Zaostává český T-Mobile?

Zaostává český T-Mobile?
Výhodné ceny roamingu v rámci T-Mobile jsou zatím pouhým snem. Navíc vzhled internetových stránek a absence některých služeb vede k dojmu, že Češi jsou na okraji zájmu telekomunikační skupiny.

Internetové stránky společnosti RadioMobil již několik týdnů oznamují, že značka Paegas se mění v T-Mobile. Česká firma se stala spolu s operátory z Německa, Rakouska, Velké Británie a USA jedním z prvních členů globální skupiny. Právě však pohled na weby ostatních partnerů navozuje dojem, že proměna okřídleného koně probíhá zatím nejpomaleji. A co více, ceny některých služeb jsou vyšší než v zahraničí.


Česko: nejdražší WorldClass

Propojení sítí má zákazníkům přinést výhodnější ceny v rámci mezinárodního volání. T-Mobile přichází s roamingem WordClass, který má podnikovým klientům umožnit volání za nižší ceny v rámci propojených sítí a bude dostupná od června. Tato služba by měla podle našich informací stát 37 korun při volání ze zahraniční sítě operátora skupiny T-Mobile do ČR, od ostatních operátorů 40 Kč. Pohled na ceny klasického propojení ukazuje, že v některých případech by si využitím WordClass služby zákazník pohoršil. Například při volání z Německa zaplatíte za propojení ve špičce se sítí T-Mobile něco přes 35 korun za minutu. Českého uživatele ještě více nepotěší, že poplatky v by rámci této služby (jak jsou plánované) byly nejvyšší ze čtyř evropských operátorů T-Mobile. Tabulka udává ceny, které vždy domácí zákazník zaplatí za minutu volání do ostatních sítí skupiny.

 WorldClass

 Stát  ČR  Rakousko  Německo  Velká Británie
 Cena (Kč)

 37

 13,80

 27,30

 34,60

Zdroj: Internetové stránky, operátoři

GPRS Roaming umožňuje datové toky prostřednictvím internetu nebo WAP rozhraní. Podle informací na webové prezentaci skupiny T-Mobile má tato služba být dostupná ve všech státech skupiny, ale nikde jsme nenašli ceny pro britské zákazníky. Mezi ostatními operátory má nejpříznivější ceny Německo naopak nejvíce zaplatí zákazníci v Rakousku.

 GPRS Roaming (ceny za 1 kB v Kč)

 Stát  ČR  Rakousko  Německo
 Cena (WAP)

 1,40

 2,00

 1,20

 Cena (internet)

 0,21

 0,25

 0,18

Zdroj: internetové stránky

Ve skupině dráž

Výše popsané služby (WorldClass) jsou určeny pro firemní klientelu. Co přinese začlenění okřídleného koně pod perutě T-Mobile obyčejným zákazníkům? Protože propojení několika národních sítí do jedné v rámci skupiny má efekt především na ceny mezinárodního volání, soustředili jsme se na ceny roamingu s Německem, Rakouskem a Velkou Británií a to především na ceny volání do Česka nebo odeslání SMS.

Využití roamingových služeb mezi operátory patřící k T-Mobile je (pouze pro volání do ČR a SMS) výhodné ve čtyřech případech. Těmi jsou volání z Velké Británie ve špičce i mimo ni a z Německa  ve špičce a posílání SMS. Pokud voláte ze stejné země mimo špičku, doporučujeme Vodafone D2 nebo E-Plus. Posílání SMS z Británie je výhodné prostřednictvím Orange. V Rakousku dominuje cenami společnost tele.ring. Kdy tedy bude pro zákazníky bývalého Peagasu výhodnější volání v rámci skupiny? Nemůžeme říci, protože tuto informaci česká pobočka T-Mobilu nesděluje.

 Nejlevnější roaming

 Stát  Rakousko  Německo  Velká Británie
 Do ČR (špička, Kč)  tele.ring (30,28)  T-Mobile (35,92 )  T-Mobile (39,45)
 Do ČR (mimo špičku, Kč)  tele.ring (30,28)  E-Plus (19,42)  T-Mobile (26,30)
 SMS (v Kč)  tele.ring (10,97)  T-Mobile (2,70)  Orange (3,29)
Zdroj: internetové stránky T-Mobile ČR

Na vedlejší koleji?

