Partners hlásí rekordní rok. I přes propad hypoték

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 1. 2. 2023
Partners hlásí rekordní rok. I přes propad hypoték
Ilustrační foto.
Zdroj: Partners

Tržby finanční skupiny Partners loni vzrostly meziročně o 13 procent na 3,5 miliardy korun, čímž překonaly předchozí rekordní rok. Motorem růstu byly pojištění a investice. Výrazně posílily zejména pojišťovna Simplea, penzijní společnost Rentea a nemovitostní fond Trigea.

Samotná finančněporadenská společnost Partners, která generuje většinu příjmů skupiny, oznámila obrat 2,35 miliardy korun, což je stejná úroveň jako v předcházejícím roce. Její zisk činil 130 milionů korun.

Součástí skupiny je i investiční společnost a vydavatelství NextPage Media, kam patří web Peníze.cz, tituly Finmag a Heroine a nejnověji Football Club.

Pro letošek plánuje finanční skupina Partners čtyřmiliardový obrat, řekl dnes její ředitel Petr Borkovec. Zásadním plánem je podle něj spuštění Partners appky a Partners Banky, která čeká na udělení bankovní licence ČNB.

O přípravách a záměrech chystané nové banky Partners jsme nedávno podrobně informovali v rozhovoru s Markem Ditzem, který vede tým, připravující její start.

Mobilní Partners appku s přístupem ke svému portfoliu produktů by klienti Partners měli mít k dispozici už v březnu.

Hypotéky dolů, roste pojištění

Loňský výsledek finančněporadenské společnosti Partners poznamenal masivní propad hypotečního trhu. Podle statistiky České bankovní asociace tuzemské banky a stavební spořitelny poskytly za celý loňský rok hypotéky v objemu 197 miliard korun, z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 162 miliard. Celkové prodeje hypotečního trhu tak meziročně klesly o 63,6 procenta, u skutečně nových hypoték o 57 procent.

V prodeji hypoték společnost Partners zaznamenala meziroční pokles o 60 procent na celkový objem 18 miliard korun. Propad hypoték se jí ale podařilo dorovnat příjmy z jiných segmentů. „To lze považovat za úspěch, ale také za varování před přílišnou závislostí na provizních příjmech z hypoték,“ řekl Borkovec.

Výjimečný růst v příjmech skupiny zaznamenalo životní pojištění. „Částka 581 milionů korun v podobě celkového ročního pojistného na nových smlouvách životního pojištění představuje pro Partners rekordní výsledek. Jde o 16procentní růst nové produkce,“ řekl Borkovec.

Další rekord padl v neživotním pojištění, kde Partners sjednali klientům smlouvy za 440 milionů korun ročního pojistného, v pojištění vozů to byl růst o 30 procent a v pojištění majetku o 40 procent. Neživotní smlouvy tak tvoří téměř třetinu všech nově sjednaných smluv, na obratu firmy se podílejí devíti procenty.

Jednorázové investice v roce 2022 skupina zprostředkovala v rekordní hodnotě osmi miliard korun, průměrná jednorázová investice vyrostla na 216 tisíc korun. Pětiprocentní růst v pravidelných investicích v loňském roce zpomalil a dosáhl na 1,5 miliardy korun v ročních částkách.

Podobně rostoucí trend podílu na celkové provizi měla skupina i u penzijního spoření. Počet aktivních smluv vyrostl během dvou let ze 155 tisíc korun na 210 tisíc korun.

Střípky holdingu

  • Partners Financial Services, tedy finančněporadenská společnost, měla loni obrat 2,35 miliardy korun, zisk činil 130 milionů korun.
  • Obrat pojišťovny Simplea stoupl o 51 procent na 635 milionů korun při zisku 70 milionů Kč.
  • Růst obratu o 61 procent na 121 milionů korun má za sebou nemovitostní fond Trigea, jehož zisk dosáhl 30 milionů korun a klientům spravuje portfolio šest miliard korun. Loni se zaměřil na polský retailový trh, kde koupil několik komerčních nemovitostí a plánuje v tom pokračovat.
  • Obrat Partners investiční společnosti, která investorům spravuje devět miliard korun, činil 120 milionů korun.
  • Penzijní společnost Rentea za rok a půl fungování na trhu získala 51 tisíc klientů, a patří tak mezi nejrychleji rostoucí penzijní společnosti na trhu. Pod správou má tři miliardy korun a její obrat dosáhl 23 milionů korun, i když zatím zůstává ve ztrátě.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

9. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu... celý článek

Partners posilují v zahraničí. Nově míří do Rumunska

8. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Partners posilují v zahraničí. Nově míří do Rumunska

Finanční skupina Partners se rozšiřuje do další země. Získala podíl 32,89 % ve společnosti Transilvania Broker de Asigurari (TBK), která patří mezi největší rumunské brokery.

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Partners Banka má už 50 tisíc klientů. Přidává SEPA platby

13. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Partners Banka má už 50 tisíc klientů. Přidává SEPA platby

Nová Partners Banka, která zahájila ostrý provoz 6. března, překročila za čtvrt roku hranici 50 tisíc klientů. Uloženo mají téměř 19 miliard korun, informovala mluvčí Tereza Píchalová. celý článek

Partners Financial Services