Praha - Kozí chovy a zpracování kozího mléka zažívají v Česku boom. „Nemáme s odbytem problém, i když konkurence roste," shodují se farmáři, kteří v posledních letech investovali do mlékáren a sýráren na kozí mléko.
Zpracovatelům kozího mléka se teď otevírá zcela nový nadějný segment: Letos na jaře schválila Evropská komise novou směrnici o kojenecké výživě, v níž zařazuje kozí mléko vedle mléka kravského a sójového mezi suroviny povolené pro výrobu umělé výživy nejmenších dětí. Kozí produkty jsou vhodné hlavně pro strávníky alergické na kravské mléko.
Směrnice reaguje na loňské vědecké stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), vydané na popud nizozemského sdružení Dairy Goat Co-operative. Úřad v něm konstatoval, že bílkoviny kozího mléka jsou „vhodným a dostačujícím" zdrojem bílkovin pro kojeneckou výživu.
Stanovisku předcházela studie, do níž byly zařazeny dvě
…
Sdílejte článek, než ho smažem