Kdo zhodnotí finance lépe – banka, nebo záložna?

PR článek | rubrika: PR Článek | 30. 10. 2012 | 2 komentáře
Máte k dispozici větší objem volných finančních prostředků, o kterých víte, že je v následujících měsících či letech nebudete využívat? Je jasné, že mít peníze „schované pod polštářem“ vám je příliš nezhodnotí. Zvlášť, když vám tyto finance mohou vydělávat další. Bezpečně, výhodně a téměř bez rizika. Jak se ale rozhodnout, které z finančních institucí je svěřit? Je výhodnější využít nabídky banky, nebo některé z družstevních záložen?

Množství finančních institucí dnes nabízí produkty s nálepkou „nejvýhodnější spoření“. Více opravdu výhodných nabídek však nalezneme nikoli u bankovních domů, ale u družstevních záložen a spořitelních družstev, jejichž popularita v současné době roste. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi bankou a těmito finančními institucemi, lidově nazvanými kampeličky?

Pro běžného střadatele je bezpochyby nejdůležitějším faktem, že u kampeliček má vklady ze zákona pojištěné stejně jako u bank, tedy do výše 100 000 eur. Novodobé kampeličky jsou také stejně jako banky regulovány Českou národní bankou, a proto obavy, pojící se s fungováním těchto institucí v minulosti, kdy bylo založení velmi liberální a řízení nekompetentní, již rozhodně není na místě. Na rozdíl od banky, pro kterou jste klientem, u záložny se stáváte přímo jejím členem. Založení členství je rychlé a jednoduché, většinou stačí jedna návštěva zvolené instituce a vložení členského poplatku. Zákazník se tak stává zároveň i podílníkem spořitelního družstva. Další postup při uzavírání produktů je pak obdobný jako v bankách. Na otázku, jaké další výhody poskytuje záložna oproti bankám, nám odpověděl Petr Jánský, předseda představenstva Metropolitního spořitelního družstva, jedné z největších a nejstabilnějších záložen na českém trhu.

Nebojte se kampeliček

  • Vklady jsou ze zákona pojištěné do výše 100 000 eur (včetně úroků).
  • Kampeličky jsou regulovány a kontrolovány Českou národní bankou.
  • Dnešní přísnější legislativa zabraňuje chybám ve fungování z minulosti.

„Tím nejzásadnějším, čím klienty oslovujeme, jsou samozřejmě samotné podmínky produktů.

Díky nízkým provozním nákladům nabízíme zcela výjimečné zhodnocení vkladů. U termínovaných vkladů se roční úroková sazba pohybuje od 3,3 do 4,8 %. Druhým naším oblíbeným produktem je Spořicí účet, který má charakter běžného účtu. Peníze má klient kdykoliv k dispozici a bez ohledu na výši částky se mu zúročují roční sazbou 2,8 %,“ uvádí pan Jánský. Dalším důvodem, proč sektor družstevních záložen zažívá v poslední době nebývalý růst, je přístup ke klientovi. Klienti velkých bank se většinou setkávají s formálním přístupem, který ne každému vyhovuje. „Ač se může zdát spojení ‚individuální přístup‘ jako klišé, je to něco, na co klademe obrovský důraz, individuální přístup zkrátka patří do základního kodexu, jež musí směrem k členovi uplatňovat všichni zaměstnanci MSD. Pozitivní zpětné vazby máme na rezervační systém, který klientovi poskytuje možnost využít svůj čas efektivně, bez čekání a ke své celkové spokojenosti,“ potvrzuje pan Jánský. 

To, že klienti osobní přístup skutečně oceňují, potvrzuje i fakt, že například zmíněné Metropolitní spořitelní družstvo prochází tento rok výraznou expanzí. Jeho pobočky naleznete již v šesti krajských městech. Během listopadu se otevře nová pobočka v Ostravě a v blízké budoucnosti se plánuje pobočka v Liberci.

Metropolitní spořitelní družstvo

Možnou nevýhodou pro některé klienty může být menší počet produktů, které většinou záložny nabízejí. Na druhou stranu je jejich nabídka přehledná a srozumitelná i těm, kteří se ve světě financí neorientují. A jak je to s poplatky, za které bývají banky často kritizovány? „Kupříkladu naše spořitelní družstvo neúčtuje členům za využívání produktů žádné poplatky. Podmínkou využívání našich služeb je jen založení členství a zaplacení základního členského vkladu, který činí jednorázově sto korun,“ vysvětluje pan Jánský.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

Banka Creditas získala nadpoloviční podíl v kampeličce Ney spořitelní družstvo. Spořitelní družstvo bude dál působit jako dceřiná společnost banky. Cenu a další podmínky nákupu Creditas... celý článek

Pojištění vkladů: na co se vztahuje a kdy dostanete dvojnásobek

9. 9. 2020 | Jiří Hovorka | 1 komentář

Pojištění vkladů: na co se vztahuje a kdy dostanete dvojnásobek

Pravidla jsou teď aktuální pro klienty Wüstenrotu a Monety, protože dochází ke spojení dříve samostatných bank.

Přehled: nová banka, založení účtu online a služba pro neslyšící

31. 10. 2017 | Monika Veselíková

Přehled: nová banka, založení účtu online a služba pro neslyšící

Jaké novinky v říjnu nachystaly banky, kdo zdražoval a kde dostanete za sjednání účtu mobil? Napoví přehled produktových novinek, akcí a slev za říjen 2017.

Jiří Diepolt: Záložny mají na trhu své místo

21. 2. 2017 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Jiří Diepolt: Záložny mají na trhu své místo

„Klienti mají zájem o družstevní subjekty, které jim dokážou nabídnout individuální produkty a služby a které budou vyplňovat mezeru mezi nebankovními a bankovními společnostmi,“ říká... celý článek

Srovnání termínovaných vkladů: Kampeličky na lovu

20. 10. 2016 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Srovnání termínovaných vkladů: Kampeličky na lovu

Banky vaše peníze nechtějí. Družstevní záložny si na ně naopak dělají zálusk. Přečtěte si, kdo vám dá na ročním a dvouletém termínovaném vkladu nejvyšší úrok.

Partners Financial Services