Praha - Obědy v tuzemských restauracích zdražily oproti loňskému roku o téměř čtyři koruny. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnil Lunchtime.cz ve spolupráci se stravenkovou společností Chèque Déjeuner.
Průměrná cena poledního menu - právě na něj se totiž průzkum zaměřil - stoupla na 84,88 koruny. Za zdražením stojí hlavně vyšší ceny potravin a dražší energie.
"Meziročně vzrostly ceny vepřového masa, sýrů a mléka, a to zhruba o deset procent. Naprosto nejvyšší meziroční nárůst jsme však zaznamenali u cen brambor. Ty se více než zdvojnásobily,“ říká ředitel portálu Lunchtime.cz Igor Třeslín.
Rozdíl až dvacet korun
Za oběd nejvíce zaplatí strávníci v Praze - v průměru 98 korun, což je o sedm procent více než loni. Následují Jihomoravský kraj s cenou 88,63 koruny a Jihočeský kraj, kde se průměrná cena pohybuje kolem 87,05 koruny.
„V ostatních krajích s velkoměsty nad sto tisíc
…
Sdílejte článek, než ho smažem