Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Třetí sazba DPH: Víc peněz pro rodiny, nebo blud?

27. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Třetí sazba DPH: Víc peněz pro rodiny, nebo blud?

Ministr financí Andrej Babiš představil plán daňových změn pro příští rok. Největší pozornost poutá zavedení třetí sazby DPH. Nesmysl, chiméra, nesystémovost – zní z úst analytiků. Jenže: rodiny po zavedení třetí sazby (možná) ušetří. Co si o tom myslíte vy?

Chcete, aby vám policie mohla snáz rejdit v účtech? Babiš to zařídí!

20. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Chcete, aby vám policie mohla snáz rejdit v účtech? Babiš to zařídí!

Jak slíbili, tak činí: vláda vyhlašuje válku daňovým podvodníkům. Andrej Babiš chce zřídit centrální registr bankovních účtů. Policisté by tak mohli obratem ruky prolomit bankovní tajemství a zjistit, v jaké bance máte konto a kolik vám na něm právě leží. Trochu ožehavé, že? Co si o tom myslíte?

Nové zbraně na neplatiče daní! Podaří se zarazit daňové úniky?

23. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Nové zbraně na neplatiče daní! Podaří se zarazit daňové úniky?

Dvě stě miliard korun. O tolik podle nejčernějších odhadů každoročně přichází státní kasa kvůli neplatičům daní. Suma by dokázala pohodlně vykrýt schodek rozpočtu… Udělat daňovým únikům přítrž se ovšem zatím žádné vládě nepodařilo. Teď se do boje nasadí nové zbraně: mezi nimi i vyšetřovací superúřad. Co si o tom myslíte?

Daně převlékají kabáty. Přehled novinek od ledna 2014

23. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Daně převlékají kabáty. Přehled novinek od ledna 2014

Pokud jde o daně, od prvního ledna nás čeká hned několik změn. Co bude jinak a s čím je třeba v roce 2014 počítat? O některých novinkách v daňové oblasti jste na Peníze.cz už četli – některé jsme rozebírali podrobně, jiné zmínili jen letmo a ještě se k nim vrátíme. Tentokrát přinášíme souhrnný přehled všeho důležitého pro rok 2014 na jednom místě.

Koaliční dohoda se bude líbit. Kdekomu kromě hospodářství

16. 12. 2013 | Lukáš Kovanda | 16 komentářů

Koaliční dohoda se bude líbit. Kdekomu kromě hospodářství

V Česku se rodí budoucí koaliční dohoda. Už na první pohled v ní i v ekonomické části vidíme ledacos, co se bude určitě líbit. Ovšem jestli se to bude líbit také ekonomice, to je věc jiná.

Úspěch účtenkové loterie! Sníží Slovensko daně?

12. 11. 2013 | Luboš Palata | 10 komentářů

Úspěch účtenkové loterie! Sníží Slovensko daně?

Do účtenkové loterie se zapojilo za dva měsíce přes půl miliónu Slováků. Losování účtenek, které umožňuje i kontrolu odvádění daní a registračních pokladen, mělo zřejmě vliv i na výrazné zvýšení výběru daní. Takové, že levicová vláda Roberta Fica mluví o snížení daňového zatížení občanů i firem.

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Ondřej Liška a Strana zelených

22. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Ondřej Liška a Strana zelených

V dobách, kdy byla Strana zelených ve vládě, byla považována za jakýsi unikát. Byla totiž podstatně pravicovější, než je u zelených partají zvykem. Od té doby se ovšem změnilo vedení strany a uplynulo mnoho vody. Jaká je Strana zelených dnes? Tedy minimálně, pokud jde o ekonomické smýšlení?

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Andrej Babiš a ANO

18. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Andrej Babiš a ANO

Superstar letošních voleb? ANO 2011 dokázalo v rekordním čase naplnit kandidátky a jeho všudypřítomná kampaň zatím slaví úspěchy – některé průzkumy už mu přiřkly i druhé místo. Volební průzkum je ale jedna věc, volby samotné jsou věc druhá. ANO 2011 se prezentuje jako pravicová politická síla. Jaké jsou její postoje k ekonomice a státním financím?

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Tomio Okamura a Úsvit

17. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Tomio Okamura a Úsvit

Tomio Okamura chce měnit politický systém, to asi víme všichni. Těžko říct, jestli na to jeho hnutí bude mít dost sil. Jeden každý jeho případný poslanec ale bude denně spolurozhodovat o tom, kam nasměrujeme české hospodářství. Jak stát naloží s penězi, které si od nás bere, kolik a komu vlastně bude brát. A komu a proč dávat. Jaké jsou ekonomické postoje Úsvitu?

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Zdeněk Štengl a Zemanovci

16. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Zdeněk Štengl a Zemanovci

Strana práv občanů – Zemanovci sice už chvíli existuje, snad ale nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že většina z nás zná z jejího programu jediný cíl. A to ten, kterého již bylo dosaženo: dostat muže, jehož jméno si vetkla do názvu na Hrad. Náš volební dotazník zjišťuje, jaké jsou ekonomické postoje SPOZ a jejího nepříliš viditelného předsedy.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services