Čína zatím stále doplácí na obchodní napětí více než USA

PR článek | rubrika: FINEXPO | 2. 12. 2019
Čínskou ekonomiku zasáhla bolestivá rána po tom, co zveřejnila až 9,9% pokles ziskovosti firem průmyslového sektoru, který je hlavním tahounem čínské ekonomiky. Tento pokles byl nejen největší od roku 2011 ale i třetí zveřejněný pokles po sobě.
Čína zatím stále doplácí na obchodní napětí více než USA

Komerční spolupráce

Za propadem exportu stojí důsledky přetrvávající obchodní války. Kvůli obchodní válce klesá prodej a příjmy firem, což se projevuje klesající domácí poptávkou. Všechny skutečnosti vytvářejí spirálu snižující ceny výrobců, následně deflační efekt na domácím trhu a snižování profitability firem v zahraničí. Podle průzkumů manažerského sentimentu bude tento trend v případě pokračující obchodní války pokračovat. Tento sentiment potvrzuje obchodní důvěra, která je podle posledních zveřejněných údajů na 14měsíčním minimu a nejsledovanější předstihové indikátory, indexy manažerské produkce v oblasti výroby a služeb, se dlouhodobě pohybují v zóně předznamenávající kontrakci ekonomiky.

Na grafu můžeme pozorovat korelaci mezi vývojem průmyslové výroby (bílá čára) a indexu cen výrobců (modrá čára).

Kvůli obchodní válce a nejistotě reálného postupu jednání mezi Amerikou a Čínou se čínský růst opíral o domácí poptávku. Čínská ekonomika však není uzavřená, což se dříve či později muselo projevit i na domácím trhu v podobě růstu deflace zvyšující se pátý měsíc po sobě.

Čína přistoupila k přilákání investorů prostřednictvím finančních trhů, a to ohlášením emisí dolarových dluhopisů v celkové hodnotě 6 miliard dolarů. Emisí dolarových dluhopisů se snaží přilákat zahraniční investory, američtí investoři se k této investici ale postavili konzervativněji, než se očekávalo. Na druhé straně mají o převážnou část dluhopisů zájem domácí čínští investoři. I navzdory tomu, že objem čínských dluhopisů na trhu denominovaných v dolarech dosahuje 740 miliard dolarů, se zvýšený zájem o tyto dluhopisy objevuje i v Evropě, hlavně kvůli negativním úrokovým sazbám na dluhopisech způsobeným kvantitativním uvolňováním.

Obchodní válka se nejvíce promítla na společnostech z automobilového sektoru, které v červenci poprvé za 14 let zveřejnily snížení odhadu prodeje.

ProfitLevel

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com.

Z asijských zemí není Čína jedinou, která za cla draze platí. Obchodní válka má velký dopad také na Jižní Koreu, které v listopadu poklesl export o 14 %. Tento klesající trend probíhá od prosince minulého roku. Zajímavostí je, že export klesá i navzdory vánoční výprodejové sezóně, která každoročně jihokorejský export zvedne. Důvodem je místní sídlo technologických gigantů jako Samsung nebo LG.

Navzdory tomu, že se Amerika zdráhá podepsat zrušení cel v objemu 160 miliard dolarů, které by mělo vejít v platnost od 15. prosince, k této dohodě podle analytiků dojde v blízké době. Jednou z hlavních překážek jsou podle Trumpa současné nepokoje v Hongkongu, které budou muset být před dohodou urovnané.

Na grafu čínského indexu CSI 300 můžeme pozorovat, že současná hodnota indexu je o více než 30 % pod svým „ALL TIME HIGH“, kterého dosáhla na konci roku 2007. Zajímavostí je, že evropské a americké indexy v současnosti překonaly svá maxima. Můžeme očekávat stejný vývoj čínských akcií, pokud jednání budou probíhat podle očekávání?

Zdroj: Bloomberg Professional Terminal

Lukáš Baloga, Profitlevel


Upozornění na rizika: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 66,67 % účtů retailových investorů došlo, při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele, ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků. Obchodování s pákovými produkty, jako jsou CFD a FX, zahrnuje podstatné riziko ztráty a nemusí být vhodné pro všechny investory. Obchodování s takovými produkty je riskantní a může způsobit ztrátu celého investovaného kapitálu.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

27. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

Air Bank i letošních letních prázdninách vrátí klientům až dvě procenta z plateb kartou v cizině. Akce startuje dnes, tedy 27. června, a potrvá do 30. září. 

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

25. 6. 2024 | Jan Záluský

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

„Aby digitalizace bankovnictví uspěla, musíme vědět, pro koho ji děláme. S klienty věci často konzultujeme a ověřujeme,“ říká František Ježek, člen představenstva a ředitel korporátního... celý článek

Partners Financial Services