Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 2. 7. 2024
Banka Creditas koupila většinu v záložně Ney

Zdroj: Creditas

Banka Creditas získala nadpoloviční podíl v kampeličce Ney spořitelní družstvo. Spořitelní družstvo bude dál působit jako dceřiná společnost banky. Cenu a další podmínky nákupu Creditas ani Ney nezveřejnily.

O plánovaném nákupu podílů od sedmi největších družstevníků Ney informoval web Peníze.cz už loni na podzim. Dohodu, která tenkrát vznikla, nicméně ještě musela potvrdit valná hromada, která proběhla na začátku června, a Česká národní banka.

„Koupě Ney je plně v souladu s naší strategií. Obchodní modely Banky Creditas i Ney spořitelního družstva se vhodně doplňují a může tak dojít k dalšímu rozvoji služeb pro klienty,“ komentoval akvizici předseda představenstva Banky Creditas Vladimír Hořejší. 

Spořitelní družstvo Ney loni dosáhlo druhého nejvyššího zisku ve své historii: přes 34 milionů korun. Celková bilanční suma družstva vzrostla téměř o 400 milionů na 2,9 miliardy korun.

Jádrem byznysu družstva jsou půjčky menším firmám a podnikatelům, na které se specializuje. Loni rozpůjčovalo 1,2 miliardy korun, objem úvěrů pro firmy a podnikatele z toho činil 1,1 miliardy korun. Na druhou stranu střadatele ke družstvu přitahují úroky termínovaných vkladů, které dlouhodobě patří k těm nejvyšším na trhu.

Ney spořitelní družstvo vzniklo v roce 1999 pod názvem Spořitelní a úvěrové družstvo Royal Savings and Loans. V roce 2009 změnilo obchodní jméno na Royal Capital družstevní záložna. Od konce roku 2011 působilo pod názvem Ano spořitelní družstvo, kvůli podobnosti s politickým hnutím Andreje Babiše však v říjnu 2017 změnilo jméno na současné Ney spořitelní družstvo. Záložna tím chtěla zdůraznit, že je apolitickou institucí, a omezit spekulace o napojení na hnutí Ano.

Ke konci minulého roku mělo spořitelní družstvo 45 zaměstnanců a pobočky v Brně a Praze. Počet družstevníků byl podle výroční zprávy 3715.

Na českém trhu zbývá už jenom šest záložen – takzvaných kampeliček. Jako zatím poslední skončila Družstevní záložna Kredit, která se předloni sama poslala do likvidace a nezůstali po ní žádní věřitelé. Licenci od České národní banky v současnosti mají vedle Ney také Artesa, Citfin, České spořitelní družstvo, Peněžní dům a Podnikatelská družstevní záložna (ta však o povolení zřejmě přijde).

Banka Creditas funguje od začátku roku 2017. Navázala na činnost stejnojmenné záložny, která vznikla v roce 1996 původně pod názvem 1. Třebíčská záložna. Ovládá ji olomoucký podnikatel Pavel Hubáček, který je 22. nejbohatším Čechem podle žebříčku časopisu Forbes za rok 2023. Součástí skupiny je také bývalá Expobank CZ, kterou Creditas koupila a přejmenovala na Max banku.

Běh
Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy!

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

26. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

mBank jako první banka na českém trhu klientům umožňuje platit pomocí Zepp Pay, tedy chytrými hodinkami Amazfit. 

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

19. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

Placení na internetu v Evropě se do konce tohoto desetiletí obejde bez ručního opisování údajů z platební karty. S takzvanou stoprocentní tokenizací počítá vize, kterou zveřejnila společnost... celý článek

Partners Financial Services