Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Vyšší DPH nepomáhá. Češi utekli za nákupy do ciziny

26. 8. 2012 | Petr Holub | 12 komentářů

Vyšší DPH nepomáhá. Češi utekli za nákupy do ciziny

Vláda od začátku letošního roku zvýšila dolní sazbu daně z přidané hodnoty o čtyři procenta, zároveň lidem vzrostly platy v průměru o tři procenta. Přesto vybral stát za prvních sedm měsíců na DPH stejně jako loni.

Včas zaplacené faktury. Zbožné přání, nebo blízká budoucnost?

22. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Včas zaplacené faktury. Zbožné přání, nebo blízká budoucnost?

Platební morálka podniků a státu je na žalostné úrovni. Pozdě proplácené faktury způsobují druhotnou platební neschopnost firem a živnostníků. Kvůli ní jim může jít i o existenci. Přijetí nové evropské směrnice nám dává znovu naději.

Jak (ne)vydělat na investičních diamantech

20. 8. 2012 | Jaroslav Šura | 26 komentářů

Jak (ne)vydělat na investičních diamantech

Diamanty jsou věčné! Pokud vás láká netradiční investice do drahého kamení, dejte si pozor. „Diamanty jsou věčné“ může taky znamenat „diamantů se nikdy nezbavíte, nebo aspoň ne za rozumnou cenu“.

Tomáš Prouza: Jak hloupí jsou doopravdy voliči?

7. 8. 2012 | Tomáš Prouza | 12 komentářů

Tomáš Prouza: Jak hloupí jsou doopravdy voliči?

Poslední týdny ukazují, že nervozita koalice velmi rychle stoupá. Jenže voliči už zdaleka nejsou tak naivní a pochybuji, že jí skočí na okoukané triky. Vezměme si tři případy.

Nečasova deka na české ekonomice

24. 7. 2012 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Nečasova deka na české ekonomice

Minulý týden ministerstvo financí konečně přiznalo to, co všichni už dávno vědí – ekonomika zpomaluje a HDP letos dokonce klesne o půl procenta. Tedy minimálně o půl procenta, pesimističtější předpověď by totiž asi ministerským úředníkům neprošla.

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

16. 7. 2012 | Michal Chleboun | 4 komentáře

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

Je to pěkných pár let, co k nám v osobách Konstantina a Metoděje dorazila z řecké Soluně civilizace, kultura a tak. Je na čase, abychom se, barbaři, k té kultuře vrátili. To se ale napřed musíme zbavit nenažranosti, konzumního životního stylu. A směr jsme nabrali dobrý! Vzhůru do Řecka!

Vláda osekala zvyšování penzí. Důchodci si napřesrok pohorší. Co si o tom myslíte?

14. 6. 2012 | Martin Vlnas | 48 komentářů

Vláda osekala zvyšování penzí. Důchodci si napřesrok pohorší. Co si o tom myslíte?

Tak se nám včera ve sněmovně narodil další škrt. Poslanci vládní koalice a odpadlické trio Bém, Doktor, Šťovíček schválili novelu zákona o důchodovém pojištění. Nářky opozice penzistům nepomohly. Budou se utahovat opasky. Jediná konstruktivní myšlenka z novely vypadla.

Malé peníze: Kam schovat prachy? Lepší Kypr, nebo mrazák?

13. 6. 2012 | Jan Müller | 6 komentářů

Malé peníze: Kam schovat prachy? Lepší Kypr, nebo mrazák?

Minulou středu odpovídal Jan Müller z webu Malé peníze na dotaz čtenáře, který chtěl – obávaje se politického vývoje, který nebude přát majetným – vědět, jak bezpečně uchovat peníze v zahraničí.

Den daňové svobody se blíží! Jen týden práce na státním, pak už do své kapsy!

4. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Den daňové svobody se blíží! Jen týden práce na státním, pak už do své kapsy!

Přátelé, pracanti, daňoví poplatníci! Už je to tu, už se to blíží. Na dveře klepe Den daňové svobody, den, kdy konečně začneme pracovat a vydělávat sami na sebe. Všechno, co jste vydělali dosud, bylo určeno chřtánu státního Otesánka. Poslední týden, kdy ho sytíme, právě začíná.

Velký souboj pivařů, vinařů a „vodařů“! Co si o tom myslíte?

19. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Velký souboj pivařů, vinařů a „vodařů“! Co si o tom myslíte?

„Pijte vodu, pijte pitnou vodu a nepijte rum,“ nabádá nás ostravský bard Jarek Nohavica. Češi jeho rad nedbají a jako lvi se rvou o nejvyšší světové příčky v pijanství. Na dno jaké sklenky se díváte nejraději vy? Velký souboj pivařů, vinařů a „vodařů“ je tu! Nebo je libo něco ostřejšího?

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services