Uniqa má nové představenstvo pro penze a investice

pk | rubrika: Aktuality | 26. 2. 2021 | 2 komentáře
Uniqa má nové představenstvo pro penze a investice

Zdroj: josefkubes/Shutterstock

Uniqa penzijní společnost a Uniqa investiční společnost mají od poloviny února nové představenstvo. V obou společnostech jsou jeho členy Martin Žáček, Lucie Urválková, Peter Socha a Rastislav Havran, v představenstvu investiční společnosti je pátým členem Jan Vinter. Rozhodla o tom dozorčí rada.

Obě společnosti dříve patřily do skupiny Axa, od 15. října jsou součástí skupiny Uniqa Insurance Group. Axa penzijní společnost a Axa investiční společnost mají nový název od poloviny ledna.

Martin Žáček, Lucie Urválková, Peter Socha a Rastislav Havran pracují současně v představenstvu Uniqa pojišťovny a obou převzatých Axa pojišťoven v České republice. Ty mají nové sedmičlenné představenstvo od ledna. V čele všech tří společností stojí předseda představenstva a generální ředitel Martin Žáček, jenž vede českou Uniqa od roku 2008 a od roku 2014 také sesterskou Uniqa na Slovensku.

Přehled: Nové složení představenstva Uniqa penzijní společnosti a Uniqa investiční společnosti

Martin Žáček (55) zahájil profesní dráhu jako vědecký pracovník. V roce 1994 vstoupil do pojišťovnictví, nejprve jako šéf oddělení controllingu, protože čísla byla a jsou jeho svět. Strávil celou svoji kariéru v našem odvětví v jednom dresu: nejprve Česko-rakouské pojišťovny (1994-2001) a po jejím přejmenování Uniqa (od 2001). Martin Žáček zastával v průběhu let různé top manažerské pozice v představenstvu společnosti, mimo jiné jako CITO a CFO.  Generálním ředitelem (CEO) se stal v české Uniqa v roce 2008. V roce 2014 byl jmenován do stejné funkce i pro sesterskou Uniqa na Slovensku. Kromě toho je činný i v prezídiu České i Slovenské asociace pojišťoven. Několikrát obdržel ocenění Pojišťovák roku v Česku i na Slovensku. Je ženatý a má dvě dcery. rovněž je hrdým dědečkem tří vnuček. Ve volném čase je vášnivým běžcem a triatlonistou (v dorostenecké kategorii byl držitelem československého mistrovského titulu v atletice). Mluví čtyřmi jazyky a zajímá se o historii a geografii.

Lucie Urválková (48) absolvovala Slezskou univerzitu v Karviné, poté spojila kariéru na řadu let s auditem a poradenstvím. Působila v konzultačních firmách „velké čtyřky“ a kromě jiného se specializovala na pojišťovnictví. Propracovala se až na pozici manažerky finančního poradenství pro střední a východní Evropu, kde pomáhala českým i zahraničním korporátním klientům. O roku 2007 pracuje v představenstvu nejprve české a od roku 2014 i slovenské Uniqa pojišťovny. V uplynulých letech byla opakovaně zvolena mezi nejvýznamnější manažerky (Top ženy Česka, Nejvlivnější ženy Česka). Koncernem Uniqa je pravidelně pověřována i vedením různých strategických mezinárodních projektů; v současné době řídí celý integrační proces s Axa. Angažuje se na půdě České asociace pojišťoven i jako mentorka juniornějších kolegyní nebo mluvčí na různých konferencích na podporu kariérního rozvoje žen. Je maminkou sedmiletého syna. Ve volném čase sportuje a cestuje. Stále si rozšiřuje svůj obzor, v poslední době mimo jiné i v kurzech tvůrčího psaní.

Peter Socha (51) zahájil svoji kariéru po studiu zahraničního obchodu na Vysoké škole ekonomické v Bratislavě v sektoru bankovnictví, kde v oblasti obchodování na mezibankovním trhu strávil na různých pozicích osm roků. V roce 2000 nastoupil do DDP Lipa, společnosti zaměřené na třetí penzijní pilíř. Její akvizice společností Winterthur, spolu s postupným přidáním druhého pilíře – životního a neživotního pojištění a investic, byla základem vzniku finanční skupiny převzaté v roce 2008 společností Axa, která se nyní stává součástí Uniqa Group. Během tohoto období prošel Peter Socha různými manažerskými pozicemi. Začal jako CFO, pokračoval jako COO a následně mu byla svěřena odpovědnost za kompletní řízení segmentu Life&Savings. Peter Socha žije v Bratislavě. Je ženatý a má dvě děti. Mezi jeho záliby patří například cestování, kulturní akce a návštěvy uměleckých galerií. Snaží se aktivně věnovat sportu; momentálně si jeho srdce plně získal badminton.

Nejmladší člen nového představenstva Rastislav Havran má 38 let. Po studiu politologie na Univerzitě Komenského v Bratislavě a na univerzitě v Salcburku zahájil profesní život ve slovenské Uniqa poisťovni jako člen mezinárodního trainee programu v roce 2006. Postupně byl koncernem Uniqa International nasazen jako manažer různých rozvojových projektů v sesterských společnostech v Rumunsku, Srbsku, Bulharsku, Chorvatsku a dalších zemích. Mimo jiné vedl i program Target Operating Model zaměřený na vzájemné využití synergií pro Uniqa Česko a Uniqa Slovensko. Od roku 2014 pracoval jako ředitel operací pro Uniqa ČR a SR, a od roku 2016 je činný jako člen představenstva ve funkci COO. Dres Uniqa tak nyní hájí už patnáctý rok. Jeho volný čas aktuálně konzumují hlavně synek-předškolák a loni narozená dcerka. Rád cestuje a sportuje. Aktivně se věnuje fotbalu, lyžování, golfu a tenisu, jako fanoušek podporuje celý život FC Liverpool. Rád čte životopisy význačných osobností.

Jan Vinter (43) studoval Vysokou školu finanční a správní v Praze a Investment Management School v Londýně. V oblasti investic a Asset Managementu se pohybuje přes 20 let. Začínal v oboru audit, daně a poradenství v malé americké firmě Mc Dowell. Koncem 90. let nastoupil do Credit Suisse Asset Management jako administrátor podílových fondů a analytik. Od roku 2004 byl ve funkci Portfolio Manager zodpovědný za správu majetku penzijního fondu a pojišťovny Winterthur, a o dva roky později získal pozici Portfolio Managera v rámci Axa investiční společnosti. Do jeho odpovědnosti spadaly správa majetku, alokace aktiv institucionálních klientů v ČR i SR. Posledních pět let pracoval jako vedoucí Asset Managementu Axa investiční společnosti pro Česko i Slovensko a od roku 2017 je členem jejího představenstva.
Volný čas nejraději tráví se svými dětmi na horách. Sportem číslo jedna je pro něj cyklistika. Relaxuje rovněž četbou a poslechem hudby.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

27. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

Air Bank i letošních letních prázdninách vrátí klientům až dvě procenta z plateb kartou v cizině. Akce startuje dnes, tedy 27. června, a potrvá do 30. září. 

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

25. 6. 2024 | Jan Záluský

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

„Aby digitalizace bankovnictví uspěla, musíme vědět, pro koho ji děláme. S klienty věci často konzultujeme a ověřujeme,“ říká František Ježek, člen představenstva a ředitel korporátního... celý článek

Partners Financial Services