Brno - Špatně značených nebo prošlých potravin je v českých obchodech skutečně víc než v minulých letech. Potvrzuje to statistika kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kterou má online deník Aktuálně.cz k dispozici.
Zástupci obchodních řetězců se přitom opakovaně snaží veřejnost přesvědčit, že média situaci příliš dramatizují. Například podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky se kvalita zboží v obchodech nijak nezměnila a vyšší množství nedostatků je prý způsobeno stále častějšími kontrolami ze strany inspekce.
Juračka však vycházel jen ze statistiky jednoho z blíže neupřesněných obchodních řetězců, který ve svých prodejnách za tři měsíce prodá zhruba 38 milionů výrobků. Nedostatky se podle něj týkaly většinou nebaleného zboží a tvořily 0,0011 promile ze všech prodejů. Na milion prodaných výrobků u pultu prý připadají jeden až dva prodeje
…
Sdílejte článek, než ho smažem