Přiznání k dani z nemovitostí

Říká se jí daň z nemovitosti, ale přesně je to daň z nemovitých věcí. Mezi českými daněmi je výjimečná tím, že se platí dopředu. Termín podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí je 31. ledna 2024, daň z nemovitosti je potřeba uhradit do konce května nebo ve dvou dávkách do konce května a listopadu (s výjimkami pro zemědělce). Formulář daně z nemovitosti se vyplňuje jen jednou v roce po nabytí nemovitosti, další roky finanční úřad jen vyměřuje daň. Znovu se přiznání k dani z nemovitých věcí podává, když se změní okolnosti, které ovlivňují výpočet daně. Letos ale u některých nemovitostí majitele čeká výjimka: přiznání budou muset podat, i když se u nich nic nezměnilo: Máte garáž, chalupu nebo pronajímáte dům? Pozor na změny daně.

Aktuální daňové formuláře pro kalendářní rok 2024

Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
PDF
interaktivní
Excel
Přiznání k dani z nemovitých věcí25 5450 vzor č. 19Stáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitých věcíStáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitostí
Pokyny k přiznání k dani z nemovitých věcí25 5450/1 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitých věcí – pokyny
List k dani z pozemku25 5532 vzor č. 7Stáhnout formulář - Příznání k dani z nemovitých věcí - list k dani z pozemku
List k dani z pozemku – příloha25 5534 vzor č. 5Stáhnout formulář - Daň z nemovitých věcí - list k dani z pozemku – příloha
List k dani ze staveb a jednotek25 5533 vzor č. 7Stáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitých věcí - list k dani ze staveb a jednotek
List k dani ze staveb a jednotek – příloha25 5535 vzor č. 6Stáhnout formulář - Daň z nemovitých věcí - list k dani ze staveb a jednotek – příloha
Oznámení k platbě daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO25 5557 vzor č. 2Stáhnout formulář - Oznámení k platbě daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPOStáhnout formulář - Oznámení k platbě daně prostřednictvím SIPO
Žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem25 5559 vzor č. 3Stáhnout formulář - Žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem
  • Kdy se podává daňové přiznání k dani z nemovitosti?

    Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí se podává do konce ledna toho roku, na který se platí. Dělá se to ale jen jednou, v roce, který následuje po roce, kdy jste nemovitost nabyli nebo zkolaudovali. Pak už finanční úřad jen posílá zprávu o vyměřené dani, složenkou datovou schránkou nebo na vyžádání e-mailem (žádost najdete výš mezi formuláři pro daň z nemovitostí). Znovu se formulář daně z nemovitých věcí vyplňuje a podává, když se změní některé okolnosti, které ovlivňují výpočet daně.
  • Kdy se musí podat nové přiznání k dani z nemovitých věcí?

    Nové přiznání k dani z nemovitých věcí se podává, když se mění okolnosti, které ovlivňují její výpočet. Jde zejména o výměru pozemku, způsob užívání stavby nebo pokud se ke stavbě přistavují patra a podobně. Výpočet daně sice ovlivňuje také případná změna místního koeficientu, ale kvůli němu se nové přiznání vyplňovat nemusí, finanční úřad sám nový koeficient zahrne do výpočtu.
  • Kdo musí platit daň z nemovitosti?

    Zákon o dani z nemovitých věcí říká, že existuje dvojí daň z nemovitých věcí

    • daň z pozemků,
    • daň ze staveb a jednotek.

    Stavbami a jednotkami se zjednodušeně myslí domy a byty. A všichni vlastníci pozemků, staveb a jednotek jsou povinni odvádět z nich daň. Výjimky osvobozené od daně z nemovitých věcí uvádí zákon o dani z nemovitých věcí v § 4.

  • Jak vyplnit daňové přiznání k dani z nemovitostí?

    Finanční správa doporučuje vyplnit přiznání k dani z nemovitých věcí elektronicky prostřednictvím aplikace Elektronického podání pro Finanční správu (EPO) na internetových stránkách mojedane.cz, kde sice nenajdete vyplněný vzor přiznání k dani z nemovitosti, ale k dispozici je aplikace průvodce daňovým přiznáním k dani z nemovitých věcí, který vás vyplněním přiznání provede krok za krokem za použití návodných otázek.
  • Jak se přihlásit k dani z nemovitých věcí?

    Jednoduše vyplněním svého prvního přiznání k dani z nemovitostí. Můžete ho podat osobně na finanční úřad v kraji, kde nemovitost leží, můžete ho tam poslat poštou, případně můžete využít elektronické podání. Elektronicky se k dani z nemovitostí můžete přiznat datovou schránkou nebo pomocí webu mojedane.cz. Tam se můžete přihlásit prostřednictvím identity občana – s pomocí elektronického občanského průkazu s aktivovaným čipem, službou MojeID nebo třeba prostřednictvím bankovní identity.

