Londýn, Praha - Milovníci čokolády si v zimě sáhnou hlouběji do peněženky, ceny surovin jdou totiž výrazně nahoru. Nákupy na Vánoce, Valentýna či Velikonoce vyjdou dráž i Čechy, varují analytici.
Jak uvádí deník Financial Times, kakaové máslo za prvních osm měsíců letošního roku zdražilo téměř o 70 procent. Na Pobřeží Slonoviny, které je největším dodavatelem, dokonce o 80 procent. Sušené mléko stojí o 50 procent více.
Vyrobit stogramovou tabulku čokolády je tak o 31 procent dražší než na konci loňského roku, uvádí analytická společnost Mintec. Cena surovin jako kakaové máslo, mléko nebo cukr přitom tvoří 80 procent nákladů na výrobu tabulky čokolády.
Ceny stoupnou až o desetinu
Zdražení se tentokrát přitom podle analytiků nevyhnou ani Češi. "Co se týče cen čokolády a čokoládových výrobků v obchodech, tak do Vánoc by mohly růst. Jednak kvůli rostoucím nákladům, ale také kvůli rostoucí
…
Sdílejte článek, než ho smažem