z veřejných rychlodobíječek, a to na 80 % už za 30 minut. Z důvodu vyšší ceny je však lepší se těmto nabíječkám vyhnout a spolehnout se na vlastní zdroje. Plně nabitý Peugeot e-2008 ujede čistě bezemisně až 345 kilometrů. Úspornou jízdou a efektivním využíváním rekuperace energie můžete tento dojezd ještě prodloužit.

Mýtus č. 2: Buď teplo, nebo dojezd

Pravdou je, že obecnou podmínkou zachování vysokého dojezdu je zbytečně nevytápět ani neklimatizovat. Vůz e-2008 je ale vybaven topným rezistorem o výkonu 5 kW, tepelným čerpadlem a automatickou regulací teploty, což vám zajistí příslušný tepelný komfort. S e-2008 máte také možnost si vůz vytopit nebo vychladit před jízdou, když je ještě připojený k dobíječce. Tuto funkci zapnete pohodlně na dálku pomocí telefonu. Usedáte pak do interiéru o teplotě, která je pro vás ta pravá, a současně odjíždíte s plnou baterií.

Mýtus č. 3: Baterie časem odejde

Snižování kapacity baterie je přirozený proces. Ovšem neubývá tak rychle, jak byste čekali. Peugeot e-2008 má baterii o velké kapacitě 50 kWh. Značka Peugeot vám garantuje, že po 8 letech (nebo 160 tis. km) dobíjecí kapacita neklesne pod 70 %. Znamená to, že po osmiletém každodenním používání ujede váš vůz na jedno nabití skoro 250 kilometrů. Přijde vám to málo? Pak si spočítejte, kolik každý den ujedete. U velké většiny lidí to totiž nepředstavuje víc než 100 kilometrů denně a uvážíte-li, jak rychlým tempem roste počet dobíjecích stanic, je zřejmé, že už za pár let najdete dobíječku doslova na každém rohu.

Mýtus č. 4: Elektromobily jsou předražené

Peugeot e-2008 pořídíte za milion, podobnou verzi se spalovacím motorem za cenu o 300 tisíc nižší. Ano, čísla hovoří jasně, ale na druhou stranu:

  • provoz elektromobilu je levnější z hlediska pohonných hmot;
  • elektromobil je takřka bezúdržbový, takže ušetříte za servis;
  • neplatíte dálniční známku ani parkování na modrých zónách v Praze;
  • elektromobily neztrácejí tak rychle hodnotu (i díky 8leté záruce na baterii);
  • daňová zvýhodnění a legislativní pobídky, které jsou dnes v ostatních evropských zemích běžné, zřejmě dorazí i k nám.

Mýtus č. 5: Elektromobilita je trend, který brzy zmizí

Ani náhodou! Naopak. Bude se stále více rozšiřovat. A že se stále více lidí o elektromobilitu zajímá, potvrdil i ředitel značky Peugeot v ČR, Marco Venturini, po skončení letošní akce Peugeot Emotion Day, která představila elektrifikovanou nabídku značky ve více než 30 českých a moravských městech: „Naše elektrifikovaná nabídka se setkala s vřelým přijetím veřejnosti. Zájem seznámit se s těmito vozy předčil naše očekávání. Předsudky opředená elektromobilita se na Peugeot Emotion Day ukázala v mnohem jasnějším, optimističtějším a přívětivějším světle. To považuji za velký přínos do budoucna.“

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

Na pražském letišti už druhý den kolabuje výdej zavazadel. Lidé čekají v prostorách letiště i několik hodin. Problémy s chybějícími kufry ale hlásí i cestující, kteří z Prahy už odletěli. celý článek

Partners Financial Services