Kvůli ochraně života zemře ekonomika, varují bývalí šéfové ČNB

jih, pk | rubrika: Aktuality | 20. 3. 2020 09:34 aktualizováno 20. 3. 2020 22:17 | 16 komentářů

Týden na trzích byl jako na houpačce. V pondělí a ve středu burzy ve Spojených státech a v Evropě rychle ztrácely, v úterý a ve čtvrtek přišlo mírné oživení a pátek je rozpolcený. Evropské akcie skončily růstem, americké padaly poté, co úřady například v Kalifornii vyhlásily karanténu.

Objevují se první čísla, do jak velké ekonomické krize spadneme. Například české odbory mluví o propadu hrubého domácího produktu minimálně o pět procent a bankéři z Morgan Stanley vypočetli, že se česká ekonomika letos propadne o více jak čtyři procenta, tedy skoro stejně jako v krizovém roce 2009.

Půjde o obří ztráty a například bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma a bývalý viceprezident ČNB Mojmír Hampl se v Hospodářských novinách ptají, jestli má tak drahý boj s koronavirem vůbec smysl (podrobnosti níže).

Koruna ve středu odpoledne a v noci náhle oslabila až k úrovni 28 korun za euro, postupně se ale kurz vrátil zhruba o korunu níž.

Trhy se snaží uklidnit centrální banky a vlády po celém světě. Například Evropská centrální banka navýšila na rekordní úroveň nákup vládních a firemních dluhopisů.

Páteční dění na finančních trzích jsme sledovali online:

22:00 Dow Jonex -4,55 %, Nasdaq -3,79 %, S&P 500 -4,34 %; Americké akciové indexy skončily v pátek výrazně v minusu poté, co úřady ohlásily přísná omezení v souvislosti s pokračující epidemií koronaviru. K úrovni 20 dolarů za barel se vrátila i cena ropy. Index S&P 500 ztratil za celý týden 15 procent, což je nejhorší výsledek od finanční krize z roku 2008. 


18:33 Hlavní evropské indexy končí páteční obchodovní v plusu: německý DAX +3,7 %, francouzský CAC 40 +5,01 % a britský FTSE 100 +0,76 %

Například DAX ukončil týden celkovou ztrátou ve výši 3,3 procenta. To není zas tak špatné na to, že se evropská ekonomika prakticky zastavila.


18:22 Koruna má za sebou sice dobrý pátek, ale když se podíváme na celý týden, krize je jasně vidět.


17:40 Týden pražská burza zakončila růstem o více jak čtyři procenta. I tak ale platí, že zhruba od poloviny února se index PX propadl o více než třetinu. Ve středu se pražská burza dostala na nejnižší hodnoty od krizového roku 2009.


13:53 K bývalým bankéřům z ČNB se připojil i šéf České stomatologické komory Roman Šmucler. I on varuje před tím, aby se to s ochranou za každou cenu nepřehnalo.


13:48 Pátek je zatím pozitivní. Například hlavní německý index DAX roste kolem čtyř procent, daří se i akciím v Praze. Koruna zůstává v blízkosti 27 za euro a mírně dnes roste třeba i cena zlata, která v minulých dnech také ztrácela. Unce je zpátky nad 1500 dolary.


12:55 Celkový čistý zisk bank a spořitelen v Česku loni stoupl na 90,9 miliardy korun, vyplývá z dnes zveřejněných dat České národní banky. Letos jejich hospodaření výrazně ovlivní koronavirus. Banky zveřejnily první podrobnosti k odkladu splátek, který nabízejí lidem postiženým výpadkem příjmů. Píšeme podrobně: Kdo má šanci, na jak dlouho a jaké jsou podmínky?


11:10 Koruna dál posiluje a už je na kurzu 27 za euro.


10:18 Koruna se vrací k úrovni 27 za euro. Dál ale může výrazně „plavat“.


10:14 Na evropských burzách to zatím vypadá na zelený pátek, jak ukazují mapy z webu Patria.cz.


09:21 Necháme v zájmu ochrany života umřít celou českou ekonomiku? Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma a bývalý viceprezident ČNB Mojmír Hampl v Hospodářských novinách pochybují o tom, zda rizika koronaviru jsou opravdu tak velká, aby vláda obětovala celou ekonomiku.

