Nástroj na zvýšení zisku i prestižní ocenění

PR článek | rubrika: PR Článek | 3. 4. 2014
Z řady ocenění firem vybočuje jedno, které se liší svojí komplexností, světovým renomé a zejména tím, že firmy přivádí na cestu růstu zisků, lepší efektivity a konkurenceschopnosti: Národní cena kvality ČR.
Nástroj na zvýšení zisku i prestižní ocenění

Řečeno sportovní terminologií, účast v Národní ceně kvality ČR není jen jedním závodem. Je to soustředění za účasti nejlepších trenérů a metod, které závodníkům významným způsobem zvyšuje výkonnost. Závod a stupně vítězů jsou už jen třešničkou na dortu.

Národní cenu kvality v Německu předává Angela Merkelová

Národní cenu kvality v Německu předává Angela Merkelová

Bez Modelu excelence EFQM by nebylo Národních cen kvality

Na konci 80. let bylo jasné, že Evropa zaostává za světovou konkurencí, a že je třeba s tím něco udělat. Evropské firmy proto založily nadaci EFQM, která dostala jediný úkol: vybrat nejlepší metody a postupy a připravit systém - návod pro evropské firmy - jak se vrátit ke konkurenceschopnosti a prosperitě. Tak vznikl Model Excelence EFQM, který dnes v Evropě využívá přes 60% velkých a středních firem a desetitisíce těch menších.

Základní myšlenka modelu je jednoduchá:  Popsat podrobně firmu prostřednictvím otázek a odpovědí, umožnit srovnání s obdobnými společnostmi a ukázat managementu, kde konkrétně má podnik nedostatky. Vznikne zpráva, která je podrobnou mapou chyb a možností ke zlepšení, takže i nejvyšší vedení okamžitě odhalí i problémy v odlehlém oddělení a získá návod, jak je odstranit.

"Model firmě jasně ukáže její slabá místa a také cestu k jejich nápravě a při dlouhodobém využívání přesně dokladuje, kde se firmě daří a kde musí své činnosti dále zlepšovat", vysvětluje Jan Taraba, ředitel Národního infomačního střediska podpory kvality.

Výsledky zavedení modelu ve firmě jsou podle nezávislých průzkumů jednoznačné: podle studie Univerzity v Leicesteru, stoupnou v pětiletém horizontu např. tržby firmy, která Model excelence EFQM používá o 77% více, než obdobným firmám, které model nepoužívají.

Model navíc díky bodovému hodnocení všech činností firmy umožňuje porovnávat i různě velké společnosti v různých oborech. Proto se stal základem v hodnocení Národních cen kvality a také evropské EFQM Excellence Award.

Předávání Národních cen kvality probíhá v prostorách Španělského sálu za účasti nejvyšších představitelů státu

Předávání Národních cen kvality probíhá v prostorách Španělského sálu za účasti nejvyšších představitelů státu

Národní ceny kvality v ČR

V naší zemi je model využíván jen sporadicky. Co brání českým firmám ve využití tohoto vyzkoušeného a prokazatelně funkčního nástroje?

"Neznalost, neochota plánovat, a špatná zkušenost s různými "zázračnými" metodami, které v minulosti nabízeli – často za nehorázné prostředky - našim podnikatelům někteří poradci, " vyjmenovává hlavní příčiny Pavel Ryšánek, který Národní ceny kvality v ČR zakládal. "Je to nepříjemná situace: máme k dispozici špičkový nástroj, který prokazatelně zvyšuje výkonnost firem o desítky procent, ale nemáme prostředky na to, abychom ho podnikatelské veřejnosti podrobně představili a osvětlili všechny jeho výhody a překonali všechny ty nesmyslné pověry, které se s moderními metodami řízení v myslích našich podnikatelů pojí."

Přitom i zkušenosti českých podnikatelů ukazují, že efektivní využití modelu přináší zvýšení konkurenceschopnosti a lepší hospodářské výsledky. A pokud existuje celosvětově uznávaný doklad o tom, že je firma dobře řízena a že dodává vynikající výrobky či služby, pak jsou to Národní ceny kvality.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu si uvědomuje význam, který by mohl mít Model Excelence EFQM pro naši ekonomiku, a podporuje účast firem v Národní ceně kvality ČR. Díky této podpoře vyjde zavedení modelu mnohem levněji, než prostřednictvím poradenské firmy," vysvětluje Robert Szurman, předseda Rady kvality.  "Prostředky a práce investovaná do účasti v programu se firmě velmi rychle vrátí."

Do letošního ročníku Národní ceny kvality ČR se můžou firmy přihlásit do konce dubna, takže na nastoupení "cesty k excelenci" je nejvyšší čas.

Více na www.narodnicena.cz www.sokcr.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

27. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

Air Bank i letošních letních prázdninách vrátí klientům až dvě procenta z plateb kartou v cizině. Akce startuje dnes, tedy 27. června, a potrvá do 30. září. 

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

25. 6. 2024 | Jan Záluský

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

„Aby digitalizace bankovnictví uspěla, musíme vědět, pro koho ji děláme. S klienty věci často konzultujeme a ověřujeme,“ říká František Ježek, člen představenstva a ředitel korporátního... celý článek

Partners Financial Services