Práce s papírem se prodraží. Digitalizace šetří čas a peníze

Martin Kršňák | rubrika: BrandInsight | 11. 12. 2023
Digitalizace dokumentů poskytuje rychlý a pohodlný přístup k informacím. Navíc ale přináší i zásadní ekonomické a bezpečnostní výhody. Pro organizace, které zpracovávají velké množství záznamů, je proto digitalizace nezbytným a klíčovým krokem.
Práce s papírem se prodraží. Digitalizace šetří čas a peníze

Zdroj: Asseco Solutions

Význam posunu k digitalizaci je stejně zásadní pro subjekty veřejné správy i pro společnosti z komerční sféry. Přemýšleli jste už o tom, jak se zbavit fyzických dokumentů a přejít na digitální formát?

Správa fyzických dokumentů představuje významné náklady. Jednak spotřebovává množství lidské síly. Tedy času, který zaměstnanci stráví opakováním stejných úkonů: najít papír, oskenovat papír, poslat sken, kam je potřeba, najít znovu místo, kam papír patří, uložit papír – a za čas znovu. A pak jsou tu samozřejmě i nemálé náklady na samotný úložný prostor.

Navíc u fyzických dokumentů vždycky hrozí, že se můžou ztratit, že se časem opotřebují k nečitelnosti nebo že dojde k jejich poškození, kterému při sebelepší péči nepůjde například v případě živelní katastrofy zabránit. To může mít nemalý finanční dopad. Všechna tahle rizika lze efektivně minimalizovat digitálním zabezpečením. Digitalizace zajišťuje ochranu před riziky a umožňuje bezpečné archivování.

Ještě radikálnější je dopad digitalizace na každodenní práci s dokumenty. Ruční práce s fyzickými dokumenty je pomalá. Digitalizace pracovní postup modernizuje a zrychluje, vyhledávání a třídění záznamů je jednudušší, rychlejší a spolehlivější, informace dostupnější. Zvyšuje se efektivita týmové práce, ale i spokojenost klientů, kteří se požadované služby dočkají podstatně dřív.

Martin Kršňák

Martin Kršňák Asseco Solutions
Asseco Solutions

V IT se Martin Kršňák pohybuje přes 20 let. Působil na obchodních pozicích v přímém i nepřímém obchodu. Šest let vedl oddělení partnerské sítě v Asseco Solutions a v posledních sedmi letech zastává pozici ředitele business developmentu.

V hlavní roli spisová služba

Konkrétní nástroj, který výše uvedené umožňuje, je elektronická spisová služba. Ta nabízí výhody, které může využít jakákoli organizace – instituce veřejné správy, úřad, komerční firma… Jak ve veřejné, tak v komerční sféře je potřeba efektivně řídit procesy přijímání i odesílání dokumentů, případně i dodržovat předepsaný spisový řád. A je to právě spisová služba, co poskytuje klíčový rámec pro efektivní práci jak s úředními dokumenty, od příjmu až po trvalé uložení, tak i pro výměnu dokumentů v komerční sféře.

Integrace se systémem spisové služby, kterou dnes na trhu nabízí řada firem, umožňuje pečlivou evidenci veškeré došlé a odeslané pošty, bez ohledu na to, jakou cestou a v jaké formě byla doručena. Elektronický i papírový formát jsou pod kontrolou, což usnadňuje přístup k dokumentům.

Elektronická spisová služba zpravidla nabízí interaktivní obrazovku, která výrazně zjednodušuje a urychluje práci. Vedoucí i vyřizující získávají přehled o úkolech a dokumentech ve frontě ke zpracování, což zvyšuje efektivitu. Spisová služba nahrazuje klasický podací deník a automaticky doplňuje údaje.

Dalším praktickým nástrojem je elektronický oběh dokumentů s využitím workflow, díky kterému lze eliminovat fyzický oběh dokumentů a umožnit jejich schvalování odkudkoli a kdykoli. Spisová služba poskytuje komplexní přehled o všech dokumentech a usnadňuje tak vzájemnou zastupitelnost kolegů.

Vyhledávání dokumentů je snadné díky funkcím, které zajišťují absolutní přehlednost, a usnadňuje řízení toku dokumentů. S pomocí spisové služby lze sledovat aktuální vytíženost procesů a získávat přesné výstupy pro manažery.

Spisová služba pečlivě ověřuje dokumenty v souladu s evropským nařízením eIDAS, což zvyšuje bezpečnost a jistotu identifikace.

Úspory a bezpečnost

Speciální funkce Spisovna navíc pomáhá s uzavíráním spisů a sledováním lhůt a usnadňuje tak skartační řízení. Evidence skartačních lhůt a spisových znaků usnadňuje rozhodování o tom, jestli se dokumenty mají dál archivovat, nebo se můžou skartovat, což pro organizaci znamená efektivnější správu záznamů.

Z toho všeho je zřejmé, že spisová služba není pouze nástrojem pro efektivní správu dokumentů. Stává se vaším skutečným partnerem v procesech, které podporují transparentnost, efektivitu a dodržování právních předpisů.

Digitální transformace a využití spisové služby představují investici do budoucnosti organizace. Přináší úspory, zvyšuje efektivitu a zajišťuje bezpečnou správu důležitých informací. Usnadňuje každodenní operace, ale k tomu také poskytuje pevný základ pro dodržování právních předpisů a normativních požadavků.

Správný čas na digitalizaci je teď.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight: Partnerem článku je Asseco Solutions

Martin Kršňák

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

digitalizace, zabezpečení

A tohle už jste četli?

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

27. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

Air Bank i letošních letních prázdninách vrátí klientům až dvě procenta z plateb kartou v cizině. Akce startuje dnes, tedy 27. června, a potrvá do 30. září. 

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

27. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Základní úrok klesl o půl bodu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o dalšího 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta počínaje 28. červnem. Je to nejníže od dubna... celý článek

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

25. 6. 2024 | Jan Záluský

V bance musí radit lidé, všechno ostatní digitalizujeme

„Aby digitalizace bankovnictví uspěla, musíme vědět, pro koho ji děláme. S klienty věci často konzultujeme a ověřujeme,“ říká František Ježek, člen představenstva a ředitel korporátního... celý článek

Partners Financial Services