Praha - Lidé v Evropské unii jsou při nákupu zeleniny a ovoce vystaveni vlivu až třiceti různých zbytků pesticidů hodnocených jako endokrinní disruptory, tedy narušující hormonální systém.
Vyplývá to ze zjištění organizace Pesticide Action Network Europe, která analyzovala data Evropské agentury pro bezpečnost potravin. Ta monitoruje obsah pesticidů v potravinách prodávaných v Evropské unii.
"Nejvyšší hladina pesticidů narušujících hormonální systém byla prokázána v salátu, těsně následovala rajčata, okurky, jablka a pórek," uvedli zástupci Pesticide Action Network Europe.
U několika položek - například paprik - bylo v evropských zemích analyzováno více než 20 různých pesticidů - endokrinních disruptorů.
Zbytky pesticidů byly odhaleny také u broskví, jahod, hrušek a hroznů vinné révy.
Pesticidy jsou přípravky a prostředky určené k tlumení a hubení rostlinných a živočišných škůdců a k ochraně
…
Sdílejte článek, než ho smažem