Stav nouze: Vláda zakazuje akce nad 30 lidí, zavírá podniky

pk | rubrika: Aktuality | 12. 3. 2020 | 1 komentář

Vláda vyhlásila nouzový stav a zpřísnila opatření, která mají omezit šíření koronaviru a nemoci Covid-19. 

Zakazuje vstup veřejnosti do restaurací a dalších provozen stravovacích služeb mezi 20. hodinou večerní a šestou hodinou ranní. V obchodních centrech musí být stravovací služby uzavřené po celý den. Současně se uzavírají kryté i venkovní bazény a koupaliště, posilovny a další sportoviště kromě venkovních, wellness centra, zábavní zařízení či knihovny. 

Vláda současně od pátečního rána zakazuje akce s účastí přesahující ve stejný čas 30 lidí. Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní či náboženské akce, ale i výstavy, trhy a podobně, včetně soukromých akcí. Zákaz shromažďování více než 30 osob se nevztahuje na pracoviště, hromadnou dopravu, soudy, zasedání ústavních orgánů nebo pohřby.

Vláda také vyhlásila zákaz vstupu do Česka cizincům z rizikových zemí, mimo jiné i z Německa a Rakouska. Současně zakázala českým občanům cestovat do těchto zemí. Výjimku mají řidiči nákladní dopravy, záchranáři, prokazatelně dojíždějící pracovníci a podobně. Kromě zmíněných států jde dále o Itálii, Čínu, Jižní Koreu, Írán, Španělsko, Švýcarsko, Velkou Británii, Francii, Belgii, Nizozemsko, Švédsko, Dánsko či Norsko.

Premiér Andrej Babiš i ministr vnitra Jan Hamáček vyloučili, že se chystá uzavření obchodů nebo karanténa pro některá města. Podle Babiše zatím nedojde ani k jiným omezením velkých obchodních center, například k uzavření nepotravinářských prodejen – pro další dny to ale nevyloučil. 

Čtěte také:

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

koronavir, koronavirus

A tohle už jste četli?

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

27. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

Air Bank i letošních letních prázdninách vrátí klientům až dvě procenta z plateb kartou v cizině. Akce startuje dnes, tedy 27. června, a potrvá do 30. září. 

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

25. 6. 2024 | Jan Záluský

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

„Aby digitalizace bankovnictví uspěla, musíme vědět, pro koho ji děláme. S klienty věci často konzultujeme a ověřujeme,“ říká František Ježek, člen představenstva a ředitel korporátního... celý článek

Partners Financial Services