Kočár s plnou výbavou

PR článek | rubrika: FINEXPO | 19. 9. 2022
Klimatizace, wi-fi, rozkládací stolky, speciální okna umožňující snazší průchod mobilního signálu, zásuvky pro nabíjení notebooků a tabletů i bezdrátové nabíječky mobilních telefonů. To všechno čeká cestující komfortní 1. třídy v InterJetech, nejmodernějších vlacích střední Evropy.
Kočár s plnou výbavou

Zdroj: ČD

Komerční spolupráce

Ve dvouhodinových intervalech vyrážejí pod názvem Západní expres z Prahy do Plzně a dál ve směru Mariánské Lázně a Cheb nebo pod jménem Krušnohor z Prahy do Ústí nad Labem a pak podél Krušných hor do Teplic, Mostu, Chomutova, Karlových Varů a Chebu.

„Moderní soupravy jsou vybavené vším, co dnes potřebuje pracovně hodně vytížený člověk. Díky tomu lze vlak proměnit v pojízdnou kancelář a vyřídit kopu povinností, aniž by při cestování promarnil čas řízením auta. Ve vlaku se ale nemusí jen pracovat. Pokud se cestující vrací z náročného jednání, dá se ve vlaku i pohodlně relaxovat,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu. A hned dodává, co všechno lze ve vlaku dělat: „Čas na cestě lze strávit třeba čtením pěkné knihy a sledováním filmů na tabletu nebo můžete jen tak odpočívat a pozorovat měnící se krajinu za oknem. A relax si lze zpříjemnit třeba šálkem kávy, který na obou linkách nabízí ČD Minibar.“

InterJet poskytuje dokonalé cestování i rodinám. Nejenže lze být celou cestu s dětmi a věnovat se jim, ale kdyby se začaly nudit, je pro ně připravena stolní hra Elfíkova cesta, a dokonce malé dětské kino s pohádkami. Sportovně zdatní výletníci zase ocení místa pro jízdní kola, a dokonce možnost během cesty dobít elektrokolo.

Pohodlné vlaky ovšem nejezdí jen do západních Čech. Elegantní rychlovlaky Pendolino, navržené legendárním designérem Giorgiem Giugiarem, který spolupracoval třeba se značkami Alfa Romeo a Fiat, spojují Prahu, Pardubice, Olomouc a ostravskou aglomeraci. Vyrážejí také na Slovensko do Žiliny, Popradu- -Tater nebo Košic. Z Čech do Vysokých a Nízkých Tater je to nejrychlejší svezení. A dvakrát denně nabízejí také nejrychlejší přímé spojení východu a západu republiky, od Ostravy po Františkovy Lázně. I Pendolino lze proměnit v pojízdnou kancelář, relaxační místo, ale také v příjemnou kavárnu nebo restauraci. V soupravě je zařazen i tichý vůz. Ideální místo pro odpočinek během cesty.

Populární jsou také rychlovlaky railjet. České dráhy je společně s rakouskou společností ÖBB provozují na lince Praha–Brno–Vídeň– Graz. „Manažerkám a manažerům nabízejí speciální business class. Je vybavená velkými polohovatelnými křesly, která lze společně s rozkládacím stolkem nastavit pro práci během cesty nebo je sklopit do odpočinkové pozice a použít je jako velkou lenošku. Pro cestující v business class a také v první třídě máme navíc připravený kompletní servis restauračního vozu s donáškou jídel a nápojů až na jejich místo. Díky tomu lze nerušeně pracovat nebo lenošit se šálkem dobré kávy po ruce,“ zmiňuje výhody luxusu business class v railjetech Jiří Ješeta.

Díky nutné rezervaci těchto míst jsou navíc služby nejvyšší třídy skutečně garantované. Railjet však nenabízí jen luxusní manažerská místa. České dráhy v něm myslí na všechny cestující. Uprostřed soupravy je zařazen tichý vůz. V dalším vagoně lze naopak čekat mnohem větší rušno. Jsou v něm vyhrazená místa pro rodiny s dětmi včetně dětského kina a míst pro uložení kočárků. Pohodlně mohou ve vlaku cestovat i lidé na vozíku nebo cykloturisté. A pro všechny je připraveno posezení v restauračním voze. V Česku je to určitě jedna z nejrychlejších restaurací. Po našich kolejích uhání 160 km/h, a v sousedním Rakousku může dokonce dvěstětřicítkou.

Není to ale jediná tak rychlá restaurace Českých drah. EuroCity Berliner z Prahy na sever Čech a dál do Drážďan, Berlína a Hamburku jezdí u našeho severního souseda dvoustovkou. Tyto vlaky, podobně jako další spoje EuroCity z Prahy do Bratislavy, Krakova, Varšavy nebo Lince, nabízejí komfortní vozy, ve kterých lze pracovat, relaxovat a užívat si cestování v Česku i do zahraničí.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

Na pražském letišti už druhý den kolabuje výdej zavazadel. Lidé čekají v prostorách letiště i několik hodin. Problémy s chybějícími kufry ale hlásí i cestující, kteří z Prahy už odletěli. celý článek

Partners Financial Services