eTrader €uroBarometr: Česká koruna může být zajímavá investice i v roce 2018

eTrader €uroBarometr | rubrika: FINEXPO | 22. 1. 2018 | 1 komentář
Banky po celé Evropě předpovídají české koruně v roce 2018 výrazné posílení. Budou mít pravdu?
eTrader €uroBarometr: Česká koruna může být zajímavá investice i v roce 2018

Komerční spolupráce

Prognózy pokračujícího zhodnocování české koruny vycházejí z očekávání dalšího zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou a předpokládané expanze tuzemské ekonomiky. Koruna by i navzdory zlepšování situace v eurozóně měla proti euru posilovat. Podle konzervativního odhadu společnosti eTrader se kurz dostane ke konci roku 2018 dostane na 25 korun za euro, může ale nastoupit i smělou cestu až ke 23 korunám za euro a konkurovat tak rekordu z léta roku 2008. Stejně jako loni by se pak koruna mohla stát jednou z nejúspěšnějších měn, co se týče zhodnocení vůči ostatním měnám, a aktivem zajímavým pro zahraniční investory.

Největší posílení koruny můžeme očekávat hned v prvním čtvrtletí roku 2018. Tedy než Evropská centrální banka začne s plánovaným zmírňováním své expanzivní měnové politiky. Ještě silněji bude zřejmě koruna posilovat vůči dolaru, u kterého se předpokládá, že neudrží tempo ani s eurem.

Anketa

Anketa

Jaký kurz by měl být fixovaný pro přijetí eura?

Předpovědi pro světové měny

Rok 2017 byl na měnovém trhu rokem turbulentním. Česká národní banka zastavila intervence proti koruně a přistoupila ke zvýšování úroků. Bank of England zvyšovala úrokové sazby poprvé za deset let, americký dolarový index ke konci roku meziročně propadal o víc než deset procent a Evropská centrální banka potvrdila plánované snižování objemu skupovaných aktiv v roce 2018.

A jak se mají hlavní světové měny vyvíjet letos? Stratégové z Barclays tvrdí, že dolar je stále nadhodnocený a měl by v průběhu roku 2018 oslabovat. Protichůdný efekt bude mít Trumpova daňová reforma a pravděpodobný vyšší výnos z investic. Pro vývoj kurzu dolaru je mnoho předpovědí, ale obchodníci se spíše přiklánějí k medvědímu trendu. Největší hrozbou pro kurz dolaru je vyšší ekonomický růst mimo USA. Na následujícím grafu lze vidět předpovědi světových bank a jejich průměr (tmavě modrá).

Zdroj: poundsterlinglive.com

Pro britskou libru byl rok 2017 rokem volatility, byla „stabilní“ jako některé měny rozvojových zemí. Celkově výrazně oslabení kvůli obavám z výsledku vyjednávání o brexitu. Lze tedy očekávat, že pokud budou jednání o výstupu Velké Británie z Evropské unie úspěšná, dojde k prudkému posilování libry. Výsledek jednání je ale nejistý a otazník stále visí i nad dlouhodobou kondicí britské ekonomiky. Tu může výstup z Unie poškodit. Stratégové v Citibank vidí měnový pár EUR/GBP na konci roku 2018 okolo 0,95. Barclays vidí hodnotu výrazně níž na – 0,85. Pár EUR/USD  bude mít podle Barclays ke konci roku úroveň 1,24 a EUR/GBP vidí na 0,85. A vůči japonskému jenu by mělo euro velmi mírně oslabovat, proti švýcarskému franku naopak posílit.

eTrader

eTrader je společnost umožňující obchodování měnových párů a instrumentů CFD pro globální klientelu. eTrader je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, která je dohlížena a regulována Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Na posilovaní eura bude mít výrazný vliv, pokud se naplní prognóza ekonomického růstu v eurozóně. Pokud Evropa naplní růstová očekávání, tak můžeme očekávat posilování eura jak vůči dolaru, tak vůči libře. Vůči koruně bude však stále oslabovat. Oslaboání eura proti koruně se podle názoru eTrader může ještě prohloubit v důsledku květnových voleb v Itálii, které jsou letos klíčovým rizikovým faktorem pro euro.  

Tomáš Krejčí, hlavní analytik eTrader

www.etrader.eu

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

1. 9. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem Areass či Areass Group nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným... celý článek

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

17. 2. 2023 | Veronika Hejná | 3 komentáře

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

Firma WCA International, která slibovala zázračné zhodnocení, míří k úpadku. Od investorů vybrala miliardy, na účtech má jen sto tisíc. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky.

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

3. 9. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý,... celý článek

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

9. 6. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

Na osm let do vězení má jít podnikatel Jiří Kubíček, který podle Městského soudu v Praze způsobil škodu dvě a čtvrt miliardy korun. O zatím nepravomocném rozsudku informovala agentura... celý článek

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

4. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 22 komentářů

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

Partners Financial Services