Brno - Jih Francie zachránili v 18. století před hladomorem, papež je posvětil jako adventní pokrm a ze socialistického Československa se jich před revolucí vyvezlo i 450 tun za rok.
Podobné zajímavosti o šnecích sype Miroslav Souček z rukávu. Není divu. Šneci a delikatesy z nich vyrobené jej živí už sedmnáct let. Jeho firma Snailex Plus, kterou vede spolu s manželkou Dorotou, dodává šnečí speciality do Švýcarska, Německa, Spojených států i Francie. Většina produkce brněnské společnosti se však sní v České republice. Cesta k zavedenému postavení na trhu ale nebyla snadná.
Místo zahradních šneků afričtí
Zatvrzelost a rozhodnutí dokázat, že to jde, stály u vzniku firmy, která dnes má několikamilionový obrat ročně. A také jeden grandiózní podvod.
„Dva Slováci tady brzy po revoluci založili firmu a lákali lidi na šneky, co snášejí zlatá vejce. Tedy slibovali jim výkup šnečích vajíček na kaviár a obrovské výdělky. Jenže kaviár nikdo neuměl vyrobit. A návod k vedení chovu byl úplně špatný, lidé přicházeli o tisíce," popisuje někdejší restaurátor památek.
Sdílejte článek, než ho smažem