Máme dojem, že drakonická opatření se často soustřeďují výlučně na zdravotnickou stránku věci a neberou dostatečně v potaz společensko-ekonomické důsledky. (...) Lidé od vlády očekávají, že zajistí bezpečí a ochranu životů. Ale jistě ne úplně za každou cenu,“ píší Tůma s Hamplem.

Ekonomika podle nich přijde o částku, která se blíží ročnímu rozpočtu celého zdravotnictví. Boj s jedinou nemocí tak může ohrozit výdaje na zdravotní péči v budoucnu, upozorňují.

Cena života se nedá vyčíslit. Ale dovedeno do důsledku by to pak znamenalo, že musíme zamezit všem hned zítra, v nouzovém stavu a pod dohledem policie, řídit auto, pít alkohol, kouřit, dělat extrémní sporty, nezdravě jíst a tisíc jiných věcí,“ zdůrazňují ekonomové.

V české veřejné debatě jde možná o první výrazné zpochybnění tvrdých opatření, která zavádí vláda. Ani opozice s nimi nemá problém, spíše vládu kritizuje, že s nimi nepřišla dříve a nebyla ještě více připravená.


09:11 Virtuální měny dnes zatím rychle rostou. Bitcoin téměř o pětinu a podle webu coinmarketcap.com je zhruba za 6300 dolarů.


09:06 Na východě už je dnes „dobojováno“ a byl klid. Hlavní australský index rostl o necelé procento, čínský o 1,61 procenta, japonský Nikkei naopak procento ztratil. Hlavní evropské burzy zahájily den růstem, například německý DAX přidává bezprostředně po otevření dvě procenta.


09:00 Čtvrtek ve zkratce:

  • USA: Dow Jonex +0,95 %, Nasdaq +2,3 %, S&P 500 +0,48 %
  • Pražská burza +2,72 %, německý DAX +2 %, francouzský CAC 40 +2,68 % a britský FTSE 100 +1,4 %
  • Britská centrální banka poslala základní úrok na 0,1 procenta, což je nejméně v historii. Na nákup dluhopisů dá dalších 200 miliard liber.
  • Virtuální měny se odrazily od dna Bitcoin včera odpoledne rostl o pětinu.
  • Koruna i třeba ropa zastavily volný pád a posilovaly.

Čtvrteční dění jsme podrobně sledovali v předchozí online reportáži.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 3. 2020 12:01, Pavel

Když známých dítě dostalo plané neštovice, schválně k němu pouštěli i ostatní své děti, aby si tím také prošly (a ideálně v jednom období, aby se problémy nenatahovaly na měsíce).

Náš systém jde opačnou cestou.

S nadsázkou ovšem lze říci, že koronavirus zabít může, ale hladomor zabije zcela spolehlivě. Výrok o mrtvé ekonomice dává smysl.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 3. 2020 13:00, Jarda

To vám to nedochází co ten autor řekl,že by se nemělo zachraňovat staré a nemocné a čekat jak to dopadne ,měli by jsme normálně chodit do práce ,aby ekonomika běžela a nevznikali škody,to si neumíte dát dohromady 1+1 ,tohle dělá německo ,prostě nedělá nic ,protože ví že by to stálo moc peněz a nechavají to plynout,proč minulí týden .Merkelová řekla že se to dotkne 69-70% němců,to je 5o milionů obyvatel a teď to vydělte procentem úmrtnosti,tenhle týden vystoupila po 14 letech a řekla jenom Musíme to zvládnout ,proč neřekla noste roušky ,zůstaňte doma a nikam nelezte ,ptám se proč ,ještě že to zkouší u nás aspoň trochu zachránit ,v Itálii už umírají i zdravotníci a co bude potom....

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

27. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

Air Bank i letošních letních prázdninách vrátí klientům až dvě procenta z plateb kartou v cizině. Akce startuje dnes, tedy 27. června, a potrvá do 30. září. 

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

25. 6. 2024 | Jan Záluský

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

„Aby digitalizace bankovnictví uspěla, musíme vědět, pro koho ji děláme. S klienty věci často konzultujeme a ověřujeme,“ říká František Ježek, člen představenstva a ředitel korporátního... celý článek

Partners Financial Services