Kam zmizelo 8 mld. Kč z kampeličky MSD? Nové důkazy v kauze zlikvidované záložny

PR článek | rubrika: FINEXPO | 19. 10. 2020 | 3 komentáře
V roce 2013 byly Metropolitnímu spořitelnímu družstvu (MSD) zablokovány veškeré účty na tak dlouho, až skončilo v konkurzu. Tam byl jeho majetek v hodnotě 10 mld. Kč rozprodán mimo dražbu za 1,4 mld. Kč. Kde tedy jsou peníze z MSD dnes?
Kam zmizelo 8 mld. Kč z kampeličky MSD? Nové důkazy v kauze zlikvidované záložny

Zdroj: Cernunnos

Komerční spolupráce

Likvidace záložny a vytunelování v konkurzu

MSD byla největší družstevní záložnou v tuzemsku, avšak v roce 2013 díky zásahu Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) skončila v konkurzu. Veškeré peníze (celkem 2,7 mld. Kč) byly kampeličce zablokovány na více než 8 měsíců, se svým majetkem tak nemohlo nakládat 13 000 lidí, družstvo nemohlo vyplatit ani mzdy svým zaměstnancům a bylo ze zákona povinno na sebe vyhlásit úpadek.

V pozdějším konkurzu pak byl majetek MSD v nominální hodnotě 10 mld. Kč prodán mimo dražbu za 1,4 mld. Kč, což byla výše jen vlastního kapitálu MSD a je jasné, že hodnota veškerého majetku MSD nemohla být tak nízká. Základní otázka tedy zní: Kam zmizely peníze? MSD ještě za rok 2012 vykazovalo skvělé hospodářské výsledky a plánovalo transformaci na banku s celkovým majetkem přes 10 mld. Kč. Dle Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) peníze ukradli sami družstevníci takovým způsobem, že dnes tyto prostředky není možné dohledat, protože se údajně ztratily v Hongkongu. Dle zprávy Policie zde bylo zablokováno cca 350 mil. Kč, kde je tedy zbylých 8 miliard Kč?

Poškození družstevníci

Spolek na ochranu kulturního a přírodního dědictví Cernunnos z.s. (www.spravedlnostpromsd.cz) poukazuje na to, že peníze z MSD se nikam neztratily a je zcela zjevné, kde dnes jsou. Družstvo bylo vytunelováno při konkurzu, v prodeji mimo dražbu si majetek MSD koupila úzká skupina lidí za zlomek jeho skutečné hodnoty.

Spolek již několik let shromažďuje podklady a veškerá svá tvrzení dokáže obhájit. Svá zjištění formuloval do několika trestních oznámení a připravuje další.

Trestní oznámení

Dlouhou dobu nebylo jasné, jakým způsobem došlo k vykradení konkurzu MSD. Avšak znalecké posudky, které byly podkladem pro rozhodování věřitelského výboru o prodeji mimo dražbu v r. 2015, si vyžádala policie a dnes je již znám jejich obsah. V těchto posudcích byl majetek MSD podhodnocen v jednotlivých případech o stovky milionů korun, celkem se jedná o miliardy. Tyto závěry jsou potvrzeny nezávislými znaleckými ústavy.

Na základě popsaných zjištění podal spolek trestní oznámení pro podezření na pletichy při veřejné soutěži, v němž spolek podrobně popisuje, jak byl majetek MSD prodán za dva měsíce ve výběrovém řízení o třech účastnících, z nichž dva byli prokazatelně propojeni. Spolek měl k dispozici dokumentaci pouze k několika jednotlivým pohledávkám, přesto zjištěná škoda, jež MSD v konkurzu utrpělo, sahá na částku přes 870 mil. Kč. Celková škoda bude výrazně vyšší.

Na základě auditovaných výkazů MSD lze tvrdit, že družstvo nebylo před r. 2013 v úpadkové situaci a nebýt zásahu Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ), neskončilo by v konkurzu. VSZ svůj postup hájí tím, že obviňuje družstevníky, jež měli údajně MSD vykrást dávno před konkurzem. Opět ale vyvstávají otázky: Kde se vzal majetek v konkurzní podstatě MSD, na kterém dnes vydělávají miliardy noví majitelé, když už měl být rozkraden klienty? Proč se majetek MSD prodal za tak málo? Proč byl posudek předložený věřitelskému výboru podseknutý o miliardy?

VSZ jednak dalo zablokovat peníze MSD, jednak bylo účastníkem insolvenčního řízení a prodej za zlomek ceny tak proběhl s jeho požehnáním. I těmito skutečnostmi si lze vysvětlit to, proč VSZ a policie zatím vyšetřovala všude možně, jen ne tam, kde peníze skutečně skončily.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

A tohle už jste četli?

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

2. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

Banka Creditas získala nadpoloviční podíl v kampeličce Ney spořitelní družstvo. Spořitelní družstvo bude dál působit jako dceřiná společnost banky. Cenu a další podmínky nákupu Creditas... celý článek

Pojištění vkladů: na co se vztahuje a kdy dostanete dvojnásobek

9. 9. 2020 | Jiří Hovorka | 1 komentář

Pojištění vkladů: na co se vztahuje a kdy dostanete dvojnásobek

Pravidla jsou teď aktuální pro klienty Wüstenrotu a Monety, protože dochází ke spojení dříve samostatných bank.

Přehled: nová banka, založení účtu online a služba pro neslyšící

31. 10. 2017 | Monika Veselíková

Přehled: nová banka, založení účtu online a služba pro neslyšící

Jaké novinky v říjnu nachystaly banky, kdo zdražoval a kde dostanete za sjednání účtu mobil? Napoví přehled produktových novinek, akcí a slev za říjen 2017.

Jiří Diepolt: Záložny mají na trhu své místo

21. 2. 2017 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Jiří Diepolt: Záložny mají na trhu své místo

„Klienti mají zájem o družstevní subjekty, které jim dokážou nabídnout individuální produkty a služby a které budou vyplňovat mezeru mezi nebankovními a bankovními společnostmi,“ říká... celý článek

Srovnání termínovaných vkladů: Kampeličky na lovu

20. 10. 2016 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Srovnání termínovaných vkladů: Kampeličky na lovu

Banky vaše peníze nechtějí. Družstevní záložny si na ně naopak dělají zálusk. Přečtěte si, kdo vám dá na ročním a dvouletém termínovaném vkladu nejvyšší úrok.

Partners Financial Services