Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

S kanónem na vrabce? Pokuta od finančáku až půl milionu!

15. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

S kanónem na vrabce? Pokuta od finančáku až půl milionu!

Úředníci z berňáku letos můžou setsakramentsky přitvrdit. Kdo včas nedodá lejstro, nedostaví se na úřad nebo neohlásí změnu, může od ledna dostat až půlmilionovou pokutu. Vše záleží na individuálním posouzení finančního úřadu. Neládujou se tu kanóny na vrabce?

Velký přehled a kalkulačka: Kolik vaší peněžence ušetří třetí sazba DPH

13. 1. 2015 | Petra Dlouhá

Velký přehled a kalkulačka: Kolik vaší peněžence ušetří třetí sazba DPH

Od ledna platí třetí sazba DPH. Z knih, hudebnin, léků a nenahraditelné dětské výživy se nově do státní kasy odvádí na místo dřívějších patnácti procent jen deset. Změnily se ale ceny pro koncového zákazníka? Naše kalkulačka vám spočítá, kolik byste mohli ušetřit, kdyby obchodníci změnu do cen promítli v plné výši. Zjišťovali jsme, jestli to skutečně udělali – nebo udělají.

Ropný šok naruby. Co přinese levná ropa?

15. 12. 2014 | Jan Traxler | 12 komentářů

Ropný šok naruby. Co přinese levná ropa?

Cena ropy spadla od léta o 40 procent. Podle mého názoru se hned tak nezvedne. Co nižší cena ropy přinese? A jak upravit investiční portfolia?

Nákupy v zahraničních e-shopech. Jak na DPH a clo

24. 11. 2014 | Ondřej Tůma | 34 komentářů

Nákupy v zahraničních e-shopech. Jak na DPH a clo

Nakupuje snad letos Ježíšek na cizozemských internetových stránkách? Poradíme mu, jak pozná bezpečný zahraniční e-shop od stránek, které ho chtějí připravit o peníze, a vysvětlíme, jak se vyhne placení DPH a clu.

Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

10. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

Na rodiny s dětmi cílí hned několik změn a novinek. Společný jmenovatel: víc peněz do rodinných rozpočtů. S čím mohou rodiče v roce 2015 počítat?

Léky a knihy mohou zlevnit. Snížení DPH podpořil i Senát

26. 10. 2014 | Petr Kučera | 6 komentářů

Léky a knihy mohou zlevnit. Snížení DPH podpořil i Senát

Od ledna vznikne třetí sazba daně z přidané hodnoty ve výši 10 procent. Přesune se do ní i kojenecká výživa.

Drazí pozůstalí, i mrtvý musí platit daně!

26. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 1 komentářů

Drazí pozůstalí, i mrtvý musí platit daně!

Člověk má jisté jen dvě věci: smrt a daně. Neuteče ani jednomu. A na pořadí nezáleží. Když člověk dřív umře, než zaplatí, musí se za něj postarat dědicové. Součástí dědictví jsou totiž vedle majetku i pohledávky a závazky – včetně daňových povinností zemřelého podnikatele.

Drábek se švarcsystémem prohrál KO. Teď ho vyzvou Babiš a Marksová

19. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 30 komentářů

Drábek se švarcsystémem prohrál KO. Teď ho vyzvou Babiš a Marksová

Jednou je pro vládu švarcsystém veřejný nepřítel číslo jedna, jindy zanedbatelný problém, kterému není potřeba věnovat větší pozornost. Tyhle dva postoje se střídají (i u téže vlády) jako noc a den. Právě teď jsme ve fázi, kdy se zase sbírá vojsko na křížové tažení proti „zaměstnávání na živnosťák“. Korouhve pozvedají šéfové ministerstev financí a práce a sociálních věcí.

Očima expertů: Sto dnů s Babišem. Zač ho pochválit, zač pokárat?

23. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Očima expertů: Sto dnů s Babišem. Zač ho pochválit, zač pokárat?

Miliardář Andrej Babiš je bezesporu nejvýraznější tváří vlády. Jak hodnotí jeho dosavadní působení v křesle ministra financí ekonomové, finanční analytici, podnikatelé, investoři a zástupci živnostenských a odborářských sdružení?

Očima expertů: Tři sazby DPH. Dobrý nápad, nebo zbytečná komplikace?

25. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 82 komentářů

Očima expertů: Tři sazby DPH. Dobrý nápad, nebo zbytečná komplikace?

Může třetí sazba DPH skutečně pomoci rodinám, jak to prezentuje vláda, nebo se jedná o zbytečnou komplikaci daňového systému, která k ničemu dobrému zvlášť nebude? Zeptali jsme se ekonomů Pavla Kohouta a Petra Macha, předsedy svazu knihkupců Martina Vopěnky a dalších osobností ze světa financí.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services