Související články na téma daň z nemovitostí, daň z nemovitých věcí, přiznání k dani z nemovitostí, přiznání k dani z nemovitých věcí

Očima expertů: Rušíme daně!

9. 3. 2018 | Ondřej Tůma | 115 komentářů

Očima expertů: Rušíme daně!

A vy se v těch daních jako vyznáte? Ptáme se politiků, ekonomů a daňových odborníků, jaké daně by se u nás měly zrušit a proč.

Daň z nemovitosti: kolik zaplatíte v roce 2018

29. 11. 2017 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Daň z nemovitosti: kolik zaplatíte v roce 2018

Jak se počítá daň z nemovitosti a jak vysoké jsou koeficienty, které výši daně ovlivňují?

Daň z nemovitosti za rok 2018. Přiznání podejte do konce ledna

28. 11. 2017 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Daň z nemovitosti za rok 2018. Přiznání podejte do konce ledna

Daň z nemovitých věcí se na rozdíl od jiných daní přiznává a platí předem. Daňové přiznání za rok 2018 je třeba odevzdat do konce ledna. Máme pro vás formuláře a užitečné rady.

Jak zaplatit daň z nemovitosti za rok 2017: Čas je do konce května

2. 5. 2017 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Jak zaplatit daň z nemovitosti za rok 2017: Čas je do konce května

Na zaplacení daně z nemovitých věcí za letošní rok zbývá necelý měsíc, jako jediná daň se totiž platí předem. Poradíme, jak na to.

Daň z nemovitosti: Víme, kolik zaplatíte v roce 2017

29. 11. 2016 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Daň z nemovitosti: Víme, kolik zaplatíte v roce 2017

Včera Peníze.cz přinesly článek o tom, kdo musí v roce 2017 podat přiznání k dani z nemovitých věcí – povinnost se týká především nových majitelů pozemků, staveb a jednotek. Zaplatit daň z nemovitých věcí ale musí každý, kdo nemovitost vlastní. Přečtěte si, kolik to v roce 2017 bude.

Majitelé nemovitostí, nezaspěte: Daň z nemovitosti za rok 2017 musíte přiznat do konce ledna

28. 11. 2016 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Majitelé nemovitostí, nezaspěte: Daň z nemovitosti za rok 2017 musíte přiznat do konce ledna

Daň z nemovitých věcí je jediná daň, která se platí předem. Daňové přiznání za rok 2017 je třeba podat už do konce ledna 2017. Kdo se musí přiznat a jak na to, se dozvíte na příštích řádcích. Jako každý rok, i letos přinášíme s předstihem praktického průvodce a příslušné formuláře.

Investiční nemovitost a daně: Kupovat na sebe, nebo na firmu?

16. 8. 2016 | Ondřej Antoš | 23 komentářů

Investiční nemovitost a daně: Kupovat na sebe, nebo na firmu?

Poslední díl seriálu „Daně v nemovitostech a jak na ně“ porovnává daňové výhody a nevýhody pořízení investiční nemovitosti do firmy a do osobního majetku investora. Z porovnání vyplývá, že pořizovat nemovitost do majetku firmy se vyplatí jen v omezeném počtu případů, většinou je lepší koupě přímo do osobního majetku.

Prodáváme nemovitost: Jak na daně

20. 7. 2016 | Ondřej Antoš | 4 komentáře

Prodáváme nemovitost: Jak na daně

Další díl seriálu „Daně v nemovitostech a jak na ně“ je zaměřený na daňová úskalí prodeje nemovitostí. Nastiňuje, jak se příjem z prodeje nemovitosti daní, kdy je od daně osvobozený a jak postupovat při prodeji družstevních bytů

Daníme příjmy z pronájmu: Odpisy a další

29. 6. 2016 | Ondřej Antoš | 16 komentářů

Daníme příjmy z pronájmu: Odpisy a další

Další díl seriálu „Daně v nemovitostech a jak na ně“ je zaměřený na daňová úskalí spojená s pronájmem nemovitosti. Měl by pronajímatelům pomoci zorientovat se v tom, jaké výdaje proti příjmům z nájemného uplatnit, co odepisovat, jak postupovat při pronájmu nemovitosti ze společného jmění manželů, jak si poradit s výdaji na rozsáhlejší opravy nebo jak využít dosažených ztrát.

Daníme příjmy z pronájmu: Jak na výdaje

16. 6. 2016 | Ondřej Antoš | 20 komentářů

Daníme příjmy z pronájmu: Jak na výdaje

V dnešním dílu seriálu o investování do realit „Daně v nemovitostech a jak na ně“ se zaměříme na pronájem. Konkrétně tedy na to, jak danit příjmy z pronájmu a které výdaje proti nim uplatnit, aby bylo daňové zatížení co možná nejnižší.

Daň z nabytí nemovitých věcí

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024
Partners Financial Services