Udržitelné akcie zlevnily. Je to past, nebo příležitost?

Jaroslav Hotěk | rubrika: BrandInsight | 27. 12. 2022
Světová ekonomika se ochlazuje. Na inflaci, eskalovanou energetickou krizí, reagují centrální banky zpřísňováním měnových politik. Úrokové sazby šplhají na úrovně, které jsme dávno nezažili, a na kapitálové trhy se vrátila volatilita. Mluví se o recesi, která může mít dopad i na ESG investice.
Udržitelné akcie zlevnily. Je to past, nebo příležitost?

Zdroj: Shutterstock

Řada globálních investičních společností v posledních letech přemístila velkou část kapitálu do takzvaných udržitelných, ESG investic. To vyvolalo výraznější růst ohodnocení společností, do kterých peníze investorů přitekly. Není dnes asi v investičním světě téma, které by vyvolávalo větší emoce než právě střet tradičního a ESG investičního přístupu.

Přístup „ESG“ nás doprovází řadu let a v poslední době jeho význam raketově roste. Hlavním tématem jsou udržitelnost, zodpovědné chování a důraz nejen na environmentální faktory. Zájem o ESG je tak silný, že vzniká potřeba dál precizovat taxonomii a legislativu pro ESG, mimo jiné proto, aby se omezil takzvaný greenwashing, tedy to, kdy firmy své podnikání lakují na zeleno za pomoci falešných informací a dezinterpretací.

V záplavě košaté legislativy a určité „přeregulovanosti“ se ale chvílemi začíná vytrácet hlavní myšlenka ESG, tedy udržitelnost růstu do budoucna. K tomu připočítejme současné geopolitické napětí, energetickou krizi a s tím proměnu pohledu na udržitelnost u části společnosti. Vlády členských států Evropské unie přehodnocují své postoje k používání fosilních paliv či pohled na energii z jádra a minimálně odkládají účinnost rozhodnutí o jejich nepoužívání. Můžeme si proto položit otázku, jak dalece jsou v současné době „atraktivní“ investiční strategie zaměřující se na plnění relativně přísných kritérií v oblasti udržitelných investic.

O autorovi

Foto: Česká spořitelna, Jaroslav Hotěk

Jaroslav Hotěk je expert na finanční trhy České spořitelny. Po vystudování VŠE v Praze nastoupil na pozici burzovního makléře se zaměřením na derivátové obchody. Následně působil několik let jako privátní bankéř ve společnosti Citibank a posléze v rámci privátního bankovnictví Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Ve skupině Erste je odpovědný za produktovou podporu a celou investiční oblast v rámci Erste Private Banking a Erste Premier.

V lednu 2022 si stejnou otázku položila i společnost Morningstar. Ve své analýze porovnávala za rok 2021 výkonnost třinácti ETF (burzovně obchodované fondy, pozn. red.) a indexových fondů naplňujících požadavky ESG a zaměřujících se na americké large-cap společnosti (společnosti s tržní kapitalizací převyšující 10 miliard amerických dolarů, pozn. red.) ve srovnání s indexem S & P 500, který byl reprezentován iShares Core SP 500 ETF (IVV – srovnávací ETF na indexu S & P 500, s jehož výkonností se porovnává výkonnost ESG variant, pozn. red.).

V sedmi ze třinácti případů byla výkonnost ESG varianty výnosnější a překonala úroveň 30 procent oproti srovnávací hodnotě 28,7 procenta. Nejvýkonnější varianta dokonce dosáhla výkonnosti 31,67 procenta, tedy téměř o tři procenta vyšší než srovnávací ETF. Pokud se podíváme na obdobné porovnání za prvních deset měsíců roku 2022, dojdeme k výsledku, že pouze v jednom případě ESG varianta překonala srovnávací ETF. Je tedy zřejmé, a data to dokazují, že aktuální tržní a geopolitické napětí může spíš nahrávat tradičnímu investičnímu přístupu. V odborném tisku se dokonce psalo o valuační bublině na ESG investicích. Nicméně je tu jedno velké „ale“.

Tím je fakt, že si všichni uvědomujeme specifika aktuální situace, kdy je zvýšená volatilita na akciích i dluhopisech zároveň, a i klasické pravidlo diverzifikace aktiv se může jevit jako ne zcela účinné. Na druhou stranu je jasné, že se jedná pouze o dočasný stav, který se zcela jistě dříve či později narovná a diverzifikace bude opět plně funkčním přístupem. Pokud budeme analogicky uvažovat nad udržitelnými investicemi a budeme brát v potaz svět, který už vnímá případné klimatické hrozby, můžeme považovat současnou korekci v rámci ESG za atraktivní příležitost do budoucna.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Jaroslav Hotěk

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

27. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

Air Bank i letošních letních prázdninách vrátí klientům až dvě procenta z plateb kartou v cizině. Akce startuje dnes, tedy 27. června, a potrvá do 30. září. 

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

25. 6. 2024 | Jan Záluský

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

„Aby digitalizace bankovnictví uspěla, musíme vědět, pro koho ji děláme. S klienty věci často konzultujeme a ověřujeme,“ říká František Ježek, člen představenstva a ředitel korporátního... celý článek

Partners Financial Services