Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Kam porostou ceny plynu v roce 2013

19. 12. 2012 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Kam porostou ceny plynu v roce 2013

Stejně jako elektřina i plyn v příštím roce zdraží. Ceny plynu se domácnostem zvednou řádově o stokoruny až tisícikoruny. Přinášíme vám výpočty a srovnání nových cen u dominantních a alternativních dodavatelů.

Testovali jsme nákup v zahraničí: Jeďte taky!

13. 12. 2012 | Michal Chleboun | 13 komentářů

Testovali jsme nákup v zahraničí: Jeďte taky!

Před několika dny jsme uskutečnili malý pokus a vydali se na cestu za nákupy ze samého středu Čech do Drážďan, abychom zjistili, co je pravdy na tom, že Němec se má – nakupuje za tvrdou měnu, a přitom jeho peněženka zůstává – když ne o poznání, tak alespoň o nějaký ten cent – bachratější.

Úvěr na auto: přeplatíte šedesát tisíc, nebo „nic“

21. 11. 2012 | Jindřich Hradecký | 7 komentářů

Úvěr na auto: přeplatíte šedesát tisíc, nebo „nic“

Stejné auto, totožná úvěrová společnost, přesto to vaše peněženka pocítí úplně jinak. Záleží na tom, jak velkou zvolíte akontaci, na jak dlouho se zadlužíte i jaké vyberete pojištění. Spočítali jsme za vás pár příkladů a našli desetitisícové rozdíly.

Očima expertů: Hrátky s rozpočtem? Kalousku, jsi jednička!

9. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Hrátky s rozpočtem? Kalousku, jsi jednička!

Na nouzový návrh státního rozpočtu pro příští rok sice nakonec nedošlo, alespoň ale víme, kde bude Miroslav Kalousek příště škrtat. Co si o tom myslí ekonomové Tomáš Prouza, Pavel Kohout, Petr Mach či prezidentský kandidát Tomio Okamura?

Příliš drahá nejistota: lavírování kolem DPH poškozuje hospodářství. Dohodněte se!

2. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Příliš drahá nejistota: lavírování kolem DPH poškozuje hospodářství. Dohodněte se!

O tom, že zvyšování daní české ekonomice podráží nohy, už toho bylo řečeno dost. Plynule se ale dostáváme do fáze, kdy podnikatelům začíná být jedno, o kolik se nakonec DPH zvýší, a prosí politiky, ať už aspoň řeknou konečné slovo. Nejistota a napínání do poslední chvíle nás totiž všechny přijdou draho.

Penzijní reforma, DPH, Klaus, vláda a bílí sršni. Co si o tom myslíte?

27. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Penzijní reforma, DPH, Klaus, vláda a bílí sršni. Co si o tom myslíte?

Penzijní reforma, o procento vyšší DPH a současná vláda – tři celkem zásadní věci, které spojuje jedno: nikdo neví, zda příští rok budou či nebudou. Prezident Klaus totiž na sklonku své funkce našel zálibu ve vetování. A Tluchořova banda toho využívá, aby Nečasovi přitáhla smyčku u krku.

Očima expertů: Povzbuzovat spotřebu? Nechte lidem peníze, pak je budou utrácet!

21. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: Povzbuzovat spotřebu? Nechte lidem peníze, pak je budou utrácet!

Českým firmám, ale i děravé státní kase by se hodilo, aby domácnosti víc utrácely. A Češi zatím – začali šetřit! Měl by je stát k utrácení nějak popostrčit a pomoci tak sobě i podnikatelům? A jak? Ptáme se expertů a ti se dnes vzácně shodují: podpora je potvora, snižte daně a nepřekážejte!

Šetřit, jak Evropa píská. Portugalsku to není nic platné!

4. 9. 2012 | Tomáš Prouza | 13 komentářů

Šetřit, jak Evropa píská. Portugalsku to není nic platné!

Když nebudeme hodní, dopadneme jako to zlobivé Řecko, které zas neplní podmínky, uložené mezinárodními institucemi. Tak se u nás strašívá. Tomáš Prouza ve svém komentáři připomíná, že v průšvihu jsou i státy, které se podmínky snaží poslušně plnit. Jen jim to vůbec nepomáhá, naopak. Ale o tom je asi třeba mlčet!

Cesta peněz: kolik jich k vám nikdy nedojde

29. 8. 2012 | Michal Chleboun | 28 komentářů

Cesta peněz: kolik jich k vám nikdy nedojde

„Za melouch jsem dostal litr,“ konstatoval pan Kučera v hospodě, kam po parném letním dni zašel na svých tradičních pět orosených. „Za pětikilo jsem koupil benzin, přes tři sta jsem dal za cigára a zbytek utratím tady. A prachy jsou v čudu.“

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

28. 8. 2012 | Patrik Nacher | 34 komentářů

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

Plánovaný druhý pilíř penzijního systému je nepromyšlený, z ekonomického hlediska pro lidi nevýhodný, jednoznačně neflexibilní a pro většinu občanů neefektivní.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services