Oproti západním sousedům pokulhává bývalý Paegas zejména ve vzhledu internetových stránek. Zatímco ostatní operátoři skupiny v Británii Británii, Německu a Rakousku převzali jednotný design v barvách T-Mobile, návštěvníky webové prezentace v Česku čeká jen jeden informativní titulek na dolní liště obrazovky. Je to až s podivem, protože právě jednotný vzhled dělá značku značkou. Důvodem není to, že by přeměna na T-Mobile začala v jinou dobu. Podle Petra Stoklasy z marketingového oddělení společnosti Radiomobil se termín spuštění kampaně lišil v jednotlivých zemích pouze o dny. Oficiálně se Paegas změnil v T-Mobile 18. dubna.

Rovněž nabídka služeb v ČR zaostává. V západoevropských státech si zákazníci mohou vybrat výhodné roamingové služby v rámci mezinárodní skupiny (GPRS Roaming, WorldClass Roaming) nebo přístup k informacím prostřednictvím služby T-Mobile online. Pomocí mobilního telefonu se rovněž můžete pobavit, například služba t-music umožňuje poslouchat hudbu nebo t-games hrát hry. Na webových stránkách operátorů si každý uživatel může zřídit vlastní účet s přístupem přes jméno a heslo, což mu umožní personalizovat internetové rozhraní. Znamená to, že na obrazovce bude mít pouze ty odkazy, které tam mít chce. Píše-li například SMS, po přihlášení ho uvítá SMS brána.

Bývalý Paegas nabízí zatím v rámci skupiny T-Mobile jen službu GPRS Roaming, což je v podstatě přenos dat prostřednictvím mobilního telefonu z různých zemí. Zatím funguje pouze pro prvních pět národních operátorů. Služba WorldClass bude dostupná od června a nabídne zvýhodněné ceny mezinárodního propojení v rámci sítě skupiny T-Mobile. Pouze však pro firemní klientelu. Na internetových stránkách jsme o této službě zatím nenašli žádné informace, naším zdrojem tak v tomto případě byli operátoři na informační lince. Zatímco první nám sdělil, že si tuto službu můžeme aktivovat, druhý upřesnil že přijde na trh až v červnu. Také ostatní novinky k českým uživatelům teprve dorazí, doufejme, že brzy.

Co si myslíte o změně značky Paegas na T-Mobile? Věříte, že dojde k zlevnění některých služeb v oblasti mezinárodních hovorů? Podělte se s námi o své názory.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2002 14:22

A víte třeba to, že Radiomobil (tedy dnes T-mobile) dostal od ČTÚ odsouhlasením svých "Všeobecných obchodních podmínek" tichý souhlas k okrádání svých zákazníků? Tak například pokud Vám svým jednáním způsobí škodu, nic Vám nejsou povinni zaplatit, náhradu škody si můžete vyčerpat ve službách, a to pouze do výše 60 tis. Kč. Nebo Vám mohou zablokovat odchozí hovory a roaming i v případě, že jim nic nedlužíte, stačí, když se opozdíte s úhradou faktury. I když ji dodatečně zaplatíte a peníze jsou prokazatelně připsány na jejich účet, kartu Vám na den nebo dva zablokují a s odvoláním na všeob. podmínky tvrdí, že je vše v pořádku...

+33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

27. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

Air Bank i letošních letních prázdninách vrátí klientům až dvě procenta z plateb kartou v cizině. Akce startuje dnes, tedy 27. června, a potrvá do 30. září. 

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

25. 6. 2024 | Jan Záluský

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

„Aby digitalizace bankovnictví uspěla, musíme vědět, pro koho ji děláme. S klienty věci často konzultujeme a ověřujeme,“ říká František Ježek, člen představenstva a ředitel korporátního... celý článek

Partners Financial Services