Praha - Chleba už není to, co býval. Kupovaný v supermarketu nemá chuť, nic nevydrží.
Podobné stesky zná snad každý, kdo kupuje nebalený chléb. Je skutečně chléb horší, než býval, a dopouštějí se skutečně pekaři doslova zvěrstev? Jan Jedlička, výkonný ředitel společnosti United Bakeries, která v Česku provozuje 13 velkých pekáren tvrdí, že chléb se sice peče jinak, ale kvalita je minimálně stejná, ne-li lepší.
A.cz: V posledních letech se do mouky pro přípravu těsta na chleba začaly přidávat zlepšující přípravky. Proč?
Zaprvé. Nestalo se tak v posledních letech, například přípravek Diapol se používal již před hodně desítkami let. A rozhodně to není české specifikum, stejně se to dělá například v Německu a Rakousku. Přípravky mají jediný cíl - vylepšit mouku, která například v nějakém konkrétním parametru nesplňuje požadavky tak, aby z ní vyrobený chleba měl stejnou kvalitu jako byl ten, který jsme upekli včera a upečeme zítra.
Sdílejte článek, než ho smažem