Šéf Úřadu práce končí. Jurečkovi došla trpělivost

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 15. 2. 2023
Šéf Úřadu práce končí. Jurečkovi došla trpělivost
Odvolaný ředitel Viktor Najmon
Zdroj: Úřad práce ČR

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odvolal s okamžitou platností generálního ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona, který byl v čele úřadu od roku 2020. Řízením úřadu dočasně pověřil Karla Trpkoše, vrchního ředitele sekce informačních technologií na ministerstvu. Na místo bude vypsáno standardní výběrové řízení.

Jurečka zdůrazňuje, že odvolání je důsledkem dlouhodobé nespokojenosti s vedením úřadu. „To vše není otázkou několika týdnů ani měsíců, ale jde o vleklé a neřešené problémy, na které jsem vedení Úřadu práce opakovaně upozorňoval a společně s kolegy z ministerstva jsme navrhovali celou řadu řešení a opatření, která by přinesla systémové zlepšení situace,“ říká ministr. Situace se však podle něj k lepšímu nevyvíjí.

Úřad v posledních letech snažil vyrovnat s nárůstem agendy. Po covidové zátěži přišla inflace, zvyšovaly se počty vyplácených dávek. Navíc byl úřad pověřený vyplácením humanitárních dávek pro válečné uprchlíky z Ukrajiny, kterým samozřejmě zprostředkovává i nabídky zaměstnání. Navíc vyplácejí i příspěvky domácnostem, které je ubytovávají.

Karel Trpkoš

Karel Trpkoš
Zdroj: MPSV

Nový dočasný vedoucí Úřadu práce je absolventem ČVUT. Mnoho let pracoval pro softwarovou firmu Unicorn, později byl ředitelem pro digitální transformaci ve firmě ČEZ Prodej. Na ministerstvu práce a sociálních věcí pracuje od loňského března.

Úřad nyní zažívá víceméně soustavnou kritiku kvůli opožděným výplatám dávek. Ministerstvo sociálních věcí se hájí, že 98 procent dávek je vyřízeno včas. Nicméně několikměsíční zpoždění u vyřizování například příspěvku na bydlení nejsou výjimečné. Statistiku vylepšují dávky, s jejichž administrací není větší problém – jen důchodů je přes 3,5 milionu, příspěvků na bydlení 145 tisíc měsíčně.

„Nadále platí, že vnímáme velký nápor a uvědomujeme si, že v některých regionech je tlak na zaměstnance ÚP extrémní,“ říká Jurečka. A naznačuje zároveň, že z úřadu odcházejí lidé: „Vážím si všech úředníků, kteří odvádějí svou práci s vysokým nasazením a oceňuji zejména ty zkušené, kteří v poslední době neodešli a zůstali ve službách státu, kde nadále pomáhají potřebným.“

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Jsme i na Instagramu.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

12. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

Novela zákoníku práce má podle ministra práce Mariana Jurečky zajistit, aby Česko kvůli nepružnému trhu v Evropě „nehrálo druhé housle“. Jaké novinky tedy čekají firmy a jejich zaměstnance... celý článek

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

Od ledna má průměrný důchod přesáhnout 21 tisíc korun měsíčně. Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi po řádné valorizaci budete v roce 2025 dostávat právě vy.

O kolik se znovu zvýší důchody? Jurečka řekl první číslo

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

O kolik se znovu zvýší důchody? Jurečka řekl první číslo

Průměrný důchod se od ledna 2025 zvedne v průměru o 356 korun, překročí tak hranici 21 tisíc korun. Začnou také platit nová pravidla, která mění výpočet valorizace penzí.

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Náklady na energie už u příspěvku na bydlení nemusíte hlásit. Úřad si je zjistí

Žadatelům o dávku na bydlení odpadne povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn. Úřad práce si je může nově od dodavatelů energií zjistit sám. Ale jen s vaším svolením. celý článek

Klasické penzijko, nebo nový DIP? Porovnání spoření na stáří

3. 7. 2024 | Filip Hampl | 7 komentářů

Klasické penzijko, nebo nový DIP? Porovnání spoření na stáří

Při porovnání doplňkového penzijního spoření s dlouhodobým investičním produktem hraje roli nejen státní příspěvek a daňové úlevy, ale také poplatky, šíře nabídky nebo předpokládaný... celý článek

Partners Financial Services