Recese přichází. Jak připravit firmu na rok 2023

Dominik Stroukal | rubrika: BrandInsight | 29. 11. 2022
Vysoká inflace inflace spojená se zdražováním energií, nedostatek pracovníků takřka ve všech odvětvích, válka na Ukrajině nebo rostoucí tlak mezi Čínou a USA… Jak konstatuje řada expertů – třeba hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek: není otázka, jestli recese přijde, ale kdy a v jaké síle. Je vaše firma připravena?
Recese přichází. Jak připravit firmu na rok 2023

Zdroj: Shutterstock

Dnešní situace se do určité míry podobá poslední velké recesi, konkrétně roku 2007. Od roku 2005 se platební morálka českých firem zlepšovala, dokud na přelomu let 2007 a 2008 nedošlo k prvnímu zakolísaní ekonomiky. Tehdy se začalo projevovat prodloužení návratnosti pohledávek. Všeobecnou nejistotu a zvyk platit po termínu výrazně prohloubil pád banky Lehman Brothers na podzim roku 2008. V krizovém roce 2009 čekaly firmy na platby v průměru 77 dní.

I teď bohužel můžeme čekat, že firmy, které dosud platívaly faktury řádně v termínu a to i při krátké splatnosti, můžou začít splatnost prodlužovat nebo dodavatelům prostě platit pozdě.

I proto je důležité firmu připravit na nadcházející méně pozitivní měsíce.

Připravte si varovný systém a potenciální scénáře

Většina společností si uvědomí tíživost situace až těsně před nárazem. Samozřejmým standardem snad každé firmy je sledování příjmů a výdajů, velmi často ale opomíjejí jiný důležitý proces: nesledují svoje cash flow. Peněžní toky ve firmě jsou přitom naprosto zásadní a dokážou ovlivnit její fungování v krizi.

Partner seriálu

Zdroj: Roger

Partnerem seriálu je Platební instituce Roger, která zkracuje dlouhou splatnost faktur na tři dny a pomáhá tak podnikatelům s optimalizací provozních financí. V roce 2020 se Roger spojil s jedním z největších hráčů na bankovním trhu – Komerční bankou. Spolu s ní dále zefektivňuje a digitalizuje oblast provozních financí.

Je důležité identifikovat jednotlivé budoucí příjmy a výdaje – co se s nimi bude dít v různých situacích? Pokud odejde náš významný zákazník, budeme mít v daném měsíci na výplaty? Co když energie zdraží o 50 procent? Za jak dlouho splatíme úvěry, pokud budou zesplatněny?

Pro krizový plán je nutné dopředu definovat, kde a do jaké míry v případě problémů škrtat. Měli bychom najít potenciální zdroje úspor a porovnat je s možnými krizovými výdaji. Ideální je s těmito scénáři seznámit také zaměstnance, aby věděli, co se může stát a jaká opatření jsou připravena. Budou motivováni k lepšímu pracovnímu výkonu a můžou se aktivně snažit hrozící potíže odvrátit. Nebo na ně minimálně upozornit, pokud je zachytí.

Lepší likvidita na účtu než zásoby v hrsti

V takřka každé krizi se zatím potvrdilo, že ji dokázaly snadněji překonat firmy s dostatečným množstvím likvidity. Úrokové sazby jsou dnes vysoké a banky jsou při půjčování peněz čím dál opatrnější. Je tedy důležité mít zajištěné prostředky, na které můžete v případě problémů sáhnout. Krizové výdaje dokážou s cash flow firmy silně zamávat, je nezbytné mít připravené zdroje, ze kterých se dá čerpat. Typicky se může jednat o předschválené úvěrové rámce (např. revolving), likvidní aktiva nebo připravený faktoring.

Na českém trhu nabízí faktoring například Platební instituce Roger, která umožňuje nejen dodavatelům velkých firem (Alza.cz, Mall, Pilulka) bezplatnou možnost v předstihu přeměnit veškeré pohledávky za těmito firmami na peníze. Díky tomu mají jejich dodavatelé připravenou likviditu v hodnotě salda pohledávek za danými odběrateli. Jsou tak připraveny na krizové situace, které nás pravděpodobně čekají.

I v případě, že máte štěstí a recese se vašeho byznysu výrazně nedotkne, současná situace vám dává možnost vybudovat stabilnější základy a využít krizi jako příležitost pro růst. Připravení můžou předstihnout konkurenci a získat pro sebe větší podíl trhu.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Dominik Stroukal

Autor článku Dominik Stroukal

Ekonom přednášející na Metropolitní univerzitě v Praze a hlavní ekonom Platební instituce Roger. Vystudoval ekonomii na VŠE a mediální studia na UK. V minulosti působil jako hlavní ekonom několika finančních institucí a je... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

27. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

Air Bank i letošních letních prázdninách vrátí klientům až dvě procenta z plateb kartou v cizině. Akce startuje dnes, tedy 27. června, a potrvá do 30. září. 

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

25. 6. 2024 | Jan Záluský

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

„Aby digitalizace bankovnictví uspěla, musíme vědět, pro koho ji děláme. S klienty věci často konzultujeme a ověřujeme,“ říká František Ježek, člen představenstva a ředitel korporátního... celý článek

Partners Financial Services