Business intelligence je nemilosrdná, pravdu nepřikrášluje

Miroslav Hlaváč | rubrika: BrandInsight | 24. 11. 2023
O horkém trendu, nástrojích business intelligence (BI), v současné době slyšíme doslova ze všech stran. Pokud už je střední či větší firma nepoužívá, minimálně se o ně živě zajímá. Proč?
Business intelligence je nemilosrdná, pravdu nepřikrášluje

Zdroj: Asseco Solutions

Business intelligence (BI) prochází a vyhodnocuje informace, které má firma k dispozici. Nástroje business intelligence vyhledávají a rozkrývají na první pohled ne zcela zřejmé vztahy mezi čísly, uloženými ve vašich informačních systémech či dalších datových zdrojích, a snaží se dávat je do kontextu, který by vám přinesl přidanou hodnotu – zvýšení tržeb, snížení stavu skladových zásob, zefektivnění výroby.

K tomu, aby z nástrojů business intelligence bylo možné něco vytěžit, je třeba využít odborníka, který chápe, co zobrazovaná data znamenají. Pro co největší ulehčení využívají moderní nástroje business intelligence obvykle souhrnné grafické vizualizace. 

Business intelligence je nemilosrdná, žádný sentiment, žádné osobní sympatie či antipatie, jen tvrdá data. Přínosem může být pro úspěšné firmy, kterým se daří – dokáže ještě zvýšit efektivitu či ziskovost. Firmám, které naopak nejsou v nejlepší ekonomické kondici, zas dokáže pomoci identifikovat problémové oblasti a na základě historických dat predikovat budoucí vývoj.

Miroslav Hlaváč

MIroslav Hlaváč
Zdroj: Asseco

Vedoucí obchodních týmů pro oblasti ENT, Cloud & BI ve společnosti Asseco Solutions. Problematice podnikových informačních systémů se věnuje dlouhodobě. Během kariéry Miroslav Hlaváč vystřídal různé IT pozice. Věnoval se zakázkovému vývoji, DMS, BI i ERP systémům. Zastřešoval implementaci systému na řízení obráběcích nástrojů tvořených principy Industry 4.0.

Inteligentní nástroje

Dnešní svět business intelligence představuje velmi širokou paletu nástrojů.

Pro koncové uživatele je nejdůležitější prezentační/reportingová vrstva, s tou se většinou dostávají poprvé do styku v momentě, kdy jim přestává stačit „praotec“ všech reportingových nástrojů MS Excel.

Skutečným srdcem business intelligence jsou ale data, data předpřipravená v datových kostkách, nad kterými se pak tvoří samotné reporty. Otevřené ERP (enterprise resource planning – plánování podnikových zdrojů) systémy, jako je například Helios, dokážou být moderním nástrojům business intelligence skvělým partnerem. Příkladem může být zpracování dat v externích datových kostkách, která dokážou být následně zobrazena přímo v reportovacích modulech.

Kouzlo business intelligence ovšem nespočívá jen v hodnocení minulosti, velkým tématem je predikce budoucího vývoje. Na základě historických dat a informací lze modelovat budoucí vývoj, a díky tomu se na další období lépe připravit, změnit obchodní či celofiremní strategii.

O využívání business intelligence se vyplatí uvažovat firmám s velkým množstvím dat. Ve velkém množství data přestávají být přehledná, a je tedy pravděpodobné, že se v nich ztrácejí důležité informace, případně je časově velmi náročné informace z nich získat.

Přehledný reporting

Přehlednost je jedním ze základních přínosů business intelligence, interaktivnost druhým. Mít neustálý přehled o plnění obchodního plánu na aktuální kvartál, přehled dostupný na jediný pohled, je pro obchodního manažera velice důležité. Ještě cennější je ale možnost po jednom kliknutí na graf zjistit, kteří obchodníci, které regiony nebo které produkty se za naplněním plánu skrývají. I tohle dnes běžně nástroje business intelligence nabízejí.

Reporting je základní nástroj pro řízení každé trochu větší firmy. Inteligentní podnikové informační systémy dokážou tyto reporty generovat automaticky, na základě předpřipravených pravidel. Nadstavbové BI nástroje tomu poté dodají interaktivitu.

Jedna pravda

Jednou z největších přidaných hodnot BI je vytvoření takzvané jedné pravdy (Single Point of Truth). Principem je, že všechna data, s nimž manažeři pracují, jsou na jednom místě a reporty i analýzy se dělají nad stejnou datovou základnou. Tento proces zajistí, že nedochází ke zkreslení, chybné interpretaci či jiné modifikaci dat. Firma i uživatelé BI tak mají jistotu, že pracují s reálnými daty, které nelze zpochybnit.

Manažeři se pak rozhodují na základě tvrdých dat. A to nejen dat z informačních systémů, ale i z dat, které se získají přímo z mobilních zařízení skladníků, výrobních strojů, či GPS z dopravních prostředků. Po implementaci BI a jejího zapojení do firemního rozhodování se stává BI nepostradatelným společníkem každého manažera, který získá silný nástroj na podporu rozhodování.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Miroslav Hlaváč

 Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

27. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

Air Bank i letošních letních prázdninách vrátí klientům až dvě procenta z plateb kartou v cizině. Akce startuje dnes, tedy 27. června, a potrvá do 30. září. 

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

25. 6. 2024 | Jan Záluský

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

„Aby digitalizace bankovnictví uspěla, musíme vědět, pro koho ji děláme. S klienty věci často konzultujeme a ověřujeme,“ říká František Ježek, člen představenstva a ředitel korporátního... celý článek

Partners Financial Services