Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 17. 7. 2024
Podívejte se, kolik lidí má v jednotlivých obcích exekuce nebo prochází oddlužením.
Kde žije nejvíc dlužníků v Česku? Podrobná mapa exekucí

Zdroj: Pleska / Midjourney

Největší podíl lidí v exekuci v Česku má obec Vřesová na Sokolovsku: 49,5 % tamních obyvatel, tedy každý druhý. Vyplává to z dat Mapy zadlužení za druhé čtvrtletí letošního roku.

Za projektem stojí Institut prevence a řešení předlužení, spolupracuje na něm s výzkumnou organizací PAQ Research.

Víc než dvě pětiny obyvatel (47,1 %) jsou v exekuci také v obcích Obrnice na Mostecku a Sedlec v okrese Plzeň-sever.

Největší podíl lidí v exekuci podle obcí

ObecOkresPodíl osob v exekuci
VřesováSokolov49,5 %
ObrniceMost47,1 %
SedlecPlzeň-sever42,2 %
KřišťanovPrachatice37,6 %
OšelínTachov35,9 %
SemněviceDomažlice35,6 %
TěchařovicePříbram35,1 %
ZhořTachov34,1 %
Dívčí HradBruntál33,7 %
Nová VesSokolov32,7 %
Pohorská VesČeský Krumlov32,5 %
Slezské PavloviceBruntál32,4 %
RokleChomutov32 %
OsoblahaBruntál31,9 %
TrmiceÚstí nad Labem31,8 %
HlinkaBruntál31,7 %
StálkyZnojmo31,5 %
OstrovBenešov31,3 %
RovnáSokolov31 %
RalskoČeská Lípa29,2 %
Data za druhé čtvrtletí roku 2024. Zdroj: Institut prevence a řešení předlužení, PAQ Research, Exekutorská komora

Když se podíváme na obce s rozšířenou působností, má nejvyšší podíl lidí v exekuci Bílina v Ústeckém kraji: 19 procent. Žije tam přes tři tisíce dlužníků s více než 20 tisíci exekucemi. Průměrná vymáhaná částka na osobu je skoro 530 tisíc korun. 

Největší podíl lidí v exekuci podle obcí s rozšířenou působností

Obec s rozšířenou působnostíPodíl osob v exekuci
Bílina19 %
Most17,6 %
Kraslice16,4 %
Litvínov15,9 %
15,4 %
Chomutov15,2 %
Rumburk15,1 %
Ústí nad Labem14,9 %
Sokolov13,9 %
Karviná12,9 %
Varnsdorf12,7 %
Teplice12,7 %
Kadaň12,7 %
Orlová12,6 %
Cheb11,7 %
Žatec11,6 %
Frýdlant11,6 %
Děčín11,4 %
Bruntál11,4 %
Havířov11,3 %
Data za druhé čtvrtletí roku 2024. Zdroj: Institut prevence a řešení předlužení, PAQ Research, Exekutorská komora

Nový nástroj nahradil původní mapy exekucí a bankrotů. „Ty už jsou dnes překonané. První z nich vznikla před více než sedmi lety. Svému účelu ale posloužily – přilákaly pozornost k do té doby přehlíženému tématu a spustily desítky potřebných legislativních změn. Mezi ty hlavní patří například zvýšení nezabavitelné částky, přístupnější oddlužení nebo větší regulace exekučního prostředí. Nová mapa obě předchozí spojuje a rozšiřuje,“ říká ředitel institutu Radek Hábl, expert na dluhovou problematiku.  

Nová mapa nabízí podle Hábla jednodušší obsluhu, lepší zobrazení dat v tabulkách a grafech, možnost data vzájemně srovnávat nebo je stahovat. Data jsou nově aktualizována na čtvrtletní bázi. Zdrojem informací o exekucích jsou statistiky Exekutorské komory ČR, zdrojem dat o oddlužení je insolvenční rejstřík provozovaný ministerstvem spravedlnosti. Počty obyvatel vychází z pravidelně zveřejňovaných dat Českého statistického úřadu. 

Mapa exekucí a oddlužení v ČeskuZdroj: Institut prevence a řešení předlužení

Klikněte pro zvětšení.

Mapa zadlužení má posloužit především samosprávám, které se snaží snižovat počty exekuovaných osob na svém území. „Představitelé obcí a krajů nyní mohou s daty pracovat mnohem efektivněji. Data analyzovat, vyhodnocovat, sledovat trendy na místní úrovni, a to vše zahrnout například do střednědobých i dlouhodobých strategických plánů,“ zdůrazňuje Hábl. Do konce roku mají do mapy přibýt data o exekucích vedených státem a poskytnout tak ucelený přehled.

Detailní mapu, která umožňuje interaktivní hledání podle jednotlivých obcí nebo ukáže různé žebříčky, najdete na webu projektu

Počet exekucí klesá, ale pomalu

Počet dlužníků sice v posledních letech klesá, ale čísla zůstávají vysoká. Exekuce má aktuálně 632 tisíc lidí, zatímco v roce 2017 jich bylo 863 tisíc. Počet exekučních řízení se snížil z 4,67 na 3,7 milionu. 

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Ve stejném období pomalil také počet nově nařízených exekucí – z téměř 610 tisíc na loňských 443 tisíc. Naopak vzrostl podíl osob s více exekucemi: z 69 na 77 procent. Zatímco v roce 2017 byl průměrný počet exekucí na dlužníka 5,3, v loňském roce už 6,28. Se třemi a více exekucemi se v současnosti potýká přes 430 tisíc lidí. 

Podle odborníků se situace za uplynulých sedm let sice zlepšila, ale ne dostatečně. Významný problém přetrvává v oblasti vícečetných exekucí.

„Kumulují se nám exekuce u stále stejných dlužníků, kteří jsou utopeni v dluhové pasti. Výjimkou nejsou lidé s deseti a více exekucemi, kterých je stále 150 tisíc,“ upozorňuje Hábl.  

Pomoci mají nová pravidla oddlužení, která zkrátí dobu takzvaného osobního bankrotu z pěti na tři roky. Novelu schválil Parlament a teď míří k podpisu prezidenta. Mohla by začít platit od srpna či září letošního roku. O změnách jsme psali podrobně: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili poslanci 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

9. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili... celý článek

Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili poslanci

22. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili poslanci

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Zásadní změnou je zkrácení doby osobního bankrotu ze současných pěti let na tři roky. Současně se však zpřísní některá... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

21. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Poslanci definitivně schválili oddlužovací akci, která lidem odpustí část dluhů na zdravotním pojištění. Odmítli ale návrh senátorů, kteří chtěli původně schválené podmínky rozšířit... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Partners Financial Services