Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 9. 7. 2024 | 3 komentáře
Pětina Čechů nerozumí procentům, ukázal průzkum

Zdroj: Pleska / Midjourney

Česká bankovní asociace (ČBA) si nechává pravidelně kolem poloviny roku vyhodnocovat finanční gramotnost v zemi. Index finanční gramotnosti, jak průzkumu říkají, má vždy stejnou strukturu i otázky, proto jsou jeho výsledky mezi roky srovnatelné. Naše znalosti se podle něj ovšem v čase výrazně nemění.

Průzkum ukazuje to, jak na tom s chápáním peněz skutečně jsme, ale zejména to, jak si myslíme, že penězům rozumíme. Téměř 80 procent dotázaných se domnívá, že jejich znalosti financí jsou dostatečné.

Vzhledem odpovědím na faktické otázky zaměřené zejména na porozumění finančním produktům a na jejich reálné využívání při spoření nebo investicích, to zní možná až příliš optimisticky. Naštěstí ale i většina těch, kteří si vcelku věří, uvádí, že v některých případech se přece jen raději poradí.

Jen větší polovina ze zhruba tisícovky dotazovaných uvedla, že se slušně vyzná v hospodaření s domácím rozpočtem. Víc si v tom věří lidé starší a vzdělanější. Pouhá čtvrtina se domnívá, že dobře rozumí fungování půjček, v investování si věří 15 procent dotázaných. To jsou přitom výsledky, ve kterých se proti uplynulým letům mírně zlepšujeme.

Skoro třetina lidí tvrdí, že se nevyznají v doporučeních poradců a odborníků. A celých 17 procent jich přiznává, že mají problémy s počítáním a procenty.

Průzkum: s čím mají Češi ve financích potížeZdroj: Výzkum finanční gramotnosti, Ipsos pro ČBA

Potíže s procenty přiznávají častěji mladší respondenti. Dotazovaní, kteří nemají ani maturitu, nejčastěji odpovídají, že nerozumějí vůbec ničemu.

Dobrá zpráva je, že si podstatná část lidí uvědomuje, jak podstatné je tvořit si finanční rezervu. Nadpoloviční většina lidí si nějakou tvoří a téměř polovička lidí se snaží spořením a investováním zajistit na stará kolena. Bohužel s tím ale začínají nejčastěji až po čtyřicítce.

„Mladí lidé od 18 do 26 let si věří méně v hospodaření s rozpočtem nebo ohledně úvěrů a půjček. Navíc u nich pozorujeme rizikovější chování jako například to, že si mladí lidé častěji vůbec nespoří na důchod a nemají ani žádné další zajištění na stáří,“ uvádí Michal Straka, analytik výzkumné agentury Ipsos, která průzkum pro Českou bankovnictví letos v červnu na vzorku 1010 respondentů ve věku 18–79 let prováděla.

Mladí lidé jsou ale, jak průzkum ukazuje, také ke svým znalostem kritičtější.

K zajišťování na stáří lidi nejčastěji přivádí až jeho relativní blízkost. Zatímco mezi těmi do 26 let je běžné si na stáří peníze neodkládat nebo nezhodnocovat a lidé mezi 36 a 44 roky si dávají bokem tisícovku měsíčně, u lidí mezi 54 a 65 lety už to bývá mezi 2500 a 4000 korun. Celkem nějakou formu spoření a investování přiznalo jen 52 procent lidí.

Vytvořené rezervy navíc nejsou ve skutečnosti nijak oslnivé. Celých 40 procent z těch, kteří spoří nebo investují, by v případě nulových příjmů vydrželo s rezervou maximálně čtvrt roku. Rezervu, ze které by se dalo žít rok nebo i déle, má necelá třetina těch, kteří si rezervu tvoří.

Průzkum: jak si Češi spoří a jaké mají rezervyZdroj: Výzkum finanční gramotnosti, Ipsos pro ČBA

Dorbá zpráva je, že přibývá lidí, kteří měsíčně dávají stranou víc peněz. Přibývá i těch, kteří s rezervou vydrží déle. Co ale není možná vidět na první pohled: odpovídají jenom ti, kteří nějakou rezrvu mají. Těch nejsou ani dvě třetiny ze všech dotázaných.

Nebojte se procent: procentní kalkulačka

Procentní kalkulačka, výpočet procent

 
 
 ?

Další kalkulačky

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

A tohle už jste četli?

Partners posilují v zahraničí. Nově míří do Rumunska

8. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Partners posilují v zahraničí. Nově míří do Rumunska

Finanční skupina Partners se rozšiřuje do další země. Získala podíl 32,89 % ve společnosti Transilvania Broker de Asigurari (TBK), která patří mezi největší rumunské brokery.

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Partners Banka má už 50 tisíc klientů. Přidává SEPA platby

13. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Partners Banka má už 50 tisíc klientů. Přidává SEPA platby

Nová Partners Banka, která zahájila ostrý provoz 6. března, překročila za čtvrt roku hranici 50 tisíc klientů. Uloženo mají téměř 19 miliard korun, informovala mluvčí Tereza Píchalová. celý článek

Petr Borkovec se přesouvá do představenstva Partners Banky

10. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Petr Borkovec se přesouvá do představenstva Partners Banky

Spoluzakladatel finanční skupiny Partners Petr Borkovec se přesouvá z představenstva finančněporadenské společnosti Partners Financial Services do představenstva Partners Banky.

Partners Financial Services