Brno - Pokud někde existuje příklad, ze kterého by si čeští politici měli při řešení problémů se smrtelně nebezpečným alkoholem vzít poučení, tak je to sousední Rakousko.
Před dvaceti sedmi roky totiž v Rakousku vypukla aféra, která je ekonomickým rozsahem (ne už ztrátami na životech a zdravotními problémy) porovnatelná s tou českou.
V roce 1985 testy v rakouských drahých vínech odhalily diethylenglykol, toxickou látku používanou jako rozpouštědlo. Dvacítka podvodníků, která jej do vína přidávala, k tomu měla jediný důvod - zisk.
Nasládlá látka, která byla přirovnávána k nemrznoucí směsi, totiž výrazně zlepšila chuť laciných a kyselých vín. Podvodníci je pak prodávali do celého světa jako drahá přívlastková vína.
Drsný útok na ekonomiku
Pančování vína nevedlo k tak tragickým důsledkům, jako jsou nyní v Česku - množství toxické látky ve vínu nemohlo poškodit játra, ledviny ani mozek.
…
Sdílejte článek, než ho smažem