Praha - Pivo českého typu je více hořké, má výraznější barvu a říz, více vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek a naopak méně alkoholu než zahraniční konkurenti. Detailněji by se na jeho zkoumání měla zaměřit nově vzniklé senzorické centrum, které v úterý slavnostně otevřeli v pražském Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském.
Odborníci se budou snažit o vytvoření senzomické mapy (v chemických vzorcích vyjádřené složení daného vzorku) českého piva ve vztahu k technologii a použitým surovinám.
Při práci jim pomohou analytické přístroje včetně špičkového kapalinového chromatografu v ceně deset milionů korun. Na investici v celkové výši 15 milionů přispěla šesti miliony Evropská unie.
Centrum tvořené degustační místností a analytickou laboratoří je nyní jediným výzkumným centrem pro nápojový průmysl v Česku.
"Při porovnání získaných profilů budeme moci sledovat
…
Sdílejte článek, než ho smažem