Další zvýšení důchodů se blíží. Spočítejte si, kolik dostanete

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 30. 11. 2022 | 3 komentáře
Další zvýšení důchodů se blíží. Spočítejte si, kolik dostanete

Zdroj: Shutterstock

Od začátku roku 2023 se opět zvýší všechny důchody – tedy nejen starobní, ale i invalidní a pozůstalostní. Tentokrát půjde o řádnou valorizaci, což znamená, že se budou zvyšovat obě složky důchodů.

O 140 korun dostanou přidáno všichni bez ohledu na to, kolik pobírají. K tomu se zvedne i takzvaná procentní výměra, a to o 5,1 procenta. Průměrný starobní důchod by se tak měl po Novém roce zvýšit o 825 korun.

Zatímco na začátku roku 2022 důchodci pobírali 42,5 procenta průměrné mzdy, v lednu 2023 to bude 45,9 procenta.

Starobní důchody – především u žen – zvýší od ledna 2023 také takzvané výchovné: příspěvek 500 korun měsíčně za každé vychované dítě.

Spočítejte si, jak stoupne důchod právě vám:

Jak se zvýší konkrétní důchody po řádné valorizaci v lednu 2023?

Zvýšení důchodů od ledna 2023

Jak se zvýší důchody v lednu 2023. Zdroj: MPSV

Od ledna 2023 dostanou starobní důchodci příspěvek ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě – takzvané výchovné. Dosáhnou na něj i ti, kteří už důchod začali pobírat dříve (do konce roku 2022).

Příspěvek automaticky dostanou ženy, které odešly do penze dříve díky počtu vychovaných dětí (slovy zákona: důchodový věk jim byl stanoven se zohledněním vychovaných dětí).

Ostatní zájemci musí vyplnit žádost o příspěvek. Kdo šel nebo půjde do penze ještě před 1. lednem 2023, může žádat o příspěvek nejpozději do konce roku 2024.

Výchovné zvýší důchod hlavně ženám, které mají dlouhodobě podstatně nižší penze než muži. Kromě jiného je to dáno právě tím, že ženy většinou pečují o děti, přicházejí o roky v práci a tím se jim snižuje pobíraná mzda. To se pak odráží i v nižších důchodech.

Odpovědi na nejčastější otázky: Kdo a jak dostane na výchovné k důchodu?

Na výchovné nakonec dosáhnou i lidé, jejichž starobní důchod vznikl transformováním z invalidního. A v plné výši bude náležet také vdovám a vdovcům, kteří pobírají krácený starobní důchod v souběhu s vyšším pozůstalostním důchodem. O vylepšení původních pravidel jsme psali podrobně: Výchovné i pro invalidní důchodce, vdovy a vdovce

Naučte se penízeZdroj: peníze.cz

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+273
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

A tohle už jste četli?

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

Od ledna má průměrný důchod přesáhnout 21 tisíc korun měsíčně. Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi po řádné valorizaci budete v roce 2025 dostávat právě vy.

O kolik se znovu zvýší důchody? Jurečka řekl první číslo

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

O kolik se znovu zvýší důchody? Jurečka řekl první číslo

Průměrný důchod se od ledna 2025 zvedne v průměru o 356 korun, překročí tak hranici 21 tisíc korun. Začnou také platit nová pravidla, která mění výpočet valorizace penzí.

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Partners Financial Services