Důchody byly loni v plusu, státní rozpočet i tak v minusu

jih | rubrika: Aktuality | 17. 2. 2020

Důchodový systém v Česku skončil loni třetí rok v řadě v přebytku. Na penze se vybralo o 19,8 miliardy korun víc, než se vyplatilo. Částka je ale o 2,2 miliardy korun nižší než v roce 2018. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení, které zveřejnila agentura ČTK.

ČSSZ loni na důchodových odvodech vybrala 480,29 miliardy korun a na starobní, invalidní a pozůstalostí penze vydala 460,51 miliardy korun.

Předloni byl rozdíl příjmů a výdajů vyšší než v minulém roce. Přebytek činil 22,01 miliardy. V roce 2017 dosahoval 900 milionů korun. Ještě v roce 2016 ale vyplacená suma převyšovala tu vybranou o 16,3 miliardy korun. Nejvyšší byl deficit v letech 2012 a 2013, kdy se každý rok blížil 50 miliardám korun.

Důchodový systém není nikterak oddělen od státního rozpočtu. Důchody stát musí vyplácet podle zákona. I pokud je tedy systém ve schodku, musí se důchody vyplácet. Stejně tak platí, že když je systém v přebytku, spotřebují se peníze navíc na jiné účely a nepřevádí se na nějaký speciální důchodový rezervní fond. I když loni tedy důchodový účet byl v přebytku, státní rozpočet skončil skoro 30 miliard korun v minusu.

Důchody v Česku na konci loňského roku od ČSSZ dostávalo 2,9 milionu lidí. Úřad posílal přes 2,4 milionu starobních a téměř 419 tisíc invalidních penzí. Dalších 63 730 lidí pobíralo pozůstalostní důchod.

Naopak do minusu se loni poprvé po deseti letech propadlo nemocenské pojištění. Schodek dosáhl podle dat ČSSZ tří miliard korun. Na nemocenských odvodech úřad vybral 35,86 miliardy korun a na nemocenských dávkách vyplatil 38,89 miliardy. Nejvyšší přebytek nemocenského pojištění byl v roce 2012, kdy dosahoval 5,6 miliardy korun. Od té doby postupně klesal až na předloňských 630 milionů korun. Z nemocneského pojištění se kromě nemocenské vyplácí i mateřská, otcovská a dlouhodobé ošetřovné.


Čtěte více:

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

Od ledna má průměrný důchod přesáhnout 21 tisíc korun měsíčně. Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi po řádné valorizaci budete v roce 2025 dostávat právě vy.

O kolik se znovu zvýší důchody? Jurečka řekl první číslo

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

O kolik se znovu zvýší důchody? Jurečka řekl první číslo

Průměrný důchod se od ledna 2025 zvedne v průměru o 356 korun, překročí tak hranici 21 tisíc korun. Začnou také platit nová pravidla, která mění výpočet valorizace penzí.

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Partners Financial Services