Přiznání k dani z nemovitostí

Říká se jí daň z nemovitosti, ale přesně je to daň z nemovitých věcí. Mezi českými daněmi je výjimečná tím, že se platí dopředu. Termín podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí je 31. ledna 2024, daň z nemovitosti je potřeba uhradit do konce května nebo ve dvou dávkách do konce května a listopadu (s výjimkami pro zemědělce). Formulář daně z nemovitosti se vyplňuje jen jednou v roce po nabytí nemovitosti, další roky finanční úřad jen vyměřuje daň. Znovu se přiznání k dani z nemovitých věcí podává, když se změní okolnosti, které ovlivňují výpočet daně. Letos ale u některých nemovitostí majitele čeká výjimka: přiznání budou muset podat, i když se u nich nic nezměnilo: Máte garáž, chalupu nebo pronajímáte dům? Pozor na změny daně.

Aktuální daňové formuláře pro kalendářní rok 2024

Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
PDF
interaktivní
Excel
Přiznání k dani z nemovitých věcí25 5450 vzor č. 19Stáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitých věcíStáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitostí
Pokyny k přiznání k dani z nemovitých věcí25 5450/1 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitých věcí – pokyny
List k dani z pozemku25 5532 vzor č. 7Stáhnout formulář - Příznání k dani z nemovitých věcí - list k dani z pozemku
List k dani z pozemku – příloha25 5534 vzor č. 5Stáhnout formulář - Daň z nemovitých věcí - list k dani z pozemku – příloha
List k dani ze staveb a jednotek25 5533 vzor č. 7Stáhnout formulář - Přiznání k dani z nemovitých věcí - list k dani ze staveb a jednotek
List k dani ze staveb a jednotek – příloha25 5535 vzor č. 6Stáhnout formulář - Daň z nemovitých věcí - list k dani ze staveb a jednotek – příloha
Oznámení k platbě daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO25 5557 vzor č. 2Stáhnout formulář - Oznámení k platbě daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPOStáhnout formulář - Oznámení k platbě daně prostřednictvím SIPO
Žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem25 5559 vzor č. 3Stáhnout formulář - Žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem
  • Kdy se podává daňové přiznání k dani z nemovitosti?

    Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí se podává do konce ledna toho roku, na který se platí. Dělá se to ale jen jednou, v roce, který následuje po roce, kdy jste nemovitost nabyli nebo zkolaudovali. Pak už finanční úřad jen posílá zprávu o vyměřené dani, složenkou datovou schránkou nebo na vyžádání e-mailem (žádost najdete výš mezi formuláři pro daň z nemovitostí). Znovu se formulář daně z nemovitých věcí vyplňuje a podává, když se změní některé okolnosti, které ovlivňují výpočet daně.
  • Kdy se musí podat nové přiznání k dani z nemovitých věcí?

    Nové přiznání k dani z nemovitých věcí se podává, když se mění okolnosti, které ovlivňují její výpočet. Jde zejména o výměru pozemku, způsob užívání stavby nebo pokud se ke stavbě přistavují patra a podobně. Výpočet daně sice ovlivňuje také případná změna místního koeficientu, ale kvůli němu se nové přiznání vyplňovat nemusí, finanční úřad sám nový koeficient zahrne do výpočtu.
  • Kdo musí platit daň z nemovitosti?

    Zákon o dani z nemovitých věcí říká, že existuje dvojí daň z nemovitých věcí

    • daň z pozemků,
    • daň ze staveb a jednotek.

    Stavbami a jednotkami se zjednodušeně myslí domy a byty. A všichni vlastníci pozemků, staveb a jednotek jsou povinni odvádět z nich daň. Výjimky osvobozené od daně z nemovitých věcí uvádí zákon o dani z nemovitých věcí v § 4.

  • Jak vyplnit daňové přiznání k dani z nemovitostí?

    Finanční správa doporučuje vyplnit přiznání k dani z nemovitých věcí elektronicky prostřednictvím aplikace Elektronického podání pro Finanční správu (EPO) na internetových stránkách mojedane.cz, kde sice nenajdete vyplněný vzor přiznání k dani z nemovitosti, ale k dispozici je aplikace průvodce daňovým přiznáním k dani z nemovitých věcí, který vás vyplněním přiznání provede krok za krokem za použití návodných otázek.
  • Jak se přihlásit k dani z nemovitých věcí?

    Jednoduše vyplněním svého prvního přiznání k dani z nemovitostí. Můžete ho podat osobně na finanční úřad v kraji, kde nemovitost leží, můžete ho tam poslat poštou, případně můžete využít elektronické podání. Elektronicky se k dani z nemovitostí můžete přiznat datovou schránkou nebo pomocí webu mojedane.cz. Tam se můžete přihlásit prostřednictvím identity občana – s pomocí elektronického občanského průkazu s aktivovaným čipem, službou MojeID nebo třeba prostřednictvím bankovní identity.

Související články na téma daň z nemovitostí, daň z nemovitých věcí, přiznání k dani z nemovitostí, přiznání k dani z nemovitých věcí

Daň z nemovitostí 2014. Přehled a aktuální daňový formulář

10. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 43 komentářů

Daň z nemovitostí 2014. Přehled a aktuální daňový formulář

Přiznání k dani z nemovitostí je třeba podat už v lednu. Nejvyšší čas připomenout si pravidla. A podívat se, kolik na dani z nemovitostí zaplatíte. Peníze.cz přinášejí přehled všeho důležitého. A navrch: aktuální daňový formulář.

Česko po viróze: po odpouštění přehrad přichází odpouštění daní

13. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Česko po viróze: po odpouštění přehrad přichází odpouštění daní

Smršť špatných zpráv je (snad!) za námi. Lidi zasažené povodní čeká tvrdá dřina, řada z nich si bude muset domov vybudovat od nuly. Ministr Kalousek se vzpamatoval z „virózy“ a rozhodl, jakým způsobem poškozeným uleví na daních. Přetahuje se s premiérem, kdo je větší haur. Co si o tom myslíte?

Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD

5. 5. 2013 | Jiří Hovorka | 29 komentářů

Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD

Takzvaná souhrnná daňová kvóta by měla stoupnout ze současné úrovně kolem 34 procent až ke 40 procentům. Navrhuje to Martin Potůček, profesor Karlovy univerzity, vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie a ekonomický poradce ČSSD.

Daň z nemovitosti 2013: podrobný přehled. A aktuální daňový formulář

14. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Daň z nemovitosti 2013: podrobný přehled. A aktuální daňový formulář

Na daňové přiznání času dost, říkáte si? Jak na které, říkáme my. Nezapomínejte, že přiznání k dani z nemovitosti musíte odevzdat už v lednu. Je tedy správný čas si připomenout vše důležité – včetně novinek, které nás u daně z nemovitosti a jejího přiznávání v roce 2013 čekají.

Rekordní zvyšování daní! Kalkulačka na Peníze.cz vám spočítá, co vás to bude stát

13. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Rekordní zvyšování daní! Kalkulačka na Peníze.cz vám spočítá, co vás to bude stát

Minulý týden to vypadalo, že česká vláda to má spočítané. Leckdo se radoval, že předčasné volby škrtnou z politiky Věci veřejné. Škrtat se ale nakonec bude jinde. U vás doma. O kolik? Máte to spočítané: na Peníze.cz.

Daň z nemovitosti

15. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ

Daň z nemovitosti

To, že se v našem komiksu daně objevují poněkolikáté, ještě neznamená, že je s nimi nějaká sranda!

Daň z nemovitostí se blíží, stovka měst a obcí ji zvedá

15. 1. 2012 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Daň z nemovitostí se blíží, stovka měst a obcí ji zvedá

Na podání přiznání k dani z nemovitostí zbývají tři týdny, termín i letos končí tradičně na konci ledna.

Začínáme podnikat: Daně, zejména z příjmů

9. 1. 2012 | Michal Chleboun

Začínáme podnikat: Daně, zejména z příjmů

V minulé kapitole jsme načali téma daní a řekli jsme si něco o části peněz, které si stát nechá zaplatit za to, že nás nechá směřovat k prvnímu milionu. Daň z přidané hodnoty, spotřební a silniční daně, byly brnkačka proti tomu, co budeme probírat dnes – proti dani z příjmů. Přidáme ještě daň z nemovitosti a něco málo o daních obecně.

Očima expertů: České silnice jsou tragické. A ještě si za ně připlatíme!

23. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: České silnice jsou tragické. A ještě si za ně připlatíme!

Jízda po některých úsecích českých dálnic je jen pro otrlé. Přesto si za tento „komfort“ budeme muset připlatit. Přečtěte si, co si o zdražování dálniční známky myslí ekonomové Jan Procházka a Petr Weigl, šéf Transparency International David Ondráčka či podnikatel Tomio Okamura.

Reality show: Daně. Kolik z peněz vydělaných na nemovitostech vám vezme stát

7. 9. 2011 | Daniel Kotula | 19 komentářů

Reality show: Daně. Kolik z peněz vydělaných na nemovitostech vám vezme stát

Berňák číhá všude, investování do nemovitostí není výjimkou. Převod nemovitosti, její dlouhodobé držení, výnos z nájmu, prodej se ziskem – vše podléhá zdanění. Základní orientace v daních nám umožní rozhodnout se pro nejlepší ze tří možností: platit méně, platit víc a platit navíc penále.

Daň z nabytí nemovitých věcí

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024
Partners Financial Services