Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 2. 7. 2024
Ruzyně hlásí přetížení. Zavádí speciální linku pro zbloudilá zavazadla

Zdroj: Pleska / Midjourney

Na pražském letišti už druhý den kolabuje výdej zavazadel. Lidé čekají v prostorách letiště i několik hodin. Problémy s chybějícími kufry ale hlásí i cestující, kteří z Prahy už odletěli.

„Letiště Praha a handlingová společnost CSAH se omlouvají za problémy s odbavením zavazadel. Nastalou situaci řešíme, odesíláme zavazadla do konkrétní destinace nejbližším možným letem, aby cestující měli svá zavazadla co nejrychleji u sebe,“ uvádí mluvčí letiště Klára Divíšková.  

Doporučuje cestujícím, aby v následujících dnech měli nejnutnější léky a hygienické potřeby u sebe na palubě letadla. 

„Prioritou je nyní nakládka zavazadel na odletech. Tím se může zpozdit vykládka zavazadel cestujících, kteří přiletí zpět do Prahy,“ varuje dále mluvčí letiště.

„Pokud tedy cestující nechtějí čekat na svá zavazadla, doporučujeme jim, aby vyplnili formulář na reklamační přepážce, případně na webu letecké společnosti, na který je odkáže QR kód v celním prostoru, a zavazadlo jim handlingová společnost doveze domů zdarma,“ dodává Divíšková.  

Od dnešní 15. hodiny letiště kvůli těmto problémům dočasně aktivuje speciální linku 220 111 444. Je určena pro cestující, kteří nemají v destinaci své zavazadlo. 

Podle letiště je důvodem kolapsu „kombinace externích vlivů“, jako je přetíženost letového provozu, velká zpoždění a také nárazový nedostatek lidí v handligové společnosti v provozních špičkách. „To je způsobené tím, že reálný provoz je vyšší, než jaká byla predikce,“ dodává Divíšková. 

„Handling se nadále snaží zajistit další personál, ať už napřímo, nebo prostřednictvím personálních agentur. V třídírně a na reklamacích nyní pomáhají letištní administrativní pracovníci,“ uzavírá mluvčí.  

Desatero pro hladké odbavení

  1. Přečtěte si pravidla letecké společnosti a informace o počtu a rozměrech zavazadel.
  2. Zakázané předměty nechte doma.
  3. Připravte si cestovní doklady – cestovní pas, občanský průkaz, případně platné vízum, které budete potřebovat pro svou cestu. Doporučujeme zkontrolovat jejich platnost.
  4. Cennosti i elektroniku včetně powerbanky nebo elektronické cigarety dejte do příručního zavazadla.
  5. Seznamte se s časem nástupu do letadla, který je v přepravních podmínkách každého dopravce a do kterého je nutné se dostavit ke gatu.
  6. Vzhledem k dopravní situaci vyražte s dostatečným časovým předstihem.
  7. Na letišti buďte podle pokynů dopravce, tedy minimálně dvě hodiny před odletem.
  8. Po příjezdu jděte ihned na odbavovací přepážku. Využijte možnost samoodbavení – self-service check-in kiosků a self-service bag drop.
  9. Tekutiny, které potřebujete na palubě, mějte jen v baleních do 100 ml a zabalené v jednom litrovém průhledném sáčku na osobu.
  10. Po odbavení pokračujte ihned na bezpečnostní nebo pasovou kontrolu a pak hned ke gatu.

Zdroj: Letiště Praha

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Za zapomenutý mobil tučné výkupné. Co dělat, když vás taxikář vydírá

21. 6. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Za zapomenutý mobil tučné výkupné. Co dělat, když vás taxikář vydírá

Cestování alternativní taxislužbou se může nečekaně prodražit, ukázaly dva nedávné incidenty. V obou případech si cestující v autě zapomněli mobilní telefon a řidiči za jeho vrácení... celý článek

Síť OMV v Česku změní tvář, ukázala nové logo

17. 6. 2024 | Petr Kučera

Síť OMV v Česku změní tvář, ukázala nové logo

Síť OMV představila novou „korporátní identitu“. Během následujících tří let ji nasadí zhruba na tisícovce čerpacích stanic v sedmi zemích – vedle Česka jde o Rakousko, Rumunsko, Maďarsko,... celý článek

Dáte si koprovku v rohlíku? Benzinky se přetahují o lepší servis

10. 6. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Dáte si koprovku v rohlíku? Benzinky se přetahují o lepší servis

Řidičům dávno nestačí jen natankovat a koupit si kafe z automatu. Čerpací stanice se snaží zaujmout zákazníky i nabídkou základních léků, čerstvých potravin, výběrových káv nebo teplých... celý článek

Za přestupky si připlatíte. Správní řízení výrazně zdražilo

20. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Za přestupky si připlatíte. Správní řízení výrazně zdražilo

Za přestupky, které se řeší ve správním řízení, si lidé budou muset připlatit. Ministerstvo vnitra chce od července zvýšit paušální částku nákladů řízení z 1000 na 2500 korun, maximálně... celý článek

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Partners Financial Services