Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z přidané hodnoty musí podávat každý plátce DPH – přesný výčet plátců upravuje § 108 zákona o dani z přidané hodnoty. Přiznání k dani je třeba podat vždy do 25. dne od konce zdaňovacího období (tedy měsíce nebo čtvrtletí). Ve stejné lhůtě byste daň z přidané hodnoty měli také zaplatit. Od roku 2016 se přiznání k dani z přidané hodnoty podává pouze elektronicky prostřednictvím daňového portálu. K elektronickému podání budete potřebovat datovou schránku nebo elektronický podpis. Pokud ani jedno nemáte, existuje ještě třetí varianta: v závěru on-line podání vytisknete potvrzení o odeslání a do pěti dní ho doručíte na finanční úřad.
Od roku 2015 musí s finančním úřadem komunikovat – tudíž i činit veškerá podání – elektronicky také každý živnostník a podnikatel, který má aktivovanou datovou schránku.

Aktuální daňové formuláře pro zdaňovací období 2024

Chyba při otevírání dokumentu?
V některých internetových prohlížečích, případně jejich verzích, interaktivní formuláře zkrátka nefungují správně. Dokument si radši stáhněte do svého počítače (klikněte na ikonku pravým tlačítkem a pak zvolte Uložit odkaz jako…) a pak ho otevřete přímo v Acrobat Readeru.
Název formulářeČíslo tiskopisudokument
k tisku
Přiznání k dani z přidané hodnoty25 5401 vzor č. 24Stáhnout formulář - Přiznání k dani z přidané hodnoty
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty25 5412 vzor č. 20Stáhnout formulář - Pokyny k vyplnění přiznání k dani z přidané hodnoty

Související články na téma dph, přiznání k dani z přidané hodnoty, přiznání k dph

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

8. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

Nová česká vláda hodlá provést řadu nepopulárních kroků. Reformovat chce sedm oblastí takovým způsobem, že změny pocítí asi každý v České republice. Která z těchto reforem má podle vás smysl, která vůbec ne a proč? Napište, co si myslíte, a přečtěte si názory ostatních.

Rok 2011 by měl být ve znamení zmrazených důchodů a vyšších daní

18. 6. 2010 | Petr Holub | 15 komentářů

Rok 2011 by měl být ve znamení zmrazených důchodů a vyšších daní

Ministr financí Eduard Janota poprvé představil svůj návrh rozpočtu pro rok 2011. Ten obsahuje radikální řezy kvůli úsporám, jež by měli dolehnout jak na důchodce, tak i na každého spotřebitele.

Kohout: Kolik stojí sociální stát

30. 3. 2010 | Pavel Kohout | 14 komentářů

Kohout: Kolik stojí sociální stát

Zaplatit štědrý sociální stát znamená vysoké daně. Třeba za koupi auta. V Dánsku činí registrační daň za nové auto 105 procent ceny vozu.

Služby a restaurace nezlevní, snížení DPH neprošlo

5. 11. 2009 | Petr Kučera | 2 komentáře

  Služby a restaurace nezlevní, snížení DPH neprošlo

Některé služby mohly od ledna 2010 zlevnit nebo přinejmenším nezdražit, pokud by poslanci schválili zákon snižující DPH u vybraných služeb s vysokou přidanou hodnotou práce.

Česko by mělo více zdaňovat majetek. Třeba nemovitosti.

11. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 17 komentářů

Česko by mělo více zdaňovat majetek. Třeba nemovitosti.

Česko má špatnou strukturu daní. Kvůli recesi vypadl výrazný zdroj státního rozpočtu, daň z příjmů firem. Přitom stabilní daně jako daň z nemovitosti jsou v Česku neobvykle nízké, říká Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank.

Co říkáte na nápad zvýšit DPH na záchranu státního rozpočtu?

30. 7. 2009 | redakce Peníze.CZ | 17 komentářů

Co říkáte na nápad zvýšit DPH na záchranu státního rozpočtu?

Příští rok se český stát zadluží o více než dvě stě miliard korun. Tolik má činit deficit státního rozpočtu. Ministr financí proto začíná hovořit o potřebě zvýšit například DPH, aby se díra částečně zalepila. Je to dobrý nápad? Napište, co si o tom myslíte.

Kdo vydělá na snížení DPH v restauracích?

12. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ | 15 komentářů

Kdo vydělá na snížení DPH v restauracích?

Evropské vlády se dohodly, že na restaurace se nebude vztahovat základní sazba DPH, ale pouze sazba snížená. Ceny to ovšem nejspíš nesníží. Komu tedy změna v DPH pomůže? Napište, co si o tom myslíte, a přečtěte si mínění ostatních.

Komu pomůže odpuštění DPH u aut pro podnikatele?

5. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Komu pomůže odpuštění DPH u aut pro podnikatele?

Podnikatelé a firmy už si nebudou muset do osobních aut montovat mříže, aby si mohli uplatnit odpočet DPH. Prý to pomůže rozhýbat trh s auty. Může takové opatření pomoci české ekonomice? Napište, co si o tom myslíte a přečtěte si mínění ostatních.

Jedinečná publikace pro všechny plátce DPH

29. 10. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Jedinečná publikace pro všechny plátce DPH

Na knižní pulty přišel komentovaný výklad zákona o dani z přidané hodnoty. Tato publikace je dobrý pomocník a rádce, jak na dani ušetřit a neudělat v daňovém přiznání zbytečnou chybu.

Kdy výhodný nákup v zahraničí prodraží clo a DPH

3. 9. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Kdy výhodný nákup v zahraničí prodraží clo a DPH

Výhodné nákupy na internetu v zahraničí mohou stát podstatně více, než jste původně čekali. U zásilek ze zemí mimo Evropskou unii se platí nejen clo, ale i DPH a někdy i spotřební daň.

Změna DPH

Kč se sazbou DPH %
%

Rozšířená verze kalkulačky

Daňový kalendář 2024

Daňový kalendář pro rok 2024 přináší přehled termínů pro včasné placení daní a pojistného. Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.
Daňový kalendář 2024

DPH - poradna

Nevíte si rady s DPH? Je něco, co byste o DPH potřebovali vědět? Chcete se o DPH dozvědět víc? Pak neváhejte a obraťte se na náš tým odborných poradců, kteří všechny vaše dotazy pružně zodpoví.

Poslední dotaz: Jake DPH fakturovat do Italie
Poradna > DaněDPH

Otázka: Dobry den, jsme ceska firma s.r.o. jsme identifikova osoba, neplatci DPH.Mame zakaznika kteremu budeme prodavat a instalovat tepelne cerpadlo v Italii, zakaznik je Ital neplatce DPH. Jake DPH bychom mely... více

DPH

Partners Financial Services