Stát chce finančně vzdělávat i dospělé, chystá nové měření

pk | rubrika: Aktuality | 13. 1. 2020 | 2 komentáře

Stát se zaměří na zlepšení finanční gramotnosti nejenom u dětí, ale nově také u seniorů, lidí čerpajících pomoc v hmotné nouzi a u nezaměstnaných. Chce také vzdělávat stávající i budoucí pedagogy a zaměstnance veřejného sektoru, jako jsou sociální pracovníci a policisté, kteří ohroženým osobám nejčastěji pomáhají.

Vyplývá to z Národní strategie finančního vzdělávání 2.0, kterou připravilo ministerstvo financí a dnes ji schválila vláda. Součástí je mimo jiné vznik webu financnigramotnost.mfcr.cz a Národního registru projektů finančního vzdělávání, což má usnadnit orientaci v nabídce.

„V současnosti mnoho soukromých subjektů vytváří a nabízí finančně vzdělávací projekty, ty však mají různou kvalitu i různé zaměření. Díky vzniklým měřítkům kvality budou na webu nabízeny projekty, které tyto standardy splňují. Například pro ředitele škol či domovů seniorů může být v současnosti obtížné se v široké nabídce orientovat. Proto je součástí navrhované strategie tento nástroj, který jim usnadní výběr,“ vysvětluje ministerstvo.

Ministryně financí Alena Schillerová připomíná, že Česká republika se stala jednou z prvních zemí na světě, které zavedly povinnou výuku finanční gramotnosti na základních (od roku 2013) a středních (od roku 2009) školách.

Máte to vychytaný?

Špatné informace jsou jednou z nejsnadnějších cest, jak naletět podvodníkům a přijít o peníze. Váš případ to nejspíš nebude, ale přesto: Pojďme si otestovat, co přinesl rok 2019.

Přijdete snadno o peníze? Vyzkoušejte si, jak znáte novinky

Dva dosavadní průzkumy ukázaly, že finanční gramotnost se postupně zvyšuje, výsledky jsou nicméně stále nedostatečné. Podle posledního šetření, kterého se zúčastnilo 14 zemí Evropské unie, se Česká republika se umístila na 11. místě.

„Dvě třetiny dospělých se nechovají ekonomicky zodpovědně, skoro dvě třetiny domácností nesestavuje rodinný rozpočet, více než třetina respondentů neví, jak by řešili ztrátu hlavního příjmu domácnosti, pětina dospělých nijak aktivně nespoří a skoro polovina lidí nedokáže správně vypočítat úrok,“ uvádí ministerstvo.

„Tato zjištění, v kombinaci s novými výzvami, jako jsou rozšiřující se nabídky korporátních dluhopisů vykazujících podvodné rysy, nekalé nabídky mířené na seniory, nezaměstnané, extrémní dostupnost a agresivní marketingová podpora rychlých půjček, využívání sofistikovaných psychologických nátlakových metod v osobním prodeji, vedou k nutnosti aktualizace strategie finančního vzdělávání,“ dodává úřad.

Už na začátku letošního roku má být v Česku provedeno nové měření finanční gramotnosti obyvatelstva jako součást celosvětového průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

Partners posilují v zahraničí. Nově míří do Rumunska

8. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Partners posilují v zahraničí. Nově míří do Rumunska

Finanční skupina Partners se rozšiřuje do další země. Získala podíl 32,89 % ve společnosti Transilvania Broker de Asigurari (TBK), která patří mezi největší rumunské brokery.

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Partners Banka má už 50 tisíc klientů. Přidává SEPA platby

13. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Partners Banka má už 50 tisíc klientů. Přidává SEPA platby

Nová Partners Banka, která zahájila ostrý provoz 6. března, překročila za čtvrt roku hranici 50 tisíc klientů. Uloženo mají téměř 19 miliard korun, informovala mluvčí Tereza Píchalová. celý článek

Partners Financial Services