České dráhy zdraží. Nižší cenu si ale můžete prodloužit

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 25. 9. 2023
České dráhy zdraží. Nižší cenu si ale můžete prodloužit

Zdroj: České dráhy

Státní podnik České dráhy zdraží jízdné v průměru o 9,5 procenta – to je ve stejné výši, jako stoupne cena u státního systému jednotného tarifu OneTicket.

Kilometrické tarify Českých drah a z nich odvozené nabídky zdraží od každoroční změny jízdního řádu, tedy od 10. prosince. Naposledy se ceny zvyšovaly před rokem.

Až do 9. prosince bude možné zakoupit jízdenky za současné ceny, a to včetně předprodeje na další dva měsíce, tedy i na cesty uskutečněné na začátku února. Vyplatí se proto pořídit jízdenky do zásoby – při nákupu přes internet se případně dají vrátit bez srážky nejpozději 15 minut před vyznačeným časem. A například při včasném nákupu čtvrtletní jízdenky mohou cestující jezdit za současné ceny až do května příštího roku.

„Úprava cen reflektuje vývoj inflace i rostoucí ceny vstupů za uplynulý rok například v oblasti údržby, nafty, ceny náhradních dílů a dalších položek, které ovlivňují náklady na zajištění dopravy,“ vysvětlují České dráhy.

Zdražení se promítne do všech nabídek, které jsou založeny na kilometrickém tarifu – především Flexi základních jízdenek, Traťových jízdenek, Traťových jízdenek region a podobně.

Zdražení Flexi základního jízdného ČD (beze slev)

vzdálenostdo 9. prosinceod 10. prosince
10 km31 Kč34 Kč
45 km92 Kč101 Kč
100 km188 Kč205 Kč
Zdroj: ČD

Od 10. prosince naopak zlevní desetidenní traťová jízdenka. Tu lze během měsíční (30denní) platnosti využít v libovolných deseti dnech mezi vyznačenými stanicemi pro jízdy do vzdálenosti 150 km – pozor jen na omezení u cest osobními a spěšnými vlaky v rámci Jihomoravského, Plzeňského a Zlínského kraje.

„Ceny Flexi zvýhodněných jízdenek a Vázaných jízdenek budou i nadále pružně reagovat na poptávku po cestování. Jejich aktuální cena je závislá například na době nákupu před cestou, poptávce po cestování na dané lince, respektive daným spojem, a na dalších faktorech, které se do ceny dynamicky promítají. V reakci na tyto faktory bude zvýšení cen u těchto nabídek pružné a v rozsahu do 9,5 %,“ dodávají České dráhy.

Co nejvíc zdražilo a zlevnilo

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Jednodenní dálniční známku zavede i Slovensko. Bude levnější než u nás

Slovensko od srpna zavede jednodenní dálniční známku, která bude stát 5,40 eura (136 korun). Její cenu stanovila vláda, která schválila prováděcí vyhlášku k zákonu o dálniční známce.... celý článek

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nový žebříček nejlepších letišť. Odkud se cestuje hladce?

Dovolenková sezóna je tu a s ní i aktuální žebříček nejlepších letišť z celkem 69 zemí. Sestavuje ho společnost AirHelp, která se zaměřuje na vymáhání náhrad za zpožděné lety. Kdo se... celý článek

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

Na pražském letišti už druhý den kolabuje výdej zavazadel. Lidé čekají v prostorách letiště i několik hodin. Problémy s chybějícími kufry ale hlásí i cestující, kteří z Prahy už odletěli. celý článek

Partners Financial Services