Výplata důchodů v hotovosti podraží. Pošta zvedá poplatek

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 27. 4. 2023 | 4 komentáře
Výplata důchodů v hotovosti podraží. Pošta zvedá poplatek

Zdroj: Shutterstock

Penzisté, kteří si nechávají důchod vyplácet v hotovosti prostřednictvím České pošty, zaplatí od 1. září víc. Oznámila to dnes Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Poplatek vzroste o víc než 20 procent ze současných 29 na 35 korun za každou splátku důchodu.

Poplatek má zvlášť stanovenou cenu, kterou nenajdete ve standardním sazebníku České pošty. Částku si státní podnik strhává přímo z důchodu.

Zvýšení poplatku za výplatu důchodu v hotovosti se nevztahuje na důchodce, kterým byl nějaký důchod přiznán před rokem 2010 a od té doby jim stát nepřetržitě nějakou důchodovou dávku vyplácí. V takovém případě platí náklady na výplatu Česká správa sociálního zabezpečení.

Použijte účet, chce ČSSZ

Úřad na pobiratele důchodů apeluje, aby zvážili jiný způsob výplaty důchodu, tedy bezhotovostní připisování důchodu na bankovní účet. O změnu způsobu výplaty se žádá na zvláštním tiskopise, který je potřeba vyplnit, podepsat a nechat potvrdit v bance. Podává se pak na kterékoli pobočce správy sociálního zabezpečení.

Jiná možnost je nechat si důchod posílat na účet manžela nebo manželky. Žádost má zase speciální tiskopis, kromě toho, o čí důchod jde, a banky ho musí podepsat i dotyčný manžel nebo dotyčná manželka. Registrovaní partneři a registrované partnerky v tom nemají s manželi rovné postavení, jim takto důchod na účet poukázat nejde.

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Výplata důchodu na účet jiné osoby než manžela/manželky je možná jedině tehdy, když jde o zákonného zástupce, opatrovníka nebo takzvaného zvláštního příjemce, případně pokud je jím důchodce zastupován, když není schopen právního jednání (podle paragrafu 49 a 50 občanského zákoníku).

Změna výplaty důchodu proběhne zpravidla od druhého výplatního měsíce po datu doručení žádosti, i když zákonná lhůta pro Českou správu sociálního zabezpečení je ještě o měsíc delší.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-164
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

A tohle už jste četli?

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

11. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Spočítejte si, jaký důchod dostanete od ledna 2025

Od ledna má průměrný důchod přesáhnout 21 tisíc korun měsíčně. Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi po řádné valorizaci budete v roce 2025 dostávat právě vy.

O kolik se znovu zvýší důchody? Jurečka řekl první číslo

10. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

O kolik se znovu zvýší důchody? Jurečka řekl první číslo

Průměrný důchod se od ledna 2025 zvedne v průměru o 356 korun, překročí tak hranici 21 tisíc korun. Začnou také platit nová pravidla, která mění výpočet valorizace penzí.

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Olga Skalková | 1 komentář

Skoro milion důchodců přijde o státní příspěvek. Výjimka pro předčasné penze neplatí

Starobní důchodci od července nedostanou státní příspěvek k penzijnímu spoření. Řadě z nich se vyplatí snížit si měsíční vklad na minimum, ale na zrušení smlouvy by citelně prodělali. celý článek

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

10. 6. 2024 | Petr Kučera

Změny v penzijním spoření: Nová pravidla pro příspěvek i daňový odpočet

Od července začnou platit nová pravidla pro státní příspěvek. Kdo chce včas změnit částku, kterou si na penzijní spoření posílá, měl by to nahlásit penzijní společnosti ještě v červnu.... celý článek

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

7. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Důchodců bude víc, než se čekalo. Reforma je nutná, varuje úřad

Bez zásadních změn bude státní důchodový systém neudržitelný, zdůrazňuje nová zpráva ministerstva práce a sociálních věcí. Stárnutí populace řeší i ostatní vyspělé státy.

Partners Financial Services