České spořitelně loni výrazně propadl zisk

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 26. 2. 2021 | 3 komentáře
České spořitelně loni výrazně propadl zisk

Zdroj: BalkansCat/Shutterstock

Česká spořitelna loni hospodařila s čistým ziskem ve výši 10 miliard korun, to je o 43,6 % meziročně méně. Provozní zisk v roce 2020 dosáhl 21 miliard korun, ve srovnání s rokem 2019 tak poklesl o 6,7 %.

„V celkovém hospodářském výsledku se do značné míry projevilo nutné zvýšení rizikových nákladů související s nejistou ekonomickou situací. Nadále však zůstáváme v dobré finanční kondici a jsme skvěle kapitálově vybaveni,“ říká Tomáš Salomon, předseda představenstva České spořitelny.

Podobný propad v hospodaření hlásí i další banky. Kvůli koronavirové epidemii mají nejhorší výsledky za dlouhé roky. Je to dáno nižším počtem transakcí, kdy bankám klesají výnosy z poplatků. Výrazně se také projevilo snížení úrokových sazeb ze strany České národní banky.

Čistý úrokový výnos klesl České spořitelně ve srovnání s rokem 2019 o 3,8 % na 29,1 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně klesl o 4,1 % na 8,2 miliardy. Čistý zisk z obchodních operací v meziročním porovnání klesl o 28,6 % na 1,9 miliardy.

Celkové provozní náklady České spořitelny v roce 2020 meziročně klesly o 1,3 % na 19,1 miliardy korun. Snížení nákladů na zaměstnance (-2,6 %) byl taženo snížením variabilní složky odměny.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Ztráta ze znehodnocení finančních nástrojů (tj. saldo tvorby opravných položek a rezerv na úvěrová rizika) dosáhla v roce 2020 výše 7,9 miliardy korun. Meziročně tak došlo k poklesu o 8,1 miliardy, který byl zapříčiněn očekávanými úvěrovými ztrátami v důsledku poklesu ekonomiky v roce 2020 a obezřetným přístupem po ukončení státních moratorií na splátky úvěrů v říjnu 2020.

Celkový počet klientů skupiny České spořitelny ke konci roku 2020 činil 4,5 milionu, to představuje meziroční pokles zhruba o 100 tisíc. Naopak nárůst Česká spořitelna hlásí u uživatelů digitálního bankovnictví i u počtu vydaných karet. Samotné bankovní části tak klienti spíše rostou. Digitální bankovnictví George meziročně využívá o 9,7 % lidí více, celkově to je 1,73 milionu klientů. Celkový počet vydaných aktivních platebních karet se meziročně zvýšil o 2,4 % a dosáhl téměř tří milionu kusů.

Bilanční suma celé skupiny dosáhla ke konci roku výše 1538 miliard korun a meziročně se zvýšila o 5,4 %. Objem úvěrů meziročně vzrostl o 5 % na 777 miliard. Spořitelna se kromě jiného loni po 12 letech vrátila na první místo, co se poskytnutých nových hypoték týče. Vklady vzrostly meziročně o 10,4 % na 1104 miliard korun, především v souvislosti s nižší spotřebou domácností kvůli krizi způsobené covidem.

Celkový kapitálový poměr České spořitelny dosáhl ke konci loňského roku 25,6 %, což je vysoce nad minimálními regulatorními kapitálovými požadavky (15,4 %).

Výsledky jsou za celou skupinu Česká spořitelny, do které vedle největší tuzemské banky podle počtu klientů patří třeba i stavební spořitelna nebo penzijní společnost.

Výsledky dnes oznámila také mateřská skupina Erste Group, která Českou spořitelnu vlastní. I její čistý zisk za loňský rok kvůli koronavirové krize klesl o 46,7 % na 783 milionů eur.

„V tomto neobvykle náročném roce se nám na všech našich trzích dařilo dobře. Naše provozní výsledky byly i nadále stabilní a naše kapitalizace je vynikající. Chceme, aby z těchto výsledků měli prospěch i naši akcionáři, a proto na výroční valné hromadě navrhneme v souladu s doporučením ECB za rok 2020 dividendu ve výši 50 eurocentů na akcii a zároveň vyhradíme až jedno euro na akcii na potenciální výplatu dividend k pozdějšímu datu,“ uvedl Stefan Dörfler, finanční ředitel Erste Group.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

banky, Česká spořitelna

A tohle už jste četli?

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

27. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

Air Bank i letošních letních prázdninách vrátí klientům až dvě procenta z plateb kartou v cizině. Akce startuje dnes, tedy 27. června, a potrvá do 30. září. 

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

25. 6. 2024 | Jan Záluský

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

„Aby digitalizace bankovnictví uspěla, musíme vědět, pro koho ji děláme. S klienty věci často konzultujeme a ověřujeme,“ říká František Ježek, člen představenstva a ředitel korporátního... celý článek

Partners Financial Services