Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

17. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

Výsledky loňských voleb řada lidí oslavovala, protože Česká republika měla konečně silnou vládu s atraktivním programem úspor a boje proti korupci a dostatečná většina v parlamentu dávala naději na rychlý průběh změn.

Zvýšení DPH a penzijní reforma: mnoho povyku pro nic

10. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 6 komentářů

Zvýšení DPH a penzijní reforma: mnoho povyku pro nic

Když vláda oznamovala zvýšení daně z přidané hodnoty, ospravedlňovala ho důchodovou reformou. Navýšení DPH prý mělo financovat výpadek příjmů průběžného důchodového systému. Celkově měla nová sazba přinést do státní pokladny zhruba 22 miliard korun.

Proč e-booky nejsou a nebudou za pusu

7. 5. 2011 | Michal Kašpárek | 11 komentářů

Proč e-booky nejsou a nebudou za pusu

Jeden z mýtů o digitálních médiích říká, že srazí cenu i kvalitního obsahu kamsi k nule, v případě knih do řádu desetikorun. E-booky přitom stojí skoro stejně, a někdy dokonce více než tištěné knihy. Nehoráznost? Má to přinejmenším čtyři rozumné důvody.

Neprůhledné triky bank: levná hypotéka vás může přijít draho

26. 4. 2011 | Tomáš Prouza | 12 komentářů

Neprůhledné triky bank: levná hypotéka vás může přijít draho

Jaro je vždy pro řadu lidí impulzem pro přemýšlení o novém bydlení. Letos však hypoteční sezónu už o dva měsíce dříve odstartovaly vládní plány na navyšování daní a rušení daňových odpočtů. Každý si tak velmi rychle spočítal, že masivní zvýšení DPH jeho nový byt či dům výrazně prodraží.

Daň z kafkovské hodnoty

22. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Daň z kafkovské hodnoty

DPH napařená na balíky ze zahraničních e-shopů měla pomoci rozpočtu. Státu ale nula od nuly pojde, protože na její výběr musí nabírat nové úředníky. S těmi vás mimochodem čeká složitá komunikace. A když budete chtít zjistit, kdo tuhle novotu vymyslel a odsouhlasil, pohoříte.

Růst DPH, konec podpory hypoték, deregulace: je čas koupit vlastní bydlení?

25. 3. 2011 | Daniel Kotula | 14 komentářů

Růst DPH, konec podpory hypoték, deregulace: je čas koupit vlastní bydlení?

Co udělá s nemovitostním trhem synergický efekt současných změn? Výstavba nových bytů (do 120 m²) a domů (do 350 m²): DPH vzroste o 7,5 %. Odpočty úroků z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření: u smluv uzavřených od r. 2012 nebudou možné. Regulované nájemné: napřesrok už končí opravdu všude. A inflace samozřejmě nikdy nespí.

Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, o kolik reformy zdraží nové bydlení

24. 3. 2011 | František Mašek | 2 komentáře

Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, o kolik reformy zdraží nové bydlení

Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí? Pokud projde navrhované zrušení daňových odpočtů u úvěrů na bydlení, hypoteční úvěry od příštího roku možná podraží. Realitní trh ale nečeká podle odborníků žádná katastrofa. Ceny nemovitostí totiž ovlivňuje řada faktorů, nikoliv jen daňové odpočty a růst DPH.

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

21. 3. 2011 | František Mašek | 13 komentářů

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

Reálné příjmy zaměstnanců by se po chystané daňové reformě příliš změnit neměly. Vyjdeme-li z návrhu Ministerstva financí, činí u většiny z nich rozdíl nejvýše několik stovek korun. Kolik peněz byste brali, kdyby byla schválena reforma přímých daní a odvodů v navržené podobě, můžete vypočíst na naší kalkulačce.

Jakpak nám asi dneska Kalousek zreformuje daně?

18. 3. 2011 | František Mašek | 27 komentářů

Jakpak nám asi dneska Kalousek zreformuje daně?

Diskuse o penzijní reformě a správné výši DPH jsou zbytečné – stačí radikálně snížit daň na pivo, cigarety a nezdravé potraviny a vše se vyřeší! Podobný námět v návrhu daňové reformy, který má dnes představit tým ministra Kalouska, zřejmě nenajdeme. Odborníci varují hlavně před dalším možným zvyšováním daně z příjmů fyzických osob.

Proč nemá vláda ráda své voliče?

15. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 27 komentářů

Proč nemá vláda ráda své voliče?

Pokud by byl někdo natolik masochistický, že by se vrátil k volebním programům vládní koalice, našel by v nich zejména slova o snižování výdajů či o efektivním využití státního majetku (včetně jeho privatizace). Rozhodně se v nich nic nepíše o navyšování daňové zátěže nebo o trestání odpovědných lidí, kteří se chtějí starat sami o sebe místo toho, aby byli závislí na státu.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services