Aby se Česko ve světě neztratilo: Vzdělání a žádné „Nokie“

Pokud chce Česko uspět ve světové konkurenci, mohou mu pomoci investice do vzdělání, lepší využití dat a naslouchání spotřebitelům, kteří sdílejí své zkušenosti, uvedli experti na konferenci na Vysoké škole ekonomické v Praze. A poučit se z příkladu Finska a Nokie.
Aby se Česko ve světě neztratilo: Vzdělání a žádné „Nokie“

Čemu se vyhnout, pokud chtějí politici a podnikatelé zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky? Hlavně v žádném případě nevytvářet „novou Nokii“. Tedy jakoukoliv firmu, na které by Česko bylo životně závislé.

„Když se mě někdo zeptá, kdo u nás ve Finsku bude příští Nokií, odpovídám, že to je úplně špatná otázka,“ uvedl ekonom Seppo Laine na konferenci nazvané Konkurenceschopnost ČR 2016: Průmysl pro 21. století, která se v tomto týdnu uskutečnila na Vysoké škole ekonomické v Praze.

„Musíme se poučit z minulosti, abychom nezopakovali stejné chyby,“ zdůrazňuje Laine. Právě Nokia by měla být názorným příkladem. Na úpadek telekomunikační firmy, která byla ve Finsku považována za „státní symbol“, totiž jeho země tvrdě doplatila.

Ještě v roce 2007 se totiž Nokia na finském vývozu podílela dvaceti procenty, k růstu tamního HDP na přelomu tisíciletí přispívala čtyřmi procenty, zároveň se jednalo o významného zaměstnavatele. Firma ale zaspala nástup chytrých telefonů a kvůli výraznému poklesu poptávky musela v Evropě zavřít několik továren a propouštět. Podle deníku Financial Times se například mezi lety 2010 až 2014 snížil počet zaměstnanců ze 132 na 62 tisíc.

Podobně důležitým „motorem“, jako byla Nokia pro Finsko, je přitom pro českou ekonomiku automobilový průmysl. Na hrubém domácím produktu se loni podílel 7,4 procenta a na exportu 23,4 procenta, vyplývá z údajů Sdružení automobilového průmyslu. Na rozdíl od Finska ale Česko nezávisí na jediné firmě či značce.

Vzdělání, sdílení a práce s daty

Podle dalších řečníků, kteří na konferenci vystoupili, jsou klíčovým nástrojem pro zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky investice do vzdělání. „Základem všeho jsou kvalifikovaní lidé, Česko nemůže být pouze zemí levné pracovní síly, tento čas je pryč,“ zdůrazňuje například rektorka Vysoké školy ekonomické Hana Machková.

„Vzdělání je podle mě na prvním místě, zvláště technické,“ souhlasí prezident České manažerské asociace Pavel Kafka. Průmysl, který je základní páteří české ekonomiky, podle něj skutečně pláče, protože nemá dostatek kvalifikovaných lidí. „Průmysl je naší duší a oblast, kde můžeme uspět i v budoucnu,“ tvrdí.

Podle Jana Lamsera, partnera společnosti Redeggs a bývalého člena představenstva ČSOB, bude základním motorem pro českou ekonomiku digitalizace a s ní související „princip sdílení“. To přitom neovlivní jen stranu nabídky neboli výrobu, ale především poptávku. „Skutečnost, že jedinci mohou sdílet své preference, názory a zkušenosti, vede k tomu, že zákazníci jednají jako jedno velké hejno (v angličtině použil v této souvislosti termín „customer swarm“ – pozn. red.). A tím je stále více a více řízená celá ekonomika,“ říká.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

A tohle už jste četli?

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

27. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

Air Bank i letošních letních prázdninách vrátí klientům až dvě procenta z plateb kartou v cizině. Akce startuje dnes, tedy 27. června, a potrvá do 30. září. 

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

25. 6. 2024 | Jan Záluský

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

„Aby digitalizace bankovnictví uspěla, musíme vědět, pro koho ji děláme. S klienty věci často konzultujeme a ověřujeme,“ říká František Ježek, člen představenstva a ředitel korporátního... celý článek

Partners Financial Services