Přiznání k dani z nemovitostí

Říká se jí daň z nemovitosti, ale přesně je to daň z nemovitých věcí. Mezi českými daněmi je výjimečná tím, že se platí dopředu. Termín podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí je 31. ledna 2024, daň z nemovitosti je potřeba uhradit do konce května nebo ve dvou dávkách do konce května a listopadu (s výjimkami pro zemědělce). Formulář daně z nemovitosti se vyplňuje jen jednou v roce po nabytí nemovitosti, další roky finanční úřad jen vyměřuje daň. Znovu se přiznání k dani z nemovitých věcí podává, když se změní okolnosti, které ovlivňují výpočet daně. Letos ale u některých nemovitostí majitele čeká výjimka: přiznání budou muset podat, i když se u nich nic nezměnilo: Máte garáž, chalupu nebo pronajímáte dům? Pozor na změny daně.

Aktuální daňové formuláře pro kalendářní rok 2024

Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
PDF
interaktivní
Excel
Přiznání k dani z nemovitých věcí25 5450 vzor č. 19Stáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitých věcíStáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitostí
Pokyny k přiznání k dani z nemovitých věcí25 5450/1 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitých věcí – pokyny
List k dani z pozemku25 5532 vzor č. 7Stáhnout formulář - Příznání k dani z nemovitých věcí - list k dani z pozemku
List k dani z pozemku – příloha25 5534 vzor č. 5Stáhnout formulář - Daň z nemovitých věcí - list k dani z pozemku – příloha
List k dani ze staveb a jednotek25 5533 vzor č. 7Stáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitých věcí - list k dani ze staveb a jednotek
List k dani ze staveb a jednotek – příloha25 5535 vzor č. 6Stáhnout formulář - Daň z nemovitých věcí - list k dani ze staveb a jednotek – příloha
Oznámení k platbě daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO25 5557 vzor č. 2Stáhnout formulář - Oznámení k platbě daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPOStáhnout formulář - Oznámení k platbě daně prostřednictvím SIPO
Žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem25 5559 vzor č. 3Stáhnout formulář - Žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem
  • Kdy se podává daňové přiznání k dani z nemovitosti?

    Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí se podává do konce ledna toho roku, na který se platí. Dělá se to ale jen jednou, v roce, který následuje po roce, kdy jste nemovitost nabyli nebo zkolaudovali. Pak už finanční úřad jen posílá zprávu o vyměřené dani, složenkou datovou schránkou nebo na vyžádání e-mailem (žádost najdete výš mezi formuláři pro daň z nemovitostí). Znovu se formulář daně z nemovitých věcí vyplňuje a podává, když se změní některé okolnosti, které ovlivňují výpočet daně.
  • Kdy se musí podat nové přiznání k dani z nemovitých věcí?

    Nové přiznání k dani z nemovitých věcí se podává, když se mění okolnosti, které ovlivňují její výpočet. Jde zejména o výměru pozemku, způsob užívání stavby nebo pokud se ke stavbě přistavují patra a podobně. Výpočet daně sice ovlivňuje také případná změna místního koeficientu, ale kvůli němu se nové přiznání vyplňovat nemusí, finanční úřad sám nový koeficient zahrne do výpočtu.
  • Kdo musí platit daň z nemovitosti?

    Zákon o dani z nemovitých věcí říká, že existuje dvojí daň z nemovitých věcí

    • daň z pozemků,
    • daň ze staveb a jednotek.

    Stavbami a jednotkami se zjednodušeně myslí domy a byty. A všichni vlastníci pozemků, staveb a jednotek jsou povinni odvádět z nich daň. Výjimky osvobozené od daně z nemovitých věcí uvádí zákon o dani z nemovitých věcí v § 4.

  • Jak vyplnit daňové přiznání k dani z nemovitostí?

    Finanční správa doporučuje vyplnit přiznání k dani z nemovitých věcí elektronicky prostřednictvím aplikace Elektronického podání pro Finanční správu (EPO) na internetových stránkách mojedane.cz, kde sice nenajdete vyplněný vzor přiznání k dani z nemovitosti, ale k dispozici je aplikace průvodce daňovým přiznáním k dani z nemovitých věcí, který vás vyplněním přiznání provede krok za krokem za použití návodných otázek.
  • Jak se přihlásit k dani z nemovitých věcí?

    Jednoduše vyplněním svého prvního přiznání k dani z nemovitostí. Můžete ho podat osobně na finanční úřad v kraji, kde nemovitost leží, můžete ho tam poslat poštou, případně můžete využít elektronické podání. Elektronicky se k dani z nemovitostí můžete přiznat datovou schránkou nebo pomocí webu mojedane.cz. Tam se můžete přihlásit prostřednictvím identity občana – s pomocí elektronického občanského průkazu s aktivovaným čipem, službou MojeID nebo třeba prostřednictvím bankovní identity.

Související články na téma daň z nemovitostí, daň z nemovitých věcí, přiznání k dani z nemovitostí, přiznání k dani z nemovitých věcí

Pozor na daň z nemovitosti. Termín daňového přiznání se blíží

19. 1. 2020 | Jakub Zámiš | 2 komentáře

Pozor na daň z nemovitosti. Termín daňového přiznání se blíží

Vlastníte-li byt, dům či pozemek, daň z nemovitosti vás nemine. Kdo k ní musí podat přiznání a kdy kolik zaplatí?

Kdo má víc bytů, měl by platit vyšší daň? Nemovitosti očima expertů

6. 12. 2019 | Ondřej Tůma | 75 komentářů

Kdo má víc bytů, měl by platit vyšší daň? Nemovitosti očima expertů

Tuzemská daň z nemovitosti je v evropském srovnání nízká. Což pro většinu lidí není důvod ji zvedat. Důvody se hledají jinde: prý by vyšší zdanění mohlo přinést na trh víc bytů. Potěšena by jistě byla i vláda při sestavování rozpočtu.

Daň z nemovitostí v Praze stoupne, většina radnic souhlasí

8. 8. 2019 | Petr Kučera | 2 komentáře

Daň z nemovitostí v Praze stoupne, většina radnic souhlasí

Většina pražských radnic souhlasí s navýšením koeficientu daně z nemovitosti. Změnu výpočtu podpořilo 53 z 57 pražských radnic, řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek v rozhovoru pro agenturu ČTK.

Daň z nemovitosti v Praze stoupne až dvojnásobně

10. 6. 2019 | Petr Kučera | 1 komentářů

Daň z nemovitosti v Praze stoupne až dvojnásobně

Pražský magistrát dal všem 57 městským částem možnost, aby si na svém území zvýšily daň z nemovitosti. Zatímco dosud je na celém území Prahy stejná, od začátku příštího roku by mohla být v různých částech hlavního města jiná. Informují o tom Hospodářské noviny.

Dnes je poslední termín pro zaplacení daně z nemovitých věcí

31. 5. 2019 | Petr Kučera

Dnes je poslední termín pro zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa připomíná, že 31. květen je poslední řádný termín pro zaplacení daně z nemovitých věcí (nebo její první splátky).

Jak zaplatit daň z nemovitosti? Zbývají poslední tři dny, tady je návod

29. 5. 2019 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Jak zaplatit daň z nemovitosti? Zbývají poslední tři dny, tady je návod

Na úhradu daně z nemovitých věcí zbývají poslední tři dny. Poradíme, jak na to. A naše kalkulačka ukáže, kolik si připlatíte, když nestihnete zaplatit včas.

Poslední složenky k dani z nemovitostí přijdou ve středu

21. 5. 2019 | Petr Kučera

Poslední složenky k dani z nemovitostí přijdou ve středu

Nejpozději ve středu 22. května by lidé měli dostat složenku k zaplacení daně z nemovitých věcí za rok 2019. „Pokud se stane, že do tohoto termínu někomu nedorazí, měl by se obrátit na svůj finanční úřad,“ řekla dnes generální ředitelka finanční správy Tatjana Richterová.

Výpočet daně z nemovitosti. Kolik zaplatíte za rok 2019

7. 12. 2018 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Výpočet daně z nemovitosti. Kolik zaplatíte za rok 2019

Máte nemovitost? Každý rok z ní musíte odvést daň. Přečtěte si, jak vysokou.

Daň z nemovitosti za rok 2019. Termíny, pravidla, rady

27. 11. 2018 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Daň z nemovitosti za rok 2019. Termíny, pravidla, rady

Přiznání k dani z nemovitých věcí za rok 2019 se odevzdává do konce ledna. Shrnujeme všechno, co potřebujete vědět.

Do konce května. Jak zaplatit daň z nemovitosti za rok 2018

3. 5. 2018 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Do konce května. Jak zaplatit daň z nemovitosti za rok 2018

Nezapomeňte zaplatit daň z nemovitých věcí za letošní rok. Čas je do konce května. Přinášíme přehledný návod, jak na to. I kalkulačku, která propočítá pokutu za pozdní platbu.

Daň z nabytí nemovitých věcí

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024
Partners Financial Services