Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Očima expertů: České silnice jsou tragické. A ještě si za ně připlatíme!

23. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: České silnice jsou tragické. A ještě si za ně připlatíme!

Jízda po některých úsecích českých dálnic je jen pro otrlé. Přesto si za tento „komfort“ budeme muset připlatit. Přečtěte si, co si o zdražování dálniční známky myslí ekonomové Jan Procházka a Petr Weigl, šéf Transparency International David Ondráčka či podnikatel Tomio Okamura.

Ceny pohonných hmot na maximu. Šetříme!

21. 12. 2011 | Jindřich Hradecký | 15 komentářů

Ceny pohonných hmot na maximu. Šetříme!

Čeští řidiči zažívají depresivní konec roku. Stát zdraží dálniční známky, silnice opraví pomaleji, než zamýšlel, a k dovršení všeho se platí víc u stojanů čerpacích stanic. Za ceny paliv zdaleka nemůže jen cena ropy. Přes polovinu seberou daně a Česko v nich patří u pohonných hmot k rekordmanům.

Choď míň do práce, zkrať si plat, posílíš stát! Co si o tom myslíte?

8. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Choď míň do práce, zkrať si plat, posílíš stát! Co si o tom myslíte?

Ekonomové NERVu navrhují v případě hluboké finanční krize zkrátit pracovní týden. A v patřičném poměru také ořezat mzdy. Co by to znamenalo pro stát, co pro firmy a co pro jejich zaměstnance? A můžou nám něco takového vůbec nařizovat?

Ceny aut: doma nejlíp!

30. 11. 2011 | Jindřich Hradecký | 2 komentáře

Ceny aut: doma nejlíp!

I když prodejci stále upozorňují, že ceny nových vozů se v Česku dotkly dna a budou stoupat, statistiky mluví jinak: jdou naopak pořád dolů.

PayPal pro začátečníky. Jak platit (a být placeni) nejoblíbenější virtuální peněženkou

25. 11. 2011 | Michal Kašpárek | 308 komentářů

PayPal pro začátečníky. Jak platit (a být placeni) nejoblíbenější virtuální peněženkou

Nevyplňujte na internetu pořád dokola svou adresu a číslo kreditky, chraňte svoje peníze před hackery a nakupujte levné zboží ze zahraničí.

Reformy schváleny: Spočítejte si, kde všude sáhnete hlouběji do kapsy

7. 11. 2011 | Martin Vlnas | 16 komentářů

Reformy schváleny: Spočítejte si, kde všude sáhnete hlouběji do kapsy

Po desítkách hodin obstrukcí stačilo 35 minut. Všechny reformní zákony vrácené senátem se koalici podařilo prosadit v původním znění. Teď je na řadě prezident. Poslední slovo ale bude mít pravděpodobně Ústavní soud. Na jaké klíčové změny se můžeme „těšit“?

Malé peníze: Proč stojí benzin a nafta tolik? Nejvíc na nich vydělá stát

2. 11. 2011 | Jan Müller | 12 komentářů

Malé peníze: Proč stojí benzin a nafta tolik? Nejvíc na nich vydělá stát

Jan Müller ze serveru Malépeníze.cz odpovídá na otázky čtenářů Peníze.cz. Tentokrát rozebere na prvočinitele cenu pohonných hmot. A asi tušíte, k čemu dojde – ano, víc než polovičku z každého litru lijete do bezedné nádrže eráru.

Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

23. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

Penzijní reforma se probojovává z vlády přes sněmovnou do senátu. Pomůžou však plánované změny, abychom v důchodu netřeli jen bídu s nouzí? Ptali jsme se ekonoma Jana Procházky, politologa Jiřího Pehe, právničky Kláry Samkové a dalších zajímavých osobností.

Návod k pochopení první výplatní pásky

16. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Návod k pochopení první výplatní pásky

Kolik je v září a říjnu na stromech červených jablek, tolik čerstvých absolventů, podobně rudých vzteky, máchá tou dobou úplně první výplatní páskou: „To snad ne! Člověk měsíc dře jak blbec a půlku pak narve do krku těm, co nehnou zadkem!“ Není to krádež. Jen začátek splátek za mastnou investici.

Kafka internetovým podnikatelem: jak podivné regulace omezují služby

5. 8. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Kafka internetovým podnikatelem: jak podivné regulace omezují služby

Že je podnikání na internetu snadné? Český úředník ruku v ruce s tím bruselským dělají vše pro to, aby dál nebylo.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services