České Budějovice - Již skoro čtyři desítky lidí přišly v jižních Čechách k lékaři s potížemi, které jim způsobila konzumace syrového mléka z mléčných automatů. Potvrzuje se tak riziko, před kterým varovali odborníci, pokud lidé nebudou dodržovat stanovené podmínky pro konzumaci tohoto mléka.
Vedoucí epidemiologického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Jitka Luňáčková řekla, že lidé přiznali, že mléko po nákupu z automatů nepřevařili a konzumovali jej v syrovém stavu. Na všech automatech je přitom uvedeno, že se má nakoupené mléko před konzumací převařit.
Ředitel Krajské veterinární správy Jihočeského kraje František Kouba sice připouští, že převařené mléko již zdaleka nechutná tak dobře jako syrové, jenže syrové nepřevařené mléko je živá tekutina obsahující celou řadu bakterií, které se mohou při vyšších teplotách bez tepelné úpravy nekontrolovatelně pomnožit. „Na druhou stranu má syrové mléko nesporně biologicky vyšší hodnotu," podotýká veterinář.
Nemuseli se nutně nakazit z mléka
Přesto podle Kouby není vůbec jisté, že původcem potíží je u všech lidí právě mléko. Zdrojů kampylobakteriózy může být velmi mnoho," podotýká Kouba. Veterináři také podle jeho slov již provedli několik namátkových kontrol mléka v automatech a v jednom případě zjistili výskyt kampylobakterie i v něm. „Hlavním rizikem je ale neodpovědné chování spotřebitelů," zdůraznil Kouba.
Sdílejte článek, než ho smažem