Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD

5. 5. 2013 | Jiří Hovorka | 29 komentářů

Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD

Takzvaná souhrnná daňová kvóta by měla stoupnout ze současné úrovně kolem 34 procent až ke 40 procentům. Navrhuje to Martin Potůček, profesor Karlovy univerzity, vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie a ekonomický poradce ČSSD.

Ručení za neplatiče DPH: odsoudí za vraždu každého, u koho se najde zbraň?

24. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Ručení za neplatiče DPH: odsoudí za vraždu každého, u koho se najde zbraň?

Nový zákon o DPH, kterým chce ministerstvo zlepšit výběr daní, je účinný od ledna. Kromě jiného zřizuje seznam nespolehlivých plátců. První firmy se na černé listině mají objevit až teď, plnit se začne každým dnem. Sledujte registr pozorně: jestli budete s firmou, která má cejch nespolehlivého plátce, obchodovat, může stát její dluh na DPH vymáhat na vás!

Nové štítky, vyšší DPH: Kolik stojí letní pneumatiky?

2. 4. 2013 | Jindřich Hradecký | 7 komentářů

Nové štítky, vyšší DPH: Kolik stojí letní pneumatiky?

Ačkoliv výrobcům pneumatik vznikly nové povinnosti se štítkováním a zvedla se daň z přidané hodnoty, budeme letní pneumatiky, jejichž sezona právě začíná, kupovat levněji než dřív. Jak je to možné?

Ani paraziti, ani sůl země. Ať živnostníci platí podobně jako zaměstnanci

29. 3. 2013 | Michal Kašpárek | 248 komentářů

Ani paraziti, ani sůl země. Ať živnostníci platí podobně jako zaměstnanci

Populistické recepty ODS ani ČSSD nefungují. Možnou cestou k narovnání pokřivených pravidel je zrušit živnostníkům výdajové paušály a naopak dovolit úlevy i zaměstnancům.

Očima expertů: Jak vybrat ojeté auto? Nekupujte si nablýskanou lež!

1. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Očima expertů: Jak vybrat ojeté auto? Nekupujte si nablýskanou lež!

Hledáte auto z druhé ruky a máte strach, že naletíte podvodníkům? Oslovili jsme motoristické odborníky, aby vám poradili, na co si při výběru ojetiny dávat pozor.

Trh aut 2013: Kdo zlevní, vyhraje!

13. 2. 2013 | Jindřich Hradecký | 6 komentářů

Trh aut 2013: Kdo zlevní, vyhraje!

Český trh s novými vozy vykazuje počátkem letošního roku řadu zajímavých přesunů, které souvisejí především s cenovou politikou jednotlivých automobilek. Kdo navzdory zvýšené DPH zlevnil, slavil v prvním souhrnu trhu roku 2013 až nečekané úspěchy.

Nové ceny škodovek. O procento vyšší DPH nemá vliv

6. 2. 2013 | Jindřich Hradecký

Nové ceny škodovek. O procento vyšší DPH nemá vliv

O procento vyšší DPH měla logicky zvednout ceny všech výrobků, na něž vztahuje. Včetně automobilů. Ale často se tak vůbec nestalo. V boji o zákazníka některé značky procento navíc do ceny nezahrnuly, a jiné dokonce své vozy ještě zlevnily.

Daně definitivně porostou, prezident podepsal balíček

23. 12. 2012 | Jiří Hovorka, Radek Pecák | 12 komentářů

Daně definitivně porostou, prezident podepsal balíček

Prezident republiky Václav Klaus zavedení vládního daňového balíčku nezdrží. Jak informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat, prezident v pátek podepsal čtyři zákony.

Tohle DPH ne! Šetříme, nakupujeme v cizině

21. 12. 2012 | redakce Peníze.CZ | 40 komentářů

Tohle DPH ne! Šetříme, nakupujeme v cizině

Nákupy v cizině se vyplatí, kvůli kvalitě a – kupodivu – i kvůli ceně. Na českých cenách se podepisuje také zvyšování DPH. Už vás české daně nebaví a radši byste je platili jinde? Vyfoťte sebe na nákupech za hranicemi, vyfoťte svůj nákup a řekněte nám, co bude v rozpočtu na příští rok chybět